Monsun når Delhi; IMD förutspår regn i Bihar, Uttarakhand, Haryana och Chandigarh

0
40

En kvinna med barn ror en flotte gjord av bananträd mot ett säkrare område från den översvämmade byn Tarabari, Assam. (AP)

Den sydvästra monsunen nådde Delhi på torsdagen då staden upplevde lätta skurar från tidigt på morgonen. Det normala startdatumet för monsunen i Delhi är den 27 juni, sade Indiens meteorologiska avdelning (IMD).

Samtidigt kommer Uttarakhand, Haryana och Chandigarh också sannolikt att få kraftig till mycket kraftig nederbörd på torsdag medan östra delar av Uttar Pradesh sannolikt kommer att få extremt kraftiga regn, enligt IMD. Bihar har placerats i IMD:s ‘taga åtgärder’ kategorin, byråns högsta, på grund av sannolikheten för kraftiga regn. Bulletinen tillade att delar av Chhattisgarh, Odisha, Jharkhand, Bihar, Västbengalen och Sikkim sannolikt också kommer att få kraftiga regn den 30 juni.

I Assam dog ytterligare 12 människor på grund av översvämningarna, vilket ökade till 151. En bulletin från Assam State Disaster Management Authority uppgav att medan 11 personer dog i översvämningarna, dog en person i ett jordskred.

< p>Tjänstemän sa till nyhetsbyrån PTI att staden Silchar i delstatens Cachar-distrikt har legat under vattnet de senaste 10 dagarna. Omkring 31,5 lakh människor har hittills drabbats av översvämningen, upp från 24,92 lakh dagen innan. Brahmaputra, Beki, Kopili, Barak och Kushiyara floder strömmade över risknivån, rapporterade PTI.

Best of Express PremiumPremium

Förklarat: Vad oförändrade små sparräntor betyder för banker, sparare

Premium

Fadnavis chockade, men BJP tydlig med orsakerna, höll Eknath Shinde i loop

Premium

Maneck Davar skriver: Ignorera inte tjänstesektorn

Premium

Med Shinde i sätet, BJP defangs Uddhav, nästa stopp BMCMore Premium Stories >>

Samtidigt har fler regn förutspåtts i olika delar av Indien under den kommande veckan som en del av sydvästra monsunens frammarsch. Medan utbredd lätt till måttlig nederbörd sannolikt kommer att fortsätta över många delar av västkusten, östra, centrala och nordöstra Indien, är spridda till ganska utbredda regn troligen över många delar av halvön Indien.

Det torra vädret förväntas fortsätta över resten av delarna av landet.

I enlighet med deras dagliga bulletin som utfärdades den 30 juni kl. 07.30, har IMD förutspått nederbörd enligt följande.

Var När Nederbördsintensitet Uttarakhand, Haryana och Chandigarh 30 juni till 1 juli Ganska utbredd lätt till måttlig nederbörd och isolerat åskväder eller blixtnedslag med isolerade kraftiga till mycket kraftiga regn Himachal Pradesh och Uttar Pradesh 30 juni till 2 juli Ganska utbredd lätt till måttlig nederbörd och isolerad åskväder eller blixtar med isolerat kraftigt till mycket kraftigt regn Punjab 30 juni Ganska utbrett lätt till måttligt regn och isolerat åskväder eller blixtnedslag med isolerat kraftigt till mycket kraftigt regn Östra Rajasthan 30 juni till 2 juli Spridd eller ganska utbredd nederbörd med kraftiga fall västra Rajasthan till 3 juli Spridd eller ganska utbredd nederbörd med kraftiga fall East Uttar Pradesh 30 juni Enstaka extremt kraftiga nederbörd West Madhya Pradesh 30 juni till 2 juli Spridda till ganska utbredda regn med åskväder eller blixtar med isolerade kraftiga till mycket kraftiga regn East Madhya Pradesh 20 juni 1 juli Spridd till ganska utbredd regnfa ll med åskväder eller blixtnedslag med isolerade kraftiga till mycket kraftiga regn Chhattisgarh 30 juni till 2 juli Isolerade kraftiga regn Odisha 30 juni till 4 juli Isolerade kraftiga regn Jharkhand 30 juni Isolerade kraftiga regn Bihar 30 juni till 2 juli Isolerade kraftiga nederbörd juni Västbengalen och Sik 30 Isolerat kraftigt till mycket kraftigt regn Goa, kustnära Karnataka, Kerala, Mahe 30 juni till 4 juli Utbredd nederbörd och åskväder eller blixtar med isolerade kraftiga till mycket kraftiga regn Gujarat, Tamil Nadu, Puducherry, Coastal Andhra Pradesh, Central Maharashtra och Interior Karnataka juni 30 till 4 juli Spridd till ganska utbredd nederbörd

 

 

 

UPSC-NYCKEL Har du sett vårt avsnitt dedikerade till att hjälpa USPC-aspiranter avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här