Ännu inget avtal – piloterna och SAS i nattförhandlingar

0
42

Förhandlingarna mellan SAS och piloterna har gått in på övertid och fortsätter in på lördagsdygnet, rapporterar flera medier. Detta trots att tidsfristen för en lösning skulle ha löpt ut vid midnatt. I ett sms till SVT Nyheter skriver Rebecca Rosenvinge, kommunikationsansvarig vid Svensk Pilotförening, att det ännu inte finns något nytt att berätta om förhandlingarna. Om det nu blir en strejk är oklart, enligt Aftonbladet. Tidningen skriver att en ny deadline är bestämd till 05.00 på lördagsmorgonen. Enligt VG finns både norska och svenska medlare på plats vid förhandlingarna i Stockholm. Den 31 mars löpte kollektivavtalet mellan SAS och piloterna ut. Pilotfacket vill att alla piloter ska omfattas av kollektivavtal och att anställda inte ska kunna bytas ut med personal anställda i bolag i länder som inte omfattas av avtal. Förhandlingarna bröt samman och den 9 juni, tio dagar efter att bolaget presenterat åtgärdsprogrammet ”SAS Forward”, varslade SAS-piloterna om strejk. ”Chockerande brist på förståelse” menade SAS kommunikationschef Karin Nyman. ”Det är inte så här den skandinaviska modellen fungerar”, menade Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening. Strejkvarslet omfattar cirka 900 piloter och enligt bolagets uppskattningar kan 200–250 flygningar per dag komma att påverkas. Senast SAS-piloterna strejkade var 2019 och då påverkades cirka 4 000 avgångar under de sju dagar som strejken pågick.