EU vill häva Litauens stopp av ryska varor: ”Hot verkar löna sig för Ryssland”

0
44

EU-kommissionen planerar att utfärda ett förtydligande i sanktionerna mot Ryssland som gör det möjligt för landet att återuppta varutransporter till exklaven i Kaliningrad via Litauen, skriver Der Spiegel. Som en del av EU:s sanktionspaket beslutade Litauen att stoppa ryska varor från att fraktas genom landet till Kaliningrad. Runt hälften av exklavens import påverkas av förbudet. Ett beslut som kraftigt retat upp Kreml som hotat med hämndåtgärder. Med den nya tolkningen av sanktionerna hoppas kommissionen att Litauen ska kunna avbryta sin nuvarande blockad utan att förlora ansiktet, enligt tidningen. Men i Vilnius mottas beskedet som ett nederlag. – Ryssland har tydligen lyckats skapa rädsla i EU-kommissionen. Det handlar inte längre om några få järnvägsvagnar. Nu ser det ut som att hot lönar sig för Ryssland, säger den litauiske statsvetaren Dovilė Jakniūnaitė till Der Spiegel.