Analys: Biden möter hinder efter hinder i klimatfrågan

0
46

USA:s högsta domstol och dess konservativa majoritet har blivit mer och mer påstridig sedan Trump-nominerade Amy Coney Barrett tog plats som en av domarna 2020, skriver Reuters Lawrence Harley i en analys. Domstolen har i flera uppmärksammade beslut visat sig vara redo att omkullkasta och ignorera tidigare prejudikat, skriver Lawrence. Bland dessa nämns den upphävda Roe mot Wade-domen från 1973, som skyddat den nationella aborträtten, och miljöskyddsmyndigheten EPA:s nu begränsade makt att reglera utsläpp från kraftverk. Angående det sistnämnda beslutet skriver Washington Posts Coral Davenport att president Joe Bidens verktyg för att tackla klimatförändringarna blir färre och färre. Biden kom till makten med en ambitiös klimatagenda men under tiden i Vita huset har han stött på ”hinder efter hinder”, skriver hon. Enligt Davenport finns det flera experter som menar att beslutet i HD gör att det snart är matematiskt omöjligt för Biden att nå sina formulerade klimatmål.