B-Girl Bar-B på golvet: Från en förortsslumm i Mumbai till världsfinalen i New York

0
42

Siddhi Tambe, växte upp i de trånga utrymmena i en slum i västra Mumbais förort, innan han flyttade in i ett typiskt trångt ettrumsuthyrningskvarter i Bandra East. (Expressfoto)

B-Girl Bar-B, född Siddhi Tambe, växte upp i de trånga utrymmena i en slum i västra Mumbais förort, innan hon flyttade in i ett typiskt trångt ettrumsuthyrningskvarter i Bandra East. Sådana komprimerade och klämda utrymmen lämpar sig vackert för hiphops popping (rörelser som accentuerar böjning och avslappning av muskler) och låsning (rörelse fryser) grunderna.

Även om det var 18-åringens mamma Sneha, vars ovillkorliga stöd, född ur hennes egna ouppfyllda dansdrömmar, som drev tonåringen till Breaking, och nu har gett henne en biljett till New York efter framväxande Indien-mästare vid Red Bull BC One Cypher tidigare denna månad.

“Main hamesha hilti dulti rehti thi” (jag skulle fortsätta att svaja från en fot till en annan och aldrig stå still), minns Bar-B och tillägger att det som kan verka konstigt för världen sågs som groovy och välsignat med en känsla för rytm och beat, av sin dansgalna mamma.

Mumbais chawl och låginkomstiga bostadsorter har alltid skröt om en community-danskultur – vare sig det är Ganeshotsav Mandals, street dandiya under provisoriska shamianas, strandnära kolikolonier, små speglade dansstudior för amatörer från Bollywood-“steg”-jiggar eller sällskapsdanser i samhället. i kristna kvarter. Där B-Girl Bar-B tog sina första steg i Breaking var ett liknande samhällshus med långa fönster och gula och krämfärgade väggar som delas av hennes Cardinal Gracias High School i Subhash Nagars Ali Yawar Jang Marg.

Best of Express Premium

Premium

Kvinnors frigörelse eller befolkningskontroll? Varför abort legaliserades i…Premium

Udaipur-mord på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över AgnipathPremium

Delhi HC tog nyligen ner befogenheterna för Banks Board Bureau; ny kropp till s…Fler premiumberättelser >> Orädd var hon, men att spika backflipen tog ett år – på en matta. När hon gjorde sitt första väderkvarndrag var hon kär i Breaking. (Express Photo)

“Min mamma tog mig till “audition”, där du dansar till en låt, och belöningen för att bli utvald är att du får lära dig koreograferade Bollywooddanser under seniorer. Det var där som Ashok Dada och andra Dadas (äldre manliga dansare) lärde mig fotarbete, stil och de grundläggande rörelserna i Breaking, minns hon.

Mycket liten för sin ålder, men inte liten i de ambitiösa dansrörelser hon försökte, Siddhi försökte headspin på egen hand när hon sågs av sin första besättning. “Jag var en komplett pojke, med en pojke som provade stunts utan rädsla. Så de här äldre pojkarna trodde att de lärde en pojke från början”, skrattar hon. Missförståndet försvann snabbt på grund av hennes röst, men namnet B-Girl Sid fastnade. “Siddhi förkortades till Sid och tills jag faktiskt gick in i “besättningsstrider”, tänkte jag inte på att ändra det. Jag brukade älska Barbie-dockor och allt som är rosa, så vi bytte det till B-Girl Bar-B”, säger hon.

Orädd var hon, men att spika backflipen tog ett år – på en matta. När hon gjorde sitt första väderkvarndrag var hon kär i Breaking.

Tändsticksaskhem, skyhöga drömmar

Hemma siktade Siddhis äldre syster på att satsa på ingenjörskonst, och Bar-B var ovillig att släppa taget om akademiker också. “Jag kommer från en ekonomiskt kämpande familj, jag behöver en stark back-up så att inte studera eller vara dålig på det var inte ett alternativ”, säger hon efter att ha börjat med mikrobiologi. “Ja, klassificering av mikrober, bakterier och svampar skiljer sig mycket från den kreativa och konkurrenskraftiga Breaking. Jag har blivit seriös med Breaking nu efter att ha vunnit, men jag strävar efter en doktorsexamen om jag bara studerar”, säger hon.

