Kapitaltillgångar givna som förmåner enligt Section 194R scope

0
43

Tax Deducted at Source (TDS) Regler: Section 194R ska gälla för säljare som ger incitament, andra än rabatter eller rabatter, som är kontanter eller natura, t.ex. bil, TV, datorer, guldmynt, mobiltelefon, sponsrad resa, gratisbiljetter, medicinprover till läkare. (Representativ bild)

I enlighet med budgetmeddelandet kommer den nya inkomstskattebestämmelsen för TDS på förmåner eller förmåner, kontant eller natura, att träda i kraft den 1 juli. Den nya Section 194R kräver avdrag för skatt vid källan med 10 procent, av vilken person som helst, som tillhandahåller ev. förmån eller förmån, som överstiger 20 000 Rs per år till en invånare, som härrör från en sådan invånares verksamhet eller yrke.

I en ny uppsättning riktlinjer om denna fråga, sa inkomstskatteavdelningen att betalaren/avdragsgivaren behöver inte kontrollera beskattningen av beloppet i händerna på mottagaren och arten av tillgångar som ges som förmån eller förmån är inte relevant. Till och med kapitaltillgångar som ges som förmån eller förmån omfattas av räckvidden för Section 194R.

Denna skattebestämmelse kommer sannolikt att påverka yrkesverksamma som läkare, påverkare på sociala medier, men experter säger att reglerna inte kommer att förändras för tjänstemän. “Den är endast tillämplig för dem som gör affärer och yrke, inte individer eller tjänstemän. Tjänstemän omfattas redan av Section 192 of Income-Tax Act, inga förändringar i reglerna för dem”, säger Neeraj Agarwala, partner, Nangia Andersen India.

Sektion 194R kommer att gälla för säljare som ger incitament, annat än rabatt eller rabatt, som är kontant eller i form av t.ex. bil, TV, datorer, guldmynt, mobiltelefon, gratisbiljett, medicinprover till läkare, sponsrad resa. Bestämmelsen i budgeten för 23 år kommer att gälla förmåner både kontant eller naturaförmåner.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Veckans nyhetsexpress — PGII till POEMPremium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur dödande på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över AgnipathFler premiumhistorier &gt ;>

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

Agarwala sa: “Nu har tillämpligheten utökats till att omfatta både kontanter och slantar. Förmåner beskattades tidigare men det var svårt att spåra/övervaka. Nu blir det lättare för skatteavdelningen att övervaka med TDS-avgiften.”

Skatteavdelningen har klargjort att i händelse av att läkare får gratisprover av läkemedel medan de är anställda på ett sjukhus, ska § 194R tillämpas på distribution av gratisprover till sjukhuset. Sjukhuset som arbetsgivare får behandla sådana prover som skattepliktiga förmåner för anställda och dra av skatt enligt § 192. I sådana fall måste tröskeln på 20 000 Rs ses med avseende på sjukhuset.
För läkare som arbetar som konsulter med ett sjukhus och tar emot gratisprover, skulle TDS gälla för sjukhus först, vilket i sin tur skulle kräva avdrag för skatt enligt Section 194R med avseende på konsulterande läkare. För att undanröja denna svårighet, som ett alternativ, kan den ursprungliga förmånen eller förmånsgivaren direkt dra av skatt enligt § 194R med hänsyn till den konsulterande läkaren som mottagare. Avsnitt 194R ska inte tillämpas om förmånen eller förmånen ges till en statlig enhet, som statligt sjukhus, som inte bedriver verksamhet eller yrke.

En paus har getts om försäljningsrabatt, kontantrabatt och rabatter som beviljas kunder. genom att utesluta dem från Section 194R eftersom deras inkludering skulle sätta säljaren i svårigheter.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här