Indien kommer inte att vara makt det förtjänar att vara, men för ett starkt maritimt system: Doval

0
45

Nationell säkerhetsrådgivare Ajit Doval är ordförande för det inledande mötet för Multi-Agency Maritime Security Group Policy, i New Delhi på torsdag. Sjöfartsstabens amiral R Hari Kumar var också närvarande. (ANI)

Nationella säkerhetsrådgivaren Ajit Doval sa på torsdagen att Indien måste skydda sina intressen, eftersom regionen har potentialen, sade han att Indiska oceanen, som har varit ett “fredens hav”, nu är vittne till rivaliteter och tävlingar. för att bevittna intressekonflikter.

När Doval talade vid det första mötet med Multi-Agency Maritime Security Group (MAMSG), sa Doval att säkerhet på öppet hav och ekonomiskt välbefinnande är oupplösligt sammankopplade och att alla intressenter måste arbeta enat.

“I det föränderliga geopolitiska scenariot blir Indiska oceanen, som har varit en ocean av fred, gradvis konkurrenskraftig. Vi ser en potential att ha en intressekrock, vi måste skydda den och vara vaksamma,” sa han.

“Den här nationens bana är väldefinierad. Vi vet vart vi är på väg. Och när vår tid kommer…måste vi som nation vara starka. Indien kommer inte att kunna bli den makt det förtjänar att vara om det inte har ett mycket starkt maritimt system,” Doval sa.

Best of Express Premium

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…

Premium

Udaipur-mord på video | ’Gör något spektakulärt’: Man från Pak sa till …Premium

I byn fauji drömmar, andra tankar, osäkerhet över Agnipath

Premium
Delhi HC slog nyligen ner befogenheter för Banks Board Bureau; ny kropp till s…Fler premiumberättelser >>

Mötet leddes av viceamiral G Ashok Kumar (retd), landets första nationella sjösäkerhetssamordnare. Sjöfartsstabschefen amiral R Hari Kumar var bland de högsta tjänstemännen som deltog i överläggningarna.

Bästa sjöfarts- och kustsäkerhetstjänstemän från alla 13 kuststater och unionens territorier samt indiska flottan och andra centrala organ deltog i mötet .

“Ju mer vi utvecklas, desto fler tillgångar vi skapar, desto mer välmående blir vi, desto större blir sårbarheten och behovet av säkerhet i den maritima domänen”, sa Doval.

I den nationella säkerhetsdiskursen, betydelsen av land- och sjögränser är mycket olika, sa Doval. Han sa att man inte kan inhägna sjögränserna och att tvister i havet löses genom internationella normer och lagar, medan landtvister är bilaterala till sin natur.

Han sa också att man nekar tillgång till utländska underrättelsetjänster som vill bedriva spionage aktiviteter är en stor utmaning.

Doval hänvisade till initiativ som säkerhetskonklaven i Colombo för samarbete mellan likasinnade länder inom sjöfartsområdet och att det skulle kunna utökas ytterligare.

“Vårt ansvar som en ledande sjöfartsmakt är oerhört viktigt,” sa han.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här