Alliansens overraskelser: Når Fadnavis blir CM Shindes stedfortreder, presedenser tilbake i søkelyset

0
43

Nyvalgte Maharashtra CM Eknath Shinde (til venstre) og BJP-leder Devendra Fadnavis (til høyre) avlegger ed i Mumbai torsdag. (Express File Photo)

BJP skapte en overraskelse i Maharashtra torsdag ved å la Eknath Shinde, lederen av opprøreren Shiv Sena-fraksjonen, ta over som sjefsminister, med sin seniorleder og eks- CM Devendra Fadnavis blir tatt i ed som nestleder CM.

Det er imidlertid ikke første gang seniorpartneren i en regjerende koalisjon – i dette tilfellet BJP, det største enkeltpartiet, med 106 seter i den 288 medlemmer store Maharashtra-forsamlingen – har gitt opp CM’s stilling i favoriserer sin juniorallierte – utbrytergruppen Sena i denne saken, som hevder å ha 39 MLAer så langt. Her er en titt på flere slike tilfeller fra fortiden:

Karnataka, 2018

I mai 2018 forsamlingsmålinger i Karnataka, som kastet opp en brutt dom, vant kongressen 78 MLAer og Janata Dal (Secular) fikk 37. BJP fremsto som det største enkeltpartiet ved å vinne 104 seter, men dets leder B S Yediurappa kunne ikke mønstre de nødvendige tallene for å krysse halvveismerket. Han trakk seg knapt 55 timer etter at han ble tatt i ed som CM. Kongressen gikk sammen med JD(S) og lot lederen HD Kumaraswamy bli CM. G Parameshwara, statskongressens sjef og partiets Dalit-ansikt, ble sverget inn som nestleder.

Best of Express Premium

Premium
Hvorfor Vikram, Kamal Haasans siste tamilske utflukt, setter ham tilbake på…Premium

UPSC Essentials: Ukentlig nyhetsekspress — PGII til POEM

Premium
Kvinnefrigjøring eller befolkningskontroll? Hvorfor abort ble legalisert i…

Premium

Udaipur-drap på video | 'Gjør noe spektakulært': Mann fra Pak fortalte … Flere Premium-historier >>

Bihar, 2020

Ved valget til Bihar-forsamlingen i 2020 vant BJP 74 seter, JD(U) 43 og andre NDA-allierte, VIP og HAM(S), fikk fire seter hver. Den Nitish Kumar-ledede JD(U), som var 71 i 2015-målingene, var den verste siden valget i 2005. Til tross for at JD(U) ble juniorpartneren, lot BJP Nitish avlegge ed som Bihar CM for fjerde periode på rad. To BJP-ledere – Tarkishore Prasad og Renu Devi – ble tatt i ed som nestledere.

Mer fra Political Pulse

Klikk her for mer

Bihar, 2015

JD(U), RJD og kongressen hadde skapt en “stor allianse” for å delta i Bihar-forsamlingsvalget i 2015. I meningsmålingene vant JD(U) 71 seter mens RJD og kongressen fikk henholdsvis 80 og 27 seter. BJP fikk 53 seter. Den Lalu Prasad-ledede RJD forlot CM-stolen for juniorpartner Nitish, som tok tømmene sammen med Tejaswi Prasad Yadav, Lalus yngre sønn, som ble assisterende CM.

Jharkhand, 2006

I forsamlingsvalget i Jharkhand i 2005, dukket BJP opp som det største enkeltpartiet med 30 seter i Jharkhand-huset med 81 medlemmer. Den Shibu Soren-ledede Jharkhand Mukti Morcha (JMM) vant 17 seter, kongressen ni, RJD syv og JD(U) seks. Forward Bloc vant 2 seter mens NCP fikk en. Det var også tre uavhengige MLAer.

I september 2006 falt den daværende BJP-regjeringen ledet av Arjun Munda foran en tillitsavstemning da den mistet flertallet etter de tre uavhengige – Madhu Koda, Enos Ekka og Harinarain Rai — trakk støtten til det. Deretter støttet den kongressledede UPA, inkludert JMM, RJD og andre partier Koda som CM.

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i konteksten av deres eksamener? Se her