Kvinnors andel av inkrementella bankinlåning stiger till 35 %: SBI

0
40

En man kollar sina mobiltelefoner framför State Bank of Indias (SBI) filial i Kolkata, Indien. (REUTERS/File Photo)

Andelen kvinnliga insättare i inkrementella bankinlåning under FY22 ökade till 35 procent från 15 procent under FY21, en enorm ökning med 20 procentenheter, en forskningsrapport från State Bank of India (SBI) ) sade.

“Även om vi betraktar andelen kvinnliga insättare i FY22 över FY20 (eftersom FY21 var ett exceptionellt år) i inkrementella bankinlåning, så ökade andelen med 6 procentenheter,” stod det. Analysen baserad på befolkningsgruppsmässigt indikerar att landsbygden är den största källan till inkrementella kvinnliga insättare, tillade rapporten.

Enligt SBI har andelen kvinnliga insättare i inkrementella insättningar på landsbygden ökat från 37 procent under FY20 till 66 procent under FY22.

“Landsbygden följs av semi-urbana områden. Intressant nog, med några av staterna som gör det obligatoriskt att överföring av monetära resurser endast kan ges till en kvinnlig insättare, är det sannolikt att andelen kvinnliga insättare kommer att fortsätta att hålla sig stark i bankinlåning”, heter det vidare.

Det bästa med Express PremiumPremium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur-mord på video | ’Gör något spektakulärt’: Man från Pak sa till …Premium

I byn fauji drömmar, andra tankar, osäkerhet över Agnipath

Premium
Delhi HC slog nyligen ner befogenheter för Banks Board Bureau; ny kropp till s…Fler premiumberättelser >>

“Sedan 2014, med tillkomsten av PMJDY, har kvinnornas finansiella ställning fått fäste. Både kvinnliga insättare och kvinnliga låntagare har ökat i landet eftersom många policyer och uppdrag baserade på livscykelansats för kvinnor har implementerats av regeringen under de senaste 8 åren”, stod det.

Det är intressant att veta att kvinnors andel ökar i alla statligt sponsrade system. Andelen kvinnor ligger på 81 procent i Stand-Up Indien, 71 procent i MUDRA-lån, 37 procent i PMSBY och 27 procent i PMJJBY, sa rapporten.

“Om vi ​​dissekerar ytterligare data baserat på bankkoncernvisa siffror är det tydligt att de regionala landsbygdsbankerna är de största bidragsgivarna till ökad andel kvinnliga insättare. Även om vi jämför FY22-data för RRB över FY20, ökade andelen med avsevärda 60 procentenheter”, stod det.

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

En av de möjliga orsakerna till ökad dragkraft när det gäller att öppna kvinnliga konton verkar vara fokus på att öppna konton för alla medlemmar i SHGs (i motsats till presidentens och sekreterarens tidigare), sa den statliga banken.

Till exempel, vid State Bank of India, gynnar användningen av egenutvecklade appar som DISA för att öppna fler konton för sponsrade RRB:er särskilt många kvinnor, tillade den. Efterlevnad och due diligence, med rigorös periodisk KYC-granskning säkerställer också att konton för män som öppnades tidigare under den liberaliserade eran stängs mer, noterade rapporten.

Intressant nog är andelen kvinnliga insättare i den privata sektorn. banker och små finansbanker förblev konstant under FY22 jämfört med FY20. Andelen kvinnliga insättare i utländska banker minskade med 11 procentenheter. Intressant nog visades samma mängd ökning i fallet med PSB, konstaterade rapporten.

Enligt SBI indikerar den statliga analysen att de fyra främsta stora staterna där andelen kvinnliga insättare ökade i FY22 över FY20 är Uttar Pradesh, Telangana, Karnataka och Kerala. Den minskande andelen kvinnliga insättare i delstater som Delhi, Madhya Pradesh och några nordöstra delstater är ganska oroande och behöver tidigast kurskorrigering, stod det.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avsnitt dedikerat till att hjälpa USPC-aspiranter avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här