EPA-avgjørelsen er en milepæl i et langt tilbakeslag til regulering av virksomheten

0
46

Kull- og naturgasskraftverket som betjener US Capitol campus noen kvartaler unna, i Washington, 30. juni 2022. (T.J. Kirkpatrick/The New York Times)< p>Skrevet av Charlie Savage

Høyesterettsdommen i Environmental Protection Agency-saken torsdag var en betydelig seier for libertariansk-tenkende konservative som har jobbet i flere tiår for å begrense eller demontere moderne statlig regulering av økonomien.

Ved å slå ned en EPA-plan for å redusere karbonutslipp fra kraftverk, utstedte retten en avgjørelse hvis implikasjoner går utover å hindre regjeringens evne til å bekjempe klimaendringer. Mange andre typer reguleringer kan nå være vanskeligere å forsvare.

Dommen utvider en åpning for å angripe en myndighetsstruktur som på 1900-tallet ble måten det amerikanske samfunnet pålegger virksomheter regler på: Byråer opprettet av Kongressen kommer opp med de spesifikke metodene for å sikre at luften og vannet er rent; at mat, narkotika, kjøretøy og forbrukerprodukter er trygge; og at finansfirmaer følger reglene.

Slike reguleringer kan være til fordel for allmennheten som helhet, men kan også kutte i fortjenesten til selskaper og påvirke andre snevre interesser. I flere tiår har velstående konservative finansiert en langvarig innsats for å hinke over dette systemet, ofte referert til som den administrative staten.

«Dette er en forsettlig kamp mot den administrative staten som er den samme kampen som går tilbake til New Deal og til og med før den til den progressive æraen; vi ser bare dets replaying og det dukker opp igjen, sa Gillian Metzger, professor ved Columbia University som skrev en Harvard Law Review-artikkel kalt “1930s Redux: The Administrative State Under Siege.”