Många meddelanden, och lite färg, i Naveen Patnaiks första utlandsresa på ett decennium

0
43

Odisha CM Naveen Patnaik träffar påven Franciskus i Vatikanstaten. (Foto: Twitter/@Naveen_Odisha)

Naveen Patnaik postade ett meddelande på sociala medier tidigare i veckan tillsammans med en video där han promenerade i Sheikh Zayed-moskén i Abu Dhabi, avslappnad, leende och i en ljusblå kurta – en sällsynthet för en politisk ledare som genom åren hållit fast vid helvitt i offentligt framträdande.

“Marmorkupolen i Sheikh Zayed-moskén i Abu Dhabi är en symbol för storslagenhet med intrikat inläggningsarbete inspirerat av mogularkitektur. Jag får veta att hantverkarna och marmorn också kom från byn Makrana i Rajasthan”, skrev Odishas chefsminister mot slutet av en tio dagar lång utlandsresa som var hans första på tio år. “En bit av Indien överallt.”

Isolerat har det en klang, att en chefsminister med ett stort intresse för historia och arv – han är en av grundarna av den ideella Indian National Trust for Art and Cultural Heritage (INTACH) – tar ut dags att uppskatta dagens arkitektoniska arbete. När det ses tillsammans med ett annat meddelande som han postade några dagar tidigare, sänder det ut pipsignaler, politik och en del historia skriven över dem.

Den 22 juni lade chefsministern upp fotografier av honom när han träffade påven i Vatikanstaten. “Det har varit ett absolut nöje att träffa Hans Helighet påve Franciskus i Vatikanstaten. Tackade honom för den varma publiken och önskade honom god hälsa och ett långt liv”, skrev Patnaik.

Mötet med påven offentliggjordes och publicerades väl – han är den första statsministern i en indisk stat att göra det – dagar innan Patnaik flög till Rom. Moskébesöket var känt först när det blev känt. Reseinformation till Dubai, förutom ett investerarmöte, som han deltog i på torsdagen, delades inte. Åtminstone inte lika brett.

De två besöken – på påven och moskén – sänder ut olika, osammanhängande signaler, beroende på vilken sida man står på.

För Patnaiks beundrare och anhängarna till hans Biju Janata Dal (BJD) – partiet uppkallat efter hans far och politiska ståndsman Biju Patnaik – det bekräftar den sekulära bilden av deras ledare som i slutet av denna mandatperiod kommer att vara Indiens högsta minister som suttit längst.

För Patnaiks kritiker kan det tyckas vara ett försök från chefsministern som försöker damma, om inte desperat, lite saffran som kan ha lagt sig på hans gnistrande vita kurta. Kanske ett försök att rycka på axlarna och motverka anklagelsen om att handla mjuk hindutva genom att gå på en tempelsaneringsresa inför det senaste valet 2019.

Återuppbyggnadsprogrammet, som uppgick till hundratals miljoner kronor, kom vid en tidpunkt då BJD försökte motverka BJP, en gång en koalitionspartner som har framträtt som det främsta oppositionspartiet i Odisha, och tog utrymmet från kongresspartiet.

Också i politisk puls |Naveen Patnaik träffar uppdatering: Kontroversiella ministrar bland 11 tappade i Odisha-ombildning

Med BJP nafsade i sin röstbas, som följde premiärminister Narendra Modis popularitetsuppgång i Odisha inför valet, tillkännagav Patnaiks regering en rad åtgärder för ombyggnad och försköning av tempel i hela staten. Det mest framträdande bland ombyggnadsarbetet var planen för Shree Jagannath-templet i Puri, där BJD och BJP utkämpade en skarp strid såväl politiskt som i domstol tills nyligen angående anklagelser om skada på 1100-talets helgedom.

Ur ett nationellt perspektiv skickar mötet med påven och besöket i moskén ut en mycket större signal. Det för en ledare för ett parti som har följt en “stat-först”-politik samtidigt som han överväger anpassningar i frågor som rör politiken, som ska öka för att göra plats åt sig själv på den nationella plattformen.

Med sitt parti som vinner nästan alla val , inklusive undersökningar på landsbygden och medborgarundersökningar, sedan 2019 befinner sig Patnaik i en bekväm zon, säker nog att spela en framträdande roll i oppositionens politik.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Medan Patnaik vid ett antal tillfällen har stöttat BJP-regeringen i Centrum, kl. risken att bli kallad allierad, kan denna utlandsresa ha gett honom möjlighet att placera sig på den sekulära plattformen. Tvivelna kommer dock att fortsätta att dröja hos kritikerna.

Best of Express Premium

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur-mord på video | ’Gör något spektakulärt’: Man från Pak sa till …Premium

I byn fauji drömmar, andra tankar, osäkerhet över Agnipath

Premium
Delhi HC slog nyligen ner befogenheterna för Banks Board Bureau; ny kropp till s…Fler premiumberättelser >>

Förresten, en dag efter att han kommit hem från utlandsresan kommer Patnaik att slutföra en hel cirkel. På fredag ​​kommer chefsministern att vara i Puri för Rath Yatra – Odishas största religiösa evenemang som besöks av tusentals hängivna från hela Indien och världen.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avsnitt dedikerat till att hjälpa USPC-aspiranter avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här