Kritik mot norska polisen: ”Viktigt att inte ställa in”

0
43

Flera hbtq-organisationer riktar skarp kritik mot den norska polisens hantering efter det misstänkta terrordådet i Oslo, och myndighetens rekommendation att ställa in den prideparad som var planerad till dagen efter skjutningen. Det skriver VG. Eivind Rindal som företräder en av organisationerna, och som överlevde terrorattacken på Utøya 2011, säger att många inom hbtq-miljön saknar förtroende för polisen. Han menar att hanteringen efter skjutningen skiljer sig från hur man agerade 2011, då polisen vidtog åtgärder för att skydda demokratin. Pride är inte bara en folkfest, utan handlar även om yttrandefrihet, säger han. – När Pride är under attack är det ännu viktigare att polisen inte ställer in, säger han. Samtidigt tackar Oslo pride för allt det stöd som uttryckts efter skjutningen, skriver NRK.