BJP fokuserar nu på “dynasty-mukt Bharat”, lägger mark vid mötet som börjar idag

0
52

Premiärminister Narendra Modi, inrikesminister Amit Shah och BJP-chefen JP Nadda | Arkivfoto

SOM BJP försöker utvidga partiet till stater där det inte har någon eller liten närvaro, som en del av dess planering för Lok Sabha-undersökningen 2024, skulle fokus för dess nationella verkställande direktör från och med fredagen i Hyderabad, enligt källor, vara sydligt. stater och ett budskap om “dynasty-mukt Bharat”.

Den tre dagar långa konklaven kommer att innehålla ett möte med generalsekreterare på fredag ​​kväll och ett möte med tjänstemän på lördag morgon, förutom diskussioner som varar i två dagar på partiets politiska och ekonomiska agenda. Konklaven kommer att avslutas med ett offentligt möte på Parade Grounds, Secunderabad, som ska talas av premiärminister Narendra Modi.

En senior partiledare sa: “Berättelsen för kampanjen för 2024 kommer att vara dynasty-mukt Bharat, eftersom densamma täcker alla regionala partier i landet, inklusive i sydstaterna. Dynastipolitik kommer att projiceras som den största faran mot demokratiska principer, en symbol för rättighetspolitik och grundorsaken till korruption och vanstyre.”

Missa inte |Med Shinde på plats, defangs BJP Uddhav, nästa stoppa BMC

Ledaren påpekade att även om kongressmukt Bharat och korruptionsfritt Indien var framstående BJP-slogans i de senaste två Lok Sabha-valen, skulle dessa två absorberas i kampanjen “dynasty-mukt Bharat”. Källor sa att tonen i den nya kampanjen kommer att sättas genom uttalanden och tal vid National Executive.

Best of Express Premium

PremiumUPSC Essentials: Weekly news express — PGII to POEM

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur-mord på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över AgnipathFler premiumhistorier &gt ;>

Ledaren tillade att det faktum att mötet hölls i Hyderabad “ger det uttryckliga budskapet att BJP:s fokus inför nästa allmänna val kommer att vara sydstater, där partiet ännu inte täcker en stor del av området i vad gäller dess expansion och valvinster”. Han sa att diskussionerna och debatterna vid mötet skulle tala om detta.

Läs också |Fadnavis chockad, men BJP klar över orsakerna, höll Eknath Shinde i loop

Premiärminister Modi har ofta riktat in sig på “dynastipolitik” i sina tal. Medan han talade till partiarbetare på BJP:s 42:a stiftelsedag sa han att medan BJP var hängiven nationen, fanns det partier som var “hängivna till familjer”. “Det pågår fortfarande två typer av politik i det här landet”, sa han. “Den ena är politiken för familjehängivenhet och den andra är engagerad i patriotism. Dessa människor kan vara i olika stater, men de förblir sammankopplade av dynastipolitikens strängar, som täcker varandras korruption. På nationell nivå och i vissa stater finns det vissa politiska partier som endast arbetar för sina familjers intressen. I dynastiregeringar har familjemedlemmarna kontroll över det lokala organet till parlamentet… Sådana familjefester har aldrig låtit ungdomarna i detta land utvecklas.”

Modi tillade att BJP var det enda partiet som försökte utmana detta.

Telangana BJP-chef Bandi Sanjay Kumar sa att Hyderabad hade valts ut som plats för den nationella verkställande makten eftersom “BJP ville avslöja korruptionen, missstyrningen och trakasseripolitiken” av K Chandrasekhar Rao-ledda Telangana Rashtra Samiti (TRS) regering i delstaten.

“Jag bad BJP:s ledning att göra Hyderabad till platsen… BJP-arbetare har ställts inför polisens grymheter och har blivit anklagade i falska fall för att ha lyft fram vanstyre (i Telangana). Mötet, premiärminister Modis närvaro och hans offentliga tal kommer att ge förtroende för partiarbetare över hela staten”, sa Kumar till The Indian Express.

Förutom Telangana kommer Meghalaya, Nagaland, Tripura, Karnataka, Chhattisgarh, Madhya Pradesh, Mizoram och Rajasthan att hålla församlingsval 2023.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklarare i din inkorg

Källor sa att resolutionerna som antogs vid konklaven kommer att belysa “Modis framgångsrika ledarskap, hans välfärdsprogram för de fattiga , hur han tar landet framåt, hur han förtjänar respekt för Indien på global nivå och hur han leder partiet till valvinster”. En hänvisning skulle göras till de senaste valsegrarna i stater.

BJP:s nationella styrelse antar vanligtvis tre resolutioner – om den politiska situationen, ekonomin och utrikespolitiken.

Generalmötet Sekreterare på fredag ​​förväntas slutföra antalet och karaktären av de resolutioner som ska antas vid Hyderabad-konklaven, sa källor.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagligen nyheter i samband med deras tentor? Se här