Your Daily Wrap: Uddhav avgår före förtroendeomröstning, anklagade Udaipur bokad enligt UAPA; och mer

0
122

(medurs) Uddhav Thackeray visar respekt för Chhatrapati Shivaji Maharaj, Ashok Gehlot, Mohammad Riyaz och Ghouse Mohammad från Udaipur och M Venkaiah Naidu.

I dagens bästa historia, Maharashtras chefsminister Uddhav Thackeray avgick från sin position, minuter efter att Högsta domstolen vägrade att hålla Maharashtras guvernörs ledning till Maha Vikas Aghadi-regeringen för att göra ett golvprov i församlingen på torsdagen.

Men även när Uddhav Thackeray-regeringen kämpar mot ett uppror har den godkänt ett förslag om att döpa om Aurangabad till Sambhajinagar och Osmanabad till Dharashiv. Namnbytet ses som ett försök från Shiv Sena för att smutskasta sina Hindutva-uppgifter i vad som kan bli dess sista stora beslut i den 31 månader gamla Maharashtra Vikas Aghadi-regeringen.