Över femtio år av Almedalen – händelserna vi aldrig glömmer

0
49

Det har kallats lobbyisternas julafton och ett internt rosémingel för medie- och makteliten. Politikerveckan i Almedalen är förvisso en plats där mycket av framtidens politik formas – men den har också gett upphov till mängder av snackisar. Omni samlar några av de mer minnesvärda. 1968 avbryter Olof Palme sin sommarsemester på Fårö för att ställa sig på en mobil scen vid Kruttornet i Almedalsparkens utkant och hålla tal. Själva talet ska vara nedkrafsat på baksidan av ett konsumkvitto. Det blir startskottet för politikerveckan som än i dag är världens största demokratiska mötesplats för samhällsfrågor. För Almedalsveckan är faktiskt något i särklass med sin blandning av partiledartal och stora utbud av seminarier arrangerade av intresseorganisationer. Många liknande arrangemang har på senare år börjat anordnas i våra grannländer och går numera under benämningen ”Demokratifestivaler”. Under årens lopp har det dock även blivit en rad pr-jippon, skandaler och politiska utspel. Här är några av de mer minnesvärda: 2005 lanseras Kulturpartiet under Almedalsveckan. Bakom det nystartade ”partiet” fanns bland annat skådespelerskan Kim Anderzon och musikern Olle Ljungström. Partiet sa sig verka för slopad kulturmoms och att minst 1 procent av BNP skulle gå till kultur. – Vi är så pass jävla korkade att vi tycker det är ganska så viktigt med sånt som gör människor glada, sa Olle Ljungström under partiets första och enda pressträff. Det hela visade sig nämligen vara en bluff organiserad av Riksteatern. Syftet var att lyfta upp kulturfrågor på den politiska dagordningen. Året är 2010 och Feministiskt initiativ har siktet inställt på valet till hösten. Men hur slår man bäst igenom bruset där politiska partier, lobbyister och intresseorganisationer slåss om utrymmet? För Gudrun Schyman är svaret att elda upp 100 000 kronor i en klotgrill. Pengarna som donerats från ett reklamkollektiv bars in en genomskinlig påse och de tusen hundralapparna lades på grillen. Syftet med aktionen var att visa upp löneskillnaderna mellan män och kvinnor. – Reaktionerna på att man blir så provocerad över eldandet kommer nog övergå, sa den dåvarande partiledaren för Fi då. En pr-succé ansåg några, respektlös ansåg andra. Oavsett vad man tycker om tilltaget är det få som har glömt händelsen. Under ett valår är det extra hett under Almedalsveckan. Men för Moderaterna blev 2010-års politikervecka inte som planerat. Istället för att ägna all tid åt valkampanjen får partiet övergå till att krishantera när arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin meddelar sin avgång under en hastigt inkallad presskonferens i Visby. Under pressträffen uppger Littorin själv att han behövde lämna regeringen av personliga skäl efter en svår vårdnadstvist, men dagen efter avslöjar Aftonbladet att det verkliga skälet är att Littorin gjort sig skyldig till ett brott. I övriga medier spekuleras det vilt, men Littorin gör sig oanträffbar. Några dagar senare kommer nästa smäll när Aftonbladet publicerar uppgifter om att Sven Otto Littorin ska ha köpt sex sommaren 2006. Hela historien döpts snabbt till ”Littorinaffären” i medierna. Både regeringens krishantering och Aftonbladets publicering får svidande kritik. Sven Otto Littorin har alltid nekat till anklagelsen och har aldrig fälls för brottet. 2011 var Sverigedemokraterna för första gången på plats i Almedalen som riksdagsparti. Men det är inte Jimmie Åkessons första Almedalstal som gått till historien, utan när riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) får skjuts av Säpo till Systembolaget. Expressen får nys om att Ekeroth och hans partikamrater fyllt en kundvagn med alkohol och lastat in i Säpos bil under bevakning av Ekeroths livvakter. Enligt tidningen rör det om så mycket alkohol att allt inte får plats i bagageutrymmet, utan att några påsar öl får förvaras mellan Ekeroths ben. När Expressen frågar riksdagsledamoten om det var dags för fest svarar Ekeroth kort och gott: – Senare. Säpo själva kommenterade händelsen med att skyddspersonerna själva får välja vilket bagage de vill ta med sig. 2014 är det valår igen och Feministiskt initiativ upplever sig ha vind i seglet efter ett lyckat EU-val. Rädslan för att partiet ska sno framförallt unga kvinnliga väljare får Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson att utmåla vita, medelålders, heterosexuella män som stora miljöbovar i sitt tal i Almedalen. Uttalandet var svårsvält för många. Rent statistiskt är männen i och för sig överrepresenterade när det gäller köttätande, bilkörande och timmar i flygplan, men många av Miljöpartiets manliga väljare uppskattade inte att bli utpekade som bovar enbart för att de var män. Och uttalandet lever kvar länge. När det nya språkröret Per Bolund fem år senare ska hålla sitt första tal i Almedalen får han ta avstånd till Romsoms ord. – Jag tror inte att det var riktigt väl valda ord, säger han till DN. 2014 är ett händelsernas år under Almedalsveckan. Under moderatledaren Fredrik Reinfeldts tal försöker fyra Femenaktivister springa upp på scenen med texten ”Lobbyists go home” skriven över brösten. Syftet: att rädda Ojnareskogen från gruvdrift. – Det är så här, mina vänner. Yttrandefrihet kan se olika ut, sa den dåvarande statsministern efter att polisen släpat iväg aktivisterna. 2017 kom Nordiska motståndsrörelsen till Almedalen. Nazistorganisationen hade fått tillstånd av polisen att sätta upp tält, hålla torgmöte och sprida information i Visby. Deras deltagande rev upp starka känslor och flera olika manifestationer mot deras närvaro anordnades. Hundratals människor går i samlad trupp genom Visbys gator i protest mot NMR. Utanför Almedalsparken hade flera hundra par skor samlats på hög som en påminnelse om alla de människor som miste livet under Förintelsen – och om att stå upp mot nazism och rasism. Flera nazister ur NMR döms senare för hets mot folkgrupp efter Almedalsveckan 2017. Det hindrar dock inte nazistorganisationen från att återkomma flera år i rad.