EPA-beslutet är en milstolpe i den långa återgången till reglering av företag

0
48

Kol- och naturgaskraftverket som betjänar US Capitol campus några kvarter bort, i Washington, den 30 juni 2022. (T.J. Kirkpatrick/The New York Times)< p>Skrivet av Charlie Savage

Högsta domstolens dom i Naturvårdsverkets mål Torsdagen var en betydande seger för libertarianskt sinnade konservativa som har arbetat i årtionden för att begränsa eller avveckla modern statlig reglering av ekonomin.

När domstolen slog ner en EPA-plan för att minska koldioxidutsläppen från kraftverk utfärdade domstolen ett beslut vars konsekvenser sträcker sig utöver att hämma regeringens förmåga att bekämpa klimatförändringar. Många andra typer av regleringar kan nu vara svårare att försvara.

Beslutet vidgar möjligheten att angripa en regeringsstruktur som på 1900-talet blev det sätt som det amerikanska samhället påtvingar företag regler: Byråer inrättade av Kongressen kommer med specifika metoder för att säkerställa att luften och vattnet är rent; att mat, droger, fordon och konsumentprodukter är säkra; och att finansiella företag följer reglerna.

Sådana regleringar kan gynna allmänheten som helhet men kan också skära in i företagens vinster och påverka andra snäva intressen. I decennier har rika konservativa finansierat en långvarig ansträngning för att traska fram det systemet, ofta kallat den administrativa staten.

“Detta är en avsiktlig kamp mot den administrativa staten som är samma kamp som går tillbaka till New Deal och även innan den till den progressiva eran; vi ser bara hur den spelas upp igen och att den dyker upp igen, säger Gillian Metzger, professor vid Columbia University som skrev en artikel från Harvard Law Review som heter “1930s Redux: The Administrative State Under Siege.”