Kvinners andel i inkrementelle bankinnskudd stiger til 35 %: SBI

0
44

En mann sjekker mobiltelefonene sine foran State Bank of India (SBI) filial i Kolkata, India. (REUTERS/File Photo)

Andelen kvinnelige innskytere i inkrementelle bankinnskudd i løpet av FY22 økte til 35 prosent fra 15 prosent i FY21, en enorm økning på 20 prosentpoeng, en forskningsrapport fra State Bank of India (SBI) ) sa.

“Selv om vi vurderer andelen kvinnelige innskytere i FY22 over FY20 (ettersom FY21 var et eksepsjonelt år) i inkrementelle bankinnskudd, økte andelen med 6 prosentpoeng,” heter det. Analysen basert på befolkningsgruppevis indikerer at rurale områder er den viktigste kilden til inkrementelle kvinnelige innskytere, la rapporten til.

I følge SBI har andelen kvinnelige innskytere i inkrementelle landlige innskudd økt fra 37 prosent i FY20 til 66 prosent i FY22.

“Landlige områder etterfølges av semi-urbane. Interessant nok, med noen av statene som gjør det obligatorisk at overføring av pengeressurser kun kan gis til en kvinnelig innskyter, er det sannsynlig at andelen kvinnelige innskytere vil fortsette å holde seg oppe i bankinnskudd, heter det videre.

Det beste fra Express PremiumPremium

UPSC Essentials: Ukentlig nyhetsekspress — PGII til POEM

Premium
Kvinnefrigjøring eller befolkningskontroll? Hvorfor abort ble legalisert i…Premium

Udaipur-drap på video | «Gjør noe spektakulært»: Mann fra Pak fortalte …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I landsbyen fauji drømmer, andre tanker, usikkerhet over AgnipathFlere Premium-historier >>

“Siden 2014, med fremkomsten av PMJDY, har kvinners økonomiske utvikling fått gjennomslag. Både kvinnelige innskytere og kvinnelige låntakere har økt i landet ettersom mange retningslinjer og oppdrag basert på livssyklustilnærming for kvinner har blitt implementert av myndighetene de siste 8 årene, heter det.

Det er interessant å vite at kvinneandelen øker i alle statlig støttede ordninger. Andelen kvinner er på 81 prosent i Stand-Up India, 71 prosent i MUDRA-lån, 37 prosent i PMSBY og 27 prosent i PMJJBY, heter det i rapporten.

“Hvis vi dissekerer videre dataene på grunnlag av bankkonsernvise tall, er det klart at de regionale landsbygdsbankene er de viktigste bidragsyterne til økt andel kvinnelige innskytere. Selv om vi sammenligner FY22-dataene til RRBer over FY20, økte andelen med betydelige 60 prosentpoeng,” heter det.

Nyhetsbrev | Klikk for å få dagens beste forklaringer i innboksen din

En av de mulige årsakene til økt grep i åpningen av kvinnekontoer ser ut til å være fokus på å åpne kontoer for alle medlemmene i SHGs (i motsetning til president og sekretær tidligere), sa den statsdrevne banken.

For eksempel, ved State Bank of India, er bruken av egenutviklede apper som DISA for å åpne flere kontoer til sponsede RRB-er, spesielt til fordel for mange kvinner, la den til. Overholdelse og due diligence, med strenge periodiske KYC-gjennomganger sikrer også at kontoer til menn som ble åpnet tidligere i den liberaliserte æraen blir stadig mer stengt, bemerket rapporten.

Interessant nok er andelen kvinnelige innskytere i privat sektor. Banker og små finansbanker holdt seg konstant i FY22 sammenlignet med FY20. Andelen kvinnelige innskytere i utenlandske banker gikk ned med 11 prosentpoeng. Interessant nok ble det vist samme økning i tilfellet med PSB, heter det i rapporten.

Ifølge SBI indikerer den statlige analysen at de fire største statene hvor andelen kvinnelige innskytere økte i FY22 over FY20 er Uttar Pradesh, Telangana, Karnataka og Kerala. Den synkende andelen kvinnelige innskytere i stater som Delhi, Madhya Pradesh og noen få nord-østlige stater er ganske urovekkende og trenger tidligst kurskorrigering, het det.

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her