“Beste utenriksminister som India aldri har hatt”, ledet samtaler på baksiden med Pak

0
44

Satinder Lambah 1941-2022

Satinder Lambah, diplomaten som ledet back-channel-prosessen mellom India og Pakistan fra 2005 til 2014, og var urokkelig til slutten i sin overbevisning at forlovelse med en motstander var et must, døde i New Delhi torsdag kveld. Han hadde vært syk i omtrent ett år. Han var 81 år gammel.

Som daværende statsminister Manmohan Singhs spesialutsending til Pakistan, holdt Lambah diskrete samtaler bak scenen med sin motpart Tariq Aziz, utnevnt til back-channel-prosessen av daværende militærhersker General Parvez Musharraf. I hans død har India mistet sin fremste ekspert på Pakistan.

Lambah fungerte også som spesialutsending til Afghanistan fra 2001 til 2004. Han var Delhis utsending på Bonn-konferansen og ledet Indias deltakelse i gjenoppbyggingen og gjenoppbyggingen av landet etter Taliban, og la grunnlaget for tiåret og- halvparten av Delhis vellykkede engasjement med det landet.

En indisk utenrikstjenesteoffiser i partiet fra 1964, Lambah hadde tidligere fungert som visehøykommissær og høykommissær for Pakistan, og var også fellessekretær ved divisjonen Pakistan-Afghanistan-Iran i utenriksdepartementet. Kolleger husker ham som en selvutslettende, men dyktig diplomat. Hans siste innlegg før han trakk seg var som ambassadør i Moskva fra 1998 til 2001.

Best of Express Premium

Premium

Kvinnefrigjøring eller befolkningskontroll? Hvorfor abort ble legalisert i…Premium

Udaipur-drap på video | «Gjør noe spektakulært»: Mann fra Pak fortalte …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I landsbyen fauji drømmer, andre tanker, usikkerhet over AgnipathPremium

Delhi HC avviste nylig makten til Banks Board Bureau; ny kropp til s…Flere Premium-historier >> Best of Explained

Klikk her for mer

Lambah ble født i Peshawar før partisjonen, i likhet med hans kone Nilima, og under hans to tjenesteturer i det landet bygget han et formidabelt utvalg av kontakter blant Pakistans politiske og sosiale eliter som han mobiliserte for å fremme bilaterale bånd.

Han hadde tilfeldigvis møtt Nawaz Sharif på 1980-tallet, under sitt første innlegg i Pakistan, gjennom en felles venn. Den unge Sharif, som da jobbet i familiens stålbedrift og pleiet politiske ambisjoner, ventet på å ta imot Lambah på flyplassen i Lahore da han fløy inn fra Islamabad. De to kjørte tilbake til byen i Sharifs røde sportsbil.

Da Lambah kom tilbake til Islamabad som Indias høykommissær, en dag etter at han presenterte sin legitimasjon, Sharif, da Statsminister var vert for en storslått lunsj til hans ære, en enestående velkomst for en indisk diplomat i Pakistan.

På slutten av sin periode der fikk han et lignende farvel av Benazir Bhutto, som hadde etterfulgt Sharif som statsminister. Mot råd fra utenrikskontoret på den tiden, arrangerte hun en lunsjmottakelse for å ta farvel med ham.

“Han var en doyen av old school diplomati, som handlet om mennesker, personlige kontakter og ansikt-til- ansiktsinteraksjoner, og han var helt sjarmerende,” sa en kollega i den indiske utenrikstjenesten.

Amitabh Mattoo, professor ved JNU's School of International Studies, beskriver ham “som den beste utenriksministeren som India aldri har hatt”.

Lambahs rolle som Singhs bakkanalforhandler med Musharraf forholdet mellom de to landene ble kraftig forbedret fra 2004 til 2008. En våpenhvile var allerede på plass fra 2003. I 2006 ble India og Pakistan sagt å være nær en avtale om Kashmir gjennom bakkanalen. Og tidlig i 2007 ble de to sidene rapportert å ha utvekslet en “white paper” som beskriver vilkårene, selv om Lambah selv aldri snakket om dette.

Kjøp nå | Vår beste abonnementsplan har nå en spesialpris

Musharrafs nedgang etter at hans dårlig dømte beslutning om å sparke sjefssjefen i mars 2007 satte avtalen på vent, har Lambah sagt i intervjuer. Busstjenestene på tvers av LoC for å muliggjøre interaksjon mellom de to sidene av J&K samt handel på tvers av LoC, implementert i løpet av denne tiden, ser ut til å ha vært en del av den foreslåtte resolusjonen.

Etter Mumbai-angrepene i 2008 spratt den bakre kanalen frem til 2014 med Pakistans flip-flops om å spore og straffeforfølge Mumbai-gjerningsmennene, noe som sikret en virtuell stans i det bilaterale engasjementet. På et tidspunkt benektet den post-Musharraf PPP-ledede sivile regjeringen eksistensen av “hvitboken”.

Lambah hevdet i intervjuer så sent som i 2015 at formelen som han og Aziz hadde utarbeidet hadde enighet. av ledelsen på begge sider. Han beskrev det som en “vinn-vinn” for begge land og sa at det kunne tjene som grunnlag for enhver fremtidig løsning av Kashmir-spørsmålet.

I en tale ved Jadavpur University i Kolkata i september 2018 sa Lambah at det var usannsynlig at Pakistan ville endre grunnleggende holdninger til India, men for å være en effektiv regional eller global aktør var det i Indias interesser å sikre gode relasjoner til naboer.

For dette sa han engasjement — forskjellig fra dialog – måtte opprettholdes. Han påpekte også at bilaterale spørsmål ikke bør bli et spørsmål om innenriks valgpolitikk. Han var en tilhenger av et ubegrenset visumregime for å gjøre det mulig for så mange pakistanere å besøke India, og hevdet at de var de beste ambassadørene til India i Pakistan. Han mente også at India måtte sette sitt eget hus i orden i J&K for å hindre utenforstående fra å fiske i urolige farvann.

I løpet av bakkanal-årene sørget Lambah for fullstendig hemmelighold om oppdraget sitt, selv om han ble forfulgt av nyheter. Selv i senere år ville han bare snakke om det i generelle termer, og var forsiktig med å gi ut for mange detaljer.

“Han var veldig diskret med tanke på hva han delte av sine vurderinger og konklusjoner. Som en som var dypt engasjert i Pakistan som den utpekte bakkanalkontakten, forble han uutgrunnelig for utenforstående,» sa T C A Raghavan, som fungerte som visehøykommissær i Islamabad i disse årene, og senere var høykommissær i Pakistan.

Da denne reporteren skulle til Pakistan på et langvarig oppdrag som utenrikskorrespondent, ga han beskjed: «Du vil være en av bare to indere (den gang var det to indiske journalister basert i Pakistan) som kan skrive det de ser og høre for andre å lese. Skriv mye, skriv om alt. Vi diplomater skriver også, men det er for filene.»

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Mens hans største bidrag var Indias diplomati med Pakistan og Afghanistan, blir han også husket for å ha lagt grunnlaget for Indias robuste engasjement med Silicon Valley, i løpet av årene som generalkonsul i San Francisco på begynnelsen av 1990-tallet. Han mobiliserte også NRI-er på den amerikanske vestkysten for å bidra til å sette opp den første India Studies-stolen på Berkeley, som på grunn av den massive responsen ble to ledere. Han har gitt en fascinerende beretning om dette i Indian Foreign Affairs Journal’s Oral History Project.

Få husker nå at mens han var ambassadør i Tyskland, tok Lambah også i gang den første kontakten mellom den indiske regjeringen og Netaji Subhash Chandra Boses datter i Tyskland, Anita Pfaff, for tillatelse til å bringe tilbake frihetskjemperens aske fra Renkoji-tempelet i Tokyo, hvor de er bevart. Da møtte utenriksminister Pranab Mukherjee Pfaff under et besøk i Tyskland i 2012.

Også i Moskva markerte han seg ved å jobbe med det strategiske partnerskapet mellom India og Russland som ble signert i oktober 2000, og initierte ONGC& #8217;s første investering i utlandet i gassfeltene i Sakhalin, en satsning som fortsetter å være produktiv til dags dato.

UPSC KEY Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her