NATO-sjef: Alliansen står overfor den største utfordringen siden andre verdenskrig

0
47

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg (Reuters)

NATO-ledere forsøkte å avvise en 8-ledere på onsdagen ved å prøve å avvise en 8-leder på onsdagen. ;s invasjon av Ukraina til handling – og for å lappe opp eventuelle sprekker i deres enhet over penger og oppdrag.

Generalsekretær Jens Stoltenberg sa at alliansen møttes i Madrid “midt i den mest alvorlige sikkerheten krise vi har møtt siden andre verdenskrig.” Russlands invasjon av Ukraina har knust Europas fred og drevet NATO til å helle tropper og våpen inn i Øst-Europa i en skala som ikke er sett siden den kalde krigen.

Medlemmer av alliansen har også sendt milliarder i militær og sivil bistand til Ukraina. De 30 NATO-lederne vil høre direkte fra den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyy, som sannsynligvis vil be dem om å gjøre enda mer når han taler til samlingen via videolink. Penger kan være et sensitivt tema – bare ni av NATOs 30 medlemmer oppfyller for tiden organisasjonens mål om å bruke 2 % av bruttonasjonalproduktet på forsvar.

Krigen har allerede utløst en stor økning i NATOs styrker i øst, og allierte forventes å bli enige på toppmøtet om å øke styrken til alliansens hurtigreaksjonsstyrke nesten åttedoble, fra 40 000 til 300 000 soldater innen neste år. Troppene vil være basert i sine hjemnasjoner, men dedikert til spesifikke land på NATOs østlige flanke, hvor alliansen planlegger å bygge opp lagre av utstyr og ammunisjon.

Best of Express PremiumPremium

UPSC Key-1. juli 2022: Hvorfor lese “Chiefministerens kontor” eller “Svamp …

Premium

Et århundre gammelt, hvordan Gita Press ble til og #8216;ledende leverandør av trykk…Premium

Forklart: 5 måter iPhone forandret verden på på 15 år

Premium

Forklart: Hva uendrede små sparerater betyr for banker, sparereFlere Premium-historier >>

Stoltenberg sa at NATO foretok «den største overhalingen av vårt kollektive forsvar siden slutten av den kalde krigen». Lederne er også satt til å publisere NATOs nye strategiske konsept, dets prioriteringer og mål en gang i tiåret. Russland vil bli erklært alliansens trussel nummer én, men dokumentet vil også angi NATOs tilnærming til spørsmål fra cybersikkerhet til klimaendringer – og Kinas økende økonomiske og militære rekkevidde.

For første gang deltar lederne av Japan, Australia, Sør-Korea og New Zealand på toppmøtet som gjester, en refleksjon av den økende betydningen av Indo-Stillehavsregionen.
Stoltenberg sa at Kina ikke var NATO’ motstanderen, men utgjorde «utfordringer for våre verdier, våre interesser og vår sikkerhet».

Toppmøtet åpnet med ett problem løst, etter at Tyrkia tirsdag gikk med på å oppheve motstanden mot at Sverige og Finland blir med i NATO. Som svar på invasjonen, forlot de to nordiske nasjonene sin langvarige alliansestatus og søkte om å bli med i NATO som beskyttelse mot et stadig mer aggressivt og uforutsigbart Russland – som deler en lang grense med Finland.

NATO opererer ved konsensus, og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan hadde truet med å blokkere det nordiske paret, og insisterte på at de endrer holdning til kurdiske opprørsgrupper som Tyrkia anser som terrorister. Etter presserende samtaler på toppnivå med ledere i de tre landene, sa alliansens sekretær Stoltenberg at blindveien var ryddet.

Tyrkia hyllet tirsdagens avtale som en triumf, og sa at de nordiske nasjonene hadde blitt enige om å knekke. ned på grupper som Ankara anser som nasjonale sikkerhetstrusler, inkludert Kurdistan Workers’ Partiet, eller PKK, og dets syriske forlengelse. Den sa at de også ble enige om “ikke å pålegge embargo-restriksjoner innen forsvarsindustrien” mot Tyrkia og å ta “konkrete skritt for utlevering av terroristkriminelle.”

Stoltenberg sa ledere av alliansen med 30 nasjoner. vil sende ut en formell invitasjon onsdag til de to landene om å bli med. Avgjørelsen må ratifiseres av alle individuelle nasjoner, men han sa at han var «absolutt sikker på» at Finland og Sverige ville bli medlemmer. Stoltenberg sa at han forventet at prosessen ville bli ferdig “ganske raskt”, men satte ikke noe tidspunkt for det.

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i konteksten for eksamenene deres? Se her