Wat is het WebP-formaat en hoe u het kunt vermijden?

0
58

Als je hebt geprobeerd afbeeldingen van internet op te slaan, heb je misschien een onbekende afbeeldingsindeling opgemerkt met de naam WebP. Deze afbeeldingsbestandsindeling is bedoeld als vervanging voor andere indelingen zoals JPEG-, PNG- en GIF-bestanden, maar is nog geen wijdverbreide optie geworden.

Als u gegevens downloadt in de WebP-afbeeldingsindeling, je zou het moeilijk kunnen hebben om het te openen. Gelukkig zijn er talloze beeldconversieprogramma's die je kunt gebruiken om het om te zetten in een formaat dat iets bruikbaarder is.

Inhoudsopgave

  Wat is WebP?< /strong>

  WebP werd voor het eerst aangekondigd in 2010, maar werd pas in april 2018 uitgebracht. Hoewel het moeilijk kan zijn om ermee te communiceren, zijn er voordelen aan het WebP-formaat. Allereerst ondersteunt het zowel lossy image als lossless beeldcompressie. Met andere woorden, gegevens kunnen worden gecomprimeerd tot aanzienlijk kleinere formaten en toch perfect worden gereconstrueerd, of zelfs nog verder worden gecomprimeerd ten koste van enige beeldkwaliteit. 

  Het belangrijkste voordeel van WebP is dat het bestanden van de dezelfde beeldkwaliteit als veel populaire formaten met een kleinere bestandsgrootte. Het is echter niet alleen voor afbeeldingen: WebP kan ook worden gebruikt voor animatiebestanden, ICC-profielen, XMP- en Exif-metadata en meer. WebP ondersteunt ook transparantie, ook wel bekend als het alfakanaal.

  Welke browsers ondersteunen WebP?

  Google Chrome heeft native WebP-ondersteuning voor lossy, lossless en animatie-indelingen, op voorwaarde dat u de nieuwste versies gebruikt. Firefox, Opera en Microsoft Edge ondersteunen ook al deze formaten.

  Pale Moon, een populaire open source browser afgeleid van Mozilla, evenals de Google Chrome voor Android browser ondersteunen zowel WebP lossy als lossless formaten.  

  Als je nog steeds Internet Explorer gebruikt – een slecht idee vanwege het gebrek aan ondersteuning – heb je pech. Er is geen WebP-ondersteuning voor de browser. 

  Sommige mensen denken nog steeds ten onrechte dat de Safari-browser WebP niet ondersteunt, maar Apple heeft ondersteuning toegevoegd voor het formaat in Safari 14 voor Mac- en iOS-apparaten.

  WebP-voorbeeld

  Hoe werkt WebP?

  Beeldcompressie is al vele jaren een gebruikelijk onderdeel van internet, maar verschillende methoden hebben verschillende benaderingen. WebP is een van de meest geavanceerde manieren om het beeldformaat te verkleinen zonder de beeldkwaliteit te verlagen.

  De manier waarop het werkt, hangt af van het type compressie. Lossy WebP-compressie maakt gebruik van een tool genaamd voorspellende codering, die naar pixelwaarden kijkt om de waarden eromheen te voorspellen. Het codeert het verschil in deze waarden. Hoewel het effectief is in het verkleinen van de bestandsgrootte, vermindert het ook de beeldkwaliteit.

  Lossless WebP-compressie is iets minder effectief bij het verkleinen van de afbeeldingsgrootte, maar behoudt hetzelfde kwaliteitsniveau. Het werkt door afbeeldingsfragmenten te identificeren om nieuwe pixels te reconstrueren, of maakt gebruik van bijpassende kleurenpaletten als er geen afbeeldingsfragment kan worden gevonden.

  Afhankelijk van het gebruik kan WebP resulteren in bestandsgroottes tot drie keer kleiner dan PNG.

  Wat zijn de voordelen van het gebruik van WebP?

  WebP sloeg om verschillende goede redenen aan en verspreidde zich in populariteit, waarvan de eerste de superieure compressiesnelheden zijn. Met andere woorden, WebP-afbeeldingen nemen minder bandbreedte in beslag dan een ander bestandstype zoals JPG; dat gezegd hebbende, worden WebP-afbeeldingen alleen geleverd als de browser dit ondersteunt, terwijl een JPEG-afbeelding of equivalent wordt geleverd als de browser dit niet ondersteunt.

  Kleinere afbeeldingsformaten versnellen de laadtijden van webpagina's, vooral op machines die moeite hebben om afbeeldingen van hoge kwaliteit te laden. Als u streeft naar maximale optimalisatie van uw website, is een WebP-bestand een van de beste tools die voor u beschikbaar zijn.

  Wat zijn de nadelen van het gebruik van WebP?

  Het grootste obstakel voor WebP is compatibiliteit. Hoewel de meeste primaire browsers WebP-afbeeldingsbestanden ondersteunen, doen ze dat niet allemaal. Gelukkig wordt WebP niet langer beperkt door het besturingssysteem en is het beschikbaar op zowel Linux als macOS.

  Een ander nadeel is dat sommige afbeeldingen kwaliteitsverlies blijft als u het lossy-formaat gebruikt. De bestandsgrootte wordt veel kleiner, maar door de manier waarop het compressie-algoritme werkt, is er geen manier om op zijn minst enige kwaliteitsverlies te voorkomen. 

  Een laatste obstakel ligt in de compatibiliteit van het gebruik van WebP met contentmanagementsystemen zoals WordPress. Als u een online afbeelding in uw mediabibliotheek wilt plaatsen, kan het zijn dat WordPress het bestandstype niet accepteert. Volgens WordPress ondersteunt versie 5.8 van de software WebP op dezelfde manier als PNG- en JPEG-bestanden, maar als je je website niet hebt bijgewerkt, kan dat een probleem zijn.

  Een WebP-afbeelding opslaan als een ander formaat

  De traditionele manier om afbeeldingen op te slaan werkt niet altijd met WebP, tenminste niet als je de juiste tools mist. Wanneer u Opslaan als selecteert, kan het zijn dat u geen andere opties voor afbeeldingsindelingen heeft. 

  Conversieplug-ins

  Een snelle oplossing is om een ​​conversieplug-in te installeren. Met plug-ins zoals deze kunt u WebP converteren naar zoiets als een PNG-afbeelding in uw browser voordat u deze opslaat. Een optie is Afbeelding opslaan als type in de Chrome Store.

  Gebruik Paint

  Als je Windows gebruikt, kun je Microsoft Paint gebruiken om een ​​gedownload WebP-bestand te openen en het naar een andere indeling te converteren zonder extra software te downloaden.

  < strong>Gebruik een andere browser

  Als u een WebP-afbeelding laadt in een browser die het formaat niet ondersteunt, wordt in plaats daarvan een ander bestandstype geladen. Vanaf hier kunt u de afbeelding opslaan zoals u normaal zou doen als een JPG- of PNG-bestand. 

  WebP kan irritant zijn, vooral als u veel afbeeldingen van internet opslaat, maar het kan ook een zegen voor webhosts overal. Verlies je kalmte niet als je het tegenkomt; met slechts een paar stappen kunt u de grootste problemen ermee omzeilen.