Biden kommer att tilldela Medal of Freedom till Steve Jobs, skådespelaren Denzel Washington

0
46

USA:s president Joe Biden (AP/File)

President Joe Biden kommer att överlämna landets högsta civila utmärkelse, Presidential Medal of Freedom, till 17 personer, inklusive skådespelaren Denzel Washington, gymnasten Simone Biles och avlidne John McCain, republikanen från Arizona som Biden tjänstgjorde med i den amerikanska senaten.

Biden kommer också att känna igen Sandra Lindsay, sjuksköterskan i New York City som kavlade upp ärmen på direktsänd tv i december 2020 för att ta emot den första COVID-19-vaccindosen som pumpades in i en arm i USA, meddelade Vita huset i fredags.< /p>

Bidens hederslista, som Vita huset först delade med The Associated Press, inkluderar både levande och avlidna utmärkelser från Hollywoods världar, sport, politik, militären, akademin och medborgerliga rättigheter och främjande av social rättvisa.

Den demokratiske presidenten kommer att överlämna medaljerna i Vita huset nästa vecka.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Weekly news express — PGII till POEM

Premium

Kvinnoemancipation eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur-mord på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över AgnipathFler premiumhistorier >>

Biden själv är en medaljmottagare. President Barack Obama hedrade Bidens offentliga tjänst som mångårig amerikansk senator och vicepresident genom att tilldela honom en Presidential Medal of Freedom i januari 2017, en vecka innan de lämnade ämbetet.

De utmärkelser som kommer att ta emot medaljer från Biden “har övervunnit betydande hinder för att uppnå imponerande prestationer inom konst och vetenskap, ägnat sina liv åt att förespråka de mest utsatta bland oss ​​och agerat med tapperhet för att driva förändring i deras samhällen, och över hela världen, samtidigt som banbrytande spår för kommande generationer,” sa Vita huset.

Äran är reserverad för människor som har gjort exemplariska bidrag till välstånd, värderingar eller säkerhet i USA, världsfred eller andra betydande offentliga eller privata ansträngningar i samhället, sade Vita huset.

Biles är det mest dekorerad amerikansk gymnast i historien och vunnit 32 OS- och VM-medaljer. Hon är en uttalad förespråkare i frågor som är väldigt personliga för henne, inklusive idrottare’ psykisk hälsa, barn i fosterhem och offer för sexuella övergrepp.

Lindsay blev en förespråkare för covid-19-vaccinationer efter att ha fått den första dosen i USA.

McCain, som dog i hjärncancer 2018, tillbringade mer än fem år i fångenskap i Vietnam medan han tjänstgjorde i den amerikanska flottan. Han representerade senare Arizona i båda kamrarna i kongressen och var den republikanska presidentkandidaten 2008. Biden sa att McCain var en “kär vän” och “en hjälte. Washington är en dubbel Oscar-vinnande skådespelare, regissör och producent. Han har också ett Tony-pris, två Golden Globes och Cecil B. DeMille Lifetime Achievement Award. Han är en mångårig talesman för Boys & Girls Clubs of America.

De övriga 13 medaljmottagarna är:

— Syster Simone Campbell. Campbell är medlem i Sister of Social Service och tidigare verkställande direktör för NETWRK, en katolsk organisation för social rättvisa. Hon är en förespråkare för ekonomisk rättvisa och ser över det amerikanska immigrationssystemet och hälsovårdspolitiken.

— Julieta Garcia. En tidigare president för University of Texas i Brownsville, Garcia, var den första Latina som blev collegepresident, sa Vita huset. Hon utsågs till en av landets bästa collegepresidenter av tidskriften Time.

— Gabrielle Giffords. En före detta medlem i parlamentet från Arizona, demokraten grundade Giffords, en organisation som ägnar sig åt att få ett slut på vapenvåld. Hon sköts i huvudet i januari 2011 under en konstituerande händelse i Tucson och skadades allvarligt.

— Fred Gray. Gray var en av de första svarta medlemmarna i Alabamas lagstiftande församling efter återuppbyggnaden. Han var en framstående medborgarrättsadvokat som representerade Rosa Parks, NAACP och Martin Luther King Jr.

– Steve Jobs. Jobs var medgrundare, verkställande direktör och ordförande för Apple Inc. Han dog 2011.

— Pappa Alexander Karloutsos. Karloutsos är assistent till ärkebiskop Demetrios av Amerika. Vita huset sa att Karloutsos har rådfrågat flera amerikanska presidenter.

— Khizr Khan. En invandrare från Pakistan, Khans arméofficersson dödades i Irak. Khan fick nationell framträdande plats och blev ett mål för Donald Trumps vrede efter att ha talat vid 2016 års demokratiska nationella konvent.

– Diane Nash. En av grundarna av Student Nonviolent Coordinating Committee, Nash organiserade några av 1900-talets viktigaste medborgarrättskampanjer och arbetade med King.

— Megan Rapinoe. Den olympiska guldmedaljören och tvåfaldiga världsmästare i fotboll för damer är kaptener för OL Reign i National Women’s Soccer League. Hon är en framstående förespråkare för jämställdhet i löner, rasrättvisa och HBTQI+ rättigheter som har dykt upp i Bidens Vita huset.

— Alan Simpson. Den pensionerade amerikanska senatorn från Wyoming tjänstgjorde i Biden och har varit en framstående förespråkare för reformer av kampanjfinansiering, ansvarsfull förvaltning och jämlikhet i äktenskap.

— Richard Trumka. Trumka hade varit president för AFL-CIO med 12,5 miljoner medlemmar i mer än ett decennium vid tiden för hans död i augusti 2021. Han var tidigare president för United Mine Workers.

— Wilma Vaught. En brigadgeneral, Vaught är en av de mest dekorerade kvinnorna i USA:s militärhistoria, och bryter könsbarriärer när hon har stigit i graderna. När Vaught gick i pension 1985 var hon en av endast sju kvinnliga generaler i försvarsmakten.

— Raúl Yzaguirre. Yzaguirre var en förespråkare för medborgerliga rättigheter och var president och VD för La Razas nationella råd i 30 år. Han tjänstgjorde som USA:s ambassadör i Dominikanska republiken under Obama.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här