På Afton för läkardagen uppmanar IMA Center att återinrätta Dr B C Roy National Award

0
42

IMA HQ-kontorsinnehavare talade också vid en mediakonferens vid tillfället och sa att en funktion kommer att hållas den 1 juli för att belöna engagerade och framstående läkare som har gjort framstående tjänster till humaniora.

Från att använda handtag på sociala medier för att lägga upp “Ek Selfie Doctor ke Saath”, att organisera skolresor för en djupdykning i en dag i en läkares liv till att glädja sjukvårdspersonal som har arbetat i mer än 50 år, det landsomfattande firandet av läkare ' Dagen den 1 juli, fredag, lovar att återuppliva bandet mellan läkare och samhället. Vid tillfället har tjänstemän från Indian Medical Association (HQ) också uppmanat centret att ge en patient gehör för sin långa lista med krav.

Dr Jayesh Lele, hedersgeneral, IMA (HQ) sa till The Indian Express på torsdagen att bland deras högsta omedelbara krav var att återinrätta Dr B C Roy National Award. “Indiens regering har instiftat Dr. B.C. Roy National Award 1973 som delades ut av Indiens president varje år. Men sedan de senaste 5 åren har den nämnda utmärkelsen skjutits på is och vi har överklagat att detta skulle återinföras”, sa Dr Lele.

IMA HQ-kontorsinnehavare talade också vid en mediakonferens vid tillfället och sa att en funktion kommer att hållas den 1 juli för att belöna engagerade och framstående läkare som har gjort framstående tjänster till humaniora. Unionens hälsominister Mansukh Mandaviya och unionens hälsominister Dr Bharati Pravin Pawar, bland andra, kommer att delta, sa Dr Sahajanand Prasad Singh, nationell president för IMA.

Den nationella läkarnas dag firas den 1 juli varje år för att fira födelsen och dödsdagen för den visionära ledaren, sociala reformatorn och skarpsinniga läkaren Dr. Bidhan Chandra Roy. Den andra chefsministern i Västbengalen var också en populär läkare och medicinsk utbildare. Han tilldelades Bharat Ratna, landets högsta civila ära, 1961, ett år före hans död.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-1 juli 2022: Varför ska man läsa “Office of Chief Minister” eller “Sponge …

Premium

Maharashtra politiskt drama: När BJP vann men dess ledare förlorade< figur>Premium

Ett århundrade gammalt, hur Gita Press kom att bli ‘ledande leverantör av trycksaker…Premium

Förklarat: 5 sätt på vilka iPhone förändrade världen på 15 årFler premiumhistorier >>

Prof (Dr) Atul Goel, chef för allmänna hälsotjänster, fackförbundets hälso- och familjevårdsministerium, hade i ett brev utfärdat den 24 juni uppmanat varje sjukhus att visa meddelandet “Happy Doctors Day” i OPD och vid ingångsporten till göra samhället medvetet om händelsen. “Vi har föreslagit en lista med aktiviteter för att fira Läkardagen över hela landet där samhället kommer att uttrycka sin tacksamhet till de läkare som riskerade sina liv under testtider av Covid-l9-pandemin och förblev en ständig källa till inspiration och försäkran samhället letade efter vid de mörkaste timmarna. Många läkare dog som en hjälte när de försökte rädda patienterna men fortsatte att bli legender och startade en serie folksagor som kommer att definiera optimism under de kommande åren”, sa Goel i brevet.

Till november förra året hade IMA ett antal 1 850 läkare som hade dukat under för Covid. Cirka Rs 50 lakh ersättning vardera har getts av centret till familjemedlemmar till minst 250 läkare som miste livet i Covid. IMA å sin sida har tilldelat Rs 10 lakh vardera till familjer med 40 unga läkare, sa Dr Lele.
Samtidigt har IMA:s kontorsinnehavare krävt en revidering av konsumentskyddslagen 2020, exklusive hälsovårdstjänster och inrättningar från lagens tillämpningsområde. Det finns också ett behov av en central lag för att skydda läkare “Det har förekommit ökande fall av attacker mot sjukvårdspersonal och en central lag krävs för att ta itu med denna fråga,” sa Dr Lele.

Läkarna har också formulerade sina klagomål mot mixopati till unionens hälsominister.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här