Ingen förändring av små sparräntor: Mitt i stigande G-Sec-räntorna väntade ekonomer en höjning

0
36

Fackets finansminister Nirmala Sitharaman (PTI)

Centret sa på torsdagen att det har beslutat att hålla räntorna på små sparinstrument oförändrade under juli-september kvartalet, enligt ett meddelande från finansministeriet. Detta trots att ekonomer förväntar sig en höjning av dessa räntor med tanke på den kraftiga ökningen av statssäkerhetsräntorna (G-Sec) under de senaste tre månaderna.

Räntorna på småsparprogram nollställs varje kvartal men har inte har reviderats sedan första kvartalet 2020-21.

Detta innebär att räntorna på PPF och NSC – de två mest populära systemen – kommer att fortsätta på 7,1 procent respektive 6,8 procent. Det ettåriga inlåningssystemet kommer att fortsätta att tjäna en ränta på 5,5 procent under det första kvartalet av nästa budget, medan flicksparprogrammet Sukanya Samriddhi Yojana kommer att tjäna 7,6 procent.

Räntan på det femåriga pensionärssparet, som betalas kvartalsvis, behålls på 7,4 procent. Räntan på sparande kommer även fortsättningsvis att vara 4 procent per år. Tidsinlåning på ett till fem år kommer att få en ränta i intervallet 5,5-6,7 procent, som betalas kvartalsvis, medan räntan på femåriga återkommande inlåning ger en högre ränta på 5,8 procent. Räntorna reviderades för det första kvartalet 2021-22 och sänktes kraftigt med 40-110 punkter, men beslutet rullades senare tillbaka, där finansminister Nirmala Sitharaman sa att “beställningar som utfärdats genom tillsyn ska dras tillbaka”. Sänkningen av räntorna och den efterföljande återställningen skedde inför valet till Västbengalens församling.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Essentials: Weekly news express — PGII to POEM

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…Premium

Udaipur-mord på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, andra tankar, osäkerhet över AgnipathFler premiumhistorier >>

Nyhetsbrev | Klicka för att få dagens bästa förklaringar i din inkorg

“Räntorna på småsparprogram har lämnats oförändrade för Q2 FY2023 (juli-september), tvärtemot våra förväntningar att de skulle höjas med tanke på de kraftiga ökningarna i G-Sec-räntorna för olika löptider, som sådana räntor är kopplade till”, säger Aditi Nayar, chefsekonom, Icra.

“Det genomsnittliga månadsskiftet G-Sec-räntorna för ettåriga, tvååriga och 5-åriga obligationer har ökat avsevärt till 5,26 procent, 5,65 procent respektive 6,79 procent under mars 2022-maj 2022, från 3,88 procent, 4,72 procent och 6,0 procent, respektive, under dec 2021–feb 2022, samt 3,50 procent, 4,41 procent respektive 5,69 procent under september 2021–nov 2021”, tillade Nayar.

UPSC NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här