Air New Zealand introducerar sängliknande “pods” i ekonomiklass

0
43

Air New Zealand har haft sitt SkyNest-koncept under utveckling under de senaste fem åren och meddelade den 28 juni att det är redo för bästa sändningstid – 2024.

Världens första lie-flat “pods” kommer till en flygplansavdelning i ekonomiklass nära dig.

Air New Zealand har haft sitt SkyNest-koncept under utveckling under de senaste fem åren och meddelade den 28 juni att det är redo för bästa sändningstid – 2024. Sätena är helt platta, uppbyggda med riktiga madrasser plus kylkuddar och sängkläder, och placerade i baksidan av planet, precis bakom premiumekonomikabinen. Men precis som allt som har med flyg att göra idag, finns det massor av finstilt i detta tillkännagivande.

För det första kommer platserna inte att inkluderas i priset på en ekonomibiljett. SkyNests är en separat produkt, våningssängar staplade tre höga och kan endast bokas i fyra timmars steg – den tid som flygbolaget har bestämt att det tar att ge gästerna två sömncykler (som vanligtvis är cirka 90 minuter), med ytterligare tid att varva ner och vakna. Varje flygplan som utrustas med dem kommer att ha sex av dessa “kapslar” som ska vändas mellan “sessioner” av kabinvärdarna som desinficerar och byter ut sängkläderna i 30-minutersrengöring av fönster.

Den extra kostnaden för SkyNest ligger platt säte har ännu inte fastställts, men det kommer att vara tillgängligt för alla i ekonomi eller premiumekonomi. Priset kommer att vara detsamma oavsett klass av biljett, även om Air New Zealand ännu inte har bestämt om den ska vara fast eller dynamisk baserat på efterfrågan eller tidpunkt inom flygningen.

“Det har varit 170 000 timmar av design, ständiga utvecklingar av små och stora designutvecklingar, justeringar och tekniska bragder för att komma dit vi är”, säger Leanne Geraghty, flygbolagets chefskund och försäljningschef, som säger att slutprodukten återspeglade massor av feedback från kunder. “De var inte blyga för att berätta för oss vad smärtpunkterna var, vad som fungerade bra och var vi kunde förbättra”, förklarar hon. Nästa fas av kundundersökningar, tillägger hon, kommer att kretsa kring vad folk är villiga att betala för det.

En annan liten finstilt: Det är också bara en riktig “första” om du håller dig till definitionen av “skida”. Air New Zealand har redan ett liggande alternativ i ekonomin, kallat SkyCouch – det tillåter flygblad att förlänga specialdesignade fotstöd från alla tre sätena i en ekonomirad, för att effektivt bredda dessa säten och förvandla sektionen till en provisorisk säng. Det är extremt populärt bland familjer som kan ligga horisontellt över en rad som de har bokat tillsammans. Men alternativet kan också bokas för en ensamresenär; Att boka tre ekonomiplatser från antingen New York eller Chicago till Auckland kostar cirka 3 000 USD, jämfört med cirka 5 000 USD för en plats i business class.

Till skillnad från SkyCouch kommer SkyNest inte att ha irriterande mellanrum och upphöjda armstöd mellan sätena – plus att madrassen blir tjockare, eftersom den är specialbyggd för att fungera som en säng. Men du kommer bara att kunna använda den för tupplurar, med tanke på de fyra timmar långa sessionerna.

Flygbolaget har ännu inte bestämt om du kan boka flera sessioner rygg mot rygg, men chansen är stor att efterfrågan inte tillåter det; på nuvarande konfigurationer av Air New Zealands Boeing 787-9, finns det 248 platser i premiumekonomi- och ekonomikabinerna, så nästan att många passagerare skulle tävla om de 18 tillgängliga platserna. (Baserat på måtten – sängarna är 80 tum långa – är det troligt att de sex britsarna skulle ersätta cirka 12 säten.)

Medan resenärer som råkar ha en rad för sig själva är välkomna att använda SkyCouch utan extra kostnad säger Geraghty att SkyNests inte kommer att göras tillgängliga gratis om de annars inte används. Varje säng är gjord för bara en person utan viktbegränsning, och till skillnad från en SkyCouch kommer en förälder inte att kunna dela säng med sitt barn.

SkyNests kommer att tas i bruk 2024 på flygplan som trafikerar Air New Zealands ultralångdistanslinjer utan mellanlandning, som Chicago eller New York till Auckland . De direkta New York-rutterna, som börjar i september, kommer att vara bland världens längsta flygningar och tar 17,5 timmar. 15-timmarsflygen från Chicago börjar i oktober.

Allt är en del av ett försök att väcka intresset för att göra den stora bucketlist-resan till Nya Zeeland. Landet höll ut med att öppna sina internationella gränser längre än nästan något annat och riktar sig mot en mer rik och samvetsgrann konsument när det omprövar sitt beroende av massturism. Att återställa luftbroen – bekväm och pålitlig tillgång till flyg – är en av landets största utmaningar för att få det att hända.

Men Air New Zealand är redo att göra sin del. Det är inte bara att använda det framtida SkyNest-konceptet som ett reklamchip för att väcka intresset på kortare sikt, det är också en bra påminnelse om att flygbolagets SkyCouch erbjuder ett bekvämare sätt att hantera ultralånga resor på sina 777 och 787-9 flygplan.< /p>Best of Express Premium

Premium

Udaipur dödande på video | “Gör något spektakulärt”: Man från Pak sa …

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/07/Agnipath-protest.jpeg?resize=450,250" />Premium

I byn fauji drömmar, funderingar, osäkerhet över Agnipath Premium

Delhi HC slog nyligen ner befogenheter för Banks Board Bureau; nytt organ till s…

Premium

Förklarat: Kortfattad följeslagare till en bästsäljande avhandlingFler premiumberättelser > ;

Och bäraren håller också på att se över sina kabinbekvämligheter som helhet, från affärer hela vägen tillbaka till ekonomi, med lättare design som är avsedda att minska koldioxidutsläppen – tänk tygklädsel istället för lädersäten framtill av planet, eller smalare rätter för måltidsservering. De kanske inte är glamorösa uppgraderingar, men de återspeglar verkligheten i dagens flygklimat där krympande kostnader (och viktigast av allt, bränsleanvändning) nödvändigtvis övertrumfar allt.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning dedikerad att hjälpa USPC-aspiranter avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här