Analys: S söker skoldebatt – tidpunkten är valtaktik

0
40

Socialdemokraterna vill få till en debatt om friskolornas vinstuttag nu inför höstens riksdagsval. Det säger SVT:s kommentator Mats Knutson kort efter statsminister Magdalena Anderssons (S) pressträff, där hon berättade att regeringen tillsätter en utredning om ett förbud. Att Socialdemokraterna tycker så är ingenting nytt, men partiet tror att det kan locka väljare med ett sådant förslag. Det säger Knutson, som också konstaterar att det inte finns en majoritet för förslaget i riksdagen. TV4:s Ulf Kristofferson gör en liknande analys. Utredningen går ut på ett totalförbud mot vinstuttag, vilket S försökte få till efter en utredning för fem år sedan. Den handlade då om begränsningar av vinstuttagen och nu går man längre, säger Kristofferson. Vad det faktiskt innebär, och om man vill förbjuda aktiebolag som aktör i skolan, ger Andersson dock inte ett tydligt svar på, säger han. – Så det finns många obesvarade frågor, säger Kristoffersson, med tillägget att S lär stöta på patrull. Han säger vidare att bara MP och V kan tänkas backa S-förslaget.