Hennes far Sumit arbetade som avdelningspojke med en lön på 200 Rs, minns hon genom sin barndom, innan hon blev fast anställd på arbetsavdelningen på Bombay Hospital för bara 10 år sedan. Hennes mamma arbetar som Aanganwaadi-lärare, och såg till att inträdesavgifterna för att delta i sylt alltid prasslades upp, oavsett hur svår situationen är hemma – ett kök med ett rum. “Och mina äldre Dadas, som lärde mig hiphop, introducerade mig till formell Breaking och finansierade allt från resor till inträden”, minns hon.

Som den minsta i besättningen lärde sig Bar-B alla tuffa rörelser – en svamp för backflips, ground-drops och freezes. “Jag visste inte när jag lärde mig att det hette Breaking”, säger hon. Dessa var inte “wow”-rörelserna, bara grunderna, utan lärde sig med hängivenhet som kontinuerliga upprepningar och språken i en klassisk dansform, uppdelad i kortare rörelser och inte tillåts utvecklas förrän bitdelen bemästras.

Orädd var hon, men att spika backflipen tog ett år – på en matta. När hon gjorde sitt första väderkvarndrag var hon kär i Breaking. (Expressfoto)

Det var när Bar-B drog av med en “mynt-drop” – “det är självmordsbenäget om du går fel” – som jakten blev allvarlig. Coin-drop är en power-move där man startar från en stående position och faller ner i en golvväderkvarn, svänger på skulderbladen och rullar på ryggen innan lemmarna sticker tillbaka till stående position efter golvvirveln. ”Du rullar på axeln på golvet och pumpar tillbaka till stående position. Jag var väldigt nervös vid BC One-finalerna, men jag gjorde ett bra jobb med att se självsäker ut. Det är vad B-Girls gör – ingen plats att visa nerver på”, säger Bar-B.

Tuff, på och utanför golvet

B-Girl Jo of Bengaluru är tekniskt sett Indiens mest skickliga, men det var B-Girl Glib som Bar-B kämpade i finalen, och Jaipur Breaker kastade in en allvarlig brännskada, även om Siddhi hade skarpare linjer i sin rörelse, och en mer kompakt teknik. “Vanligtvis gillar jag inte att titta på mina egna videor. Men den här gången efter finalerna ville jag se dem. Jag trodde aldrig att jag skulle vinna, men jag visste att jag hade gjort det bra, säger hon.

Jongleringstudier och Breaking hade varit tufft fram till klass 12, men hon lade ner längre timmar för att förbereda årets upplaga efter att ha vunnit Breaking Nationals tidigare. Den längre förberedelsetiden tvingades också på henne eftersom hennes ordinarie stadsteam 3D sakta fransade allt eftersom besättningar som blev äldre gör. “Ja, alla Dadas har större prioriteringar än dans – familjer, jobb. Så jag tränar mest på egen hand nu, till skillnad från tidigare när jag kunde studsa idéer från dem. Jag lär mig av YouTube”, säger hon, lite vemodigt över mentorskapet hon saknar nu.

Men Bar-B:s starka grunder och form erkändes av B-Boy Mounir, den franska mästarbrytaren som har arbetat som ambassadör för Paris OS 2024, som tror att Red Bull BC One kommer att förbli den centrala referenspunkten och det slutliga målet för indiska brytare på högsta nivå. “Bar-B är väldigt ung, men hon har bra stil. Nu behöver hon bara mer erfarenhet och världsfinalen (New York) kommer definitivt att ge henne det. Generellt sett tyckte jag att nivån var bra”, sa han, efter att ha blivit positivt överraskad över indianernas ”originalitet och skicklighet”, vilket pekade på en verklig potential.

B-Girl Bar-B har kommit en långt från nackspåren och marschsteg, scooby-doos och leo-promenader lärde hon sig flytande vid 11-12, och lämnade efter sig tidiga drömmar om att bli sedd i dokusåpor på tuben. “Detta öppnar upp för chansen att vara på många jams och strider, och representera Indien och få erfarenhet”, säger hon.

New York kommer också att vara första gången hon flyger på ett plan. Inte för att hon inte har flugit, och skapat sitt eget momentum tidigare: handstående övergår till luftbloss, där de uppåtvända benen virvlar genom luften med handflatorna som bildar en cirkel, är Bar-B:s fantastiska värld.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här