Satish Poonia-intervju: “Underrättelsetjänst engagerad för att snoka efter MLAs och rädda CM-stolen, hur skulle de veta om Udaipur”

0
44

Rajasthan BJP-president Satish Poonia. (Facebook)

För att ifrågasätta underrättelsemisslyckandet i ljuset av Udaipur-fallet, anklagade BJP:s statspresident Satish Poonia Ashok Gehlots regering för att hänge sig åt eftergiftspolitik och inte prioritera lag och ordning. Han talade med Hamza Khan.

Utdrag:

Vad tycker du om fallet Udaipur?

< p>Närhelst en sådan händelse inträffar där personer från två samhällen är inblandade, associerar människor det med kast eller sekter medan en brottsling inte har någon kast. För det andra gäller det statens lag och ordning. Och om någon frågar mig om kongressregeringens största misslyckande under de senaste 3,5 åren, skulle jag sätta lag och ordning överst. Rajasthan brukade vara en fredlig stat men under Ashok Gehlot som chefsminister och även inrikesminister har avskyvärda brott ägt rum kontinuerligt.

Best of Express PremiumPremium

UPSC Key-1 juli 2022: Varför ska man läsa “Chiefministerns kontor” eller “Svamp …

Premium

Maharashtras politiska drama: När BJP vann men dess ledare förlorade

Premium

Ett århundrade gammalt, hur Gita Press kom att bli ‘ledande leverantör av trycksaker…

Premium

Förklarat: 5 sätt på vilka iPhone förändrade världen på 15 årFler premiumhistorier >> Måste läsas |Udaipur: Offer sökte polisskydd, pekade på hot efter gripandet och borgen

En sådan händelse är inte möjlig för en enda person. Någonstans måste de säkert ha haft några länkar. Detta måste utredas ordentligt. Det finns flera organisationer i staten och landet som vill bryta freden i staten och i landet och sprida anarki. Så en organisations roll kan inte förnekas.

Tror du att det skett ett förfall av polisen?

Det var säkert ett förfall. CM har engagerat underrättelsetjänstemännen att snoka efter sina egna MLA:er för att rädda hans stol. De gör det jobbet väldigt bra. Men den personen publicerade en video den 17 juni och den fortsatte att gå runt på sociala medier. Det är inte möjligt att den videon inte nådde någon ansvarig person. Men trots det fick Kanhaiya Lal ingen säkerhet. Och sedan utförde de två mordet väldigt slentrianmässigt. Så det var verkligen ett påfallande underrättelsemisslyckande.

CM har vädjat till premiärminister Narendra Modi att vädja om fred.

CM säger kontinuerligt att premiärministern borde träda fram och vädja . Det är olyckligt att personen, som är CM och även HM i en stat, ber PM att träda fram.

Missa inte |Udaipur morduppdateringar

Och att bara vädja om fred och harmoni på Twitter hjälper inte. Den statliga regeringens slapphet mot sådana incidenter leder till ökning i sådana fall. Rajasthanpolisens slagord är ‘Aam jan mein vishwas aur apradhiyon mein bhay’ (Betrodd av vanliga män, rädsla hos brottslingar), men det är tvärtom nu och gemene man är rädd. Vi är en ansvarsfull organisation och gör vårt för att se till att fred och harmoni upprätthålls i staten. Men kongressregeringen främjar och beter sig på ett sådant sätt och gör skillnad på hinduer och muslimer.

Och hur gör de detta?

Om du kommer ihåg, de gav tillstånd till Popular Front of India (PFI) för att ha hållit ett rally men införde CrPC 144 i flera distrikt under Ram Navami, och därigenom begränsade processionerna. Så naturligtvis uppstår frågan i människors sinne att de hänger sig åt eftergift. Detta leder till rädsla i den vanliga mannens sinnen.

Läs också |Udaipur-mordanklagade bokad under UAPA, CM Gehlot säger att incidenten syftar till att “sprida terror”

Varför tror du att det har skett en ökning av avskyvärda fall på senare tid?

< p>Som sagt, lagen och ordningen har försvagats i staten. Och det finns mer politisk slutsats i lagen nu. För det andra finns det inget sådant polisnätverk som arbetar snabbt och ingriper i sådana incidenter i tid. Det verkar som att lag och ordning inte är en prioritet för regeringen; så många som 18 våldtäkter och 7 mord begås i staten dagligen.

Åsikt |Udaipur-mord: Bödelns strategi

Vad tycker du att regeringen ska göra för att förhindra sådana incidenter?

Under de senaste 3,5 åren har staten inte haft någon heltidsanställd inrikesminister. CM stannar antingen hemma eller i Delhi. Oavsett om det är incidenterna i Karauli eller Jodhpur, bör CM försäkra folket – i vilket samhälle som helst – att vi kommer att skydda dig. Men han är mer bekymrad över sin stols säkerhet än folkets säkerhet.

Vilka krav ställer den statliga BJP angående händelsen?

< p>Ibland stöter vi på sådana avskyvärda incidenter, som våldtäkt, som snabbt spåras. Detta fall är mycket fruktansvärt och därför bör den skyldige straffas tidigast. Snabba bestraffningar kommer också att hjälpa till att återställa folkets tro.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här