”Chockerande nonchalant att hota med konkurs”

0
45

SAS kommunikationschef Karin Nyman kallar det norska pilotfackets uttalande om att låta SAS gå i konkurs är ”fullständigt absurt”, säger hon till TT. – Vi befinner oss i en svår ekonomisk situation, vi måste ta oss igenom transformationsplanen. Att i det läget vi befinner oss i hota med konkurs, det är chockerande nonchalant, säger hon till nyhetsbyrån. I en intervju med VG i går sa Roger Klokset, fackordförande för Norske SAS-flygeres forening och viceordförande i SAS Pilot Group, att piloterna ”tveklöst” är villiga att låta SAS gå i konkurs om bolaget inte ”klarar att förhålla sig till den skandinaviska modellen”. Fristen löper ut vid midnatt i kväll då 900 piloter har aviserat att de går ut i strejk – något som drabbar 30 000 passagerare dagligen. Den 31 mars löpte kollektivavtalet mellan SAS och piloterna ut. Pilotfacket vill att alla piloter ska omfattas av kollektivavtal och att anställda inte ska kunna bytas ut med personal anställda i bolag i länder som inte omfattas av avtal. Förhandlingarna bröt samman och den 9 juni, tio dagar efter att bolaget presenterat åtgärdsprogrammet ”SAS Forward”, varslade SAS-piloterna om strejk. ”Chockerande brist på förståelse” menade SAS kommunikationschef Karin Nyman. ”Det är inte så här den skandinaviska modellen fungerar”, menade Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening. Strejkvarslet omfattar cirka 900 piloter och enligt bolagets uppskattningar kan 200–250 flygningar per dag komma att påverkas. Senast SAS-piloterna strejkade var 2019 och då påverkades cirka 4 000 avgångar under de sju dagar som strejken pågick. Vid midnatt ikväll löper den nya tidsfristen ut. Förhandlingar pågår men ingen av parterna vill i nuläget kommentera var de befinner sig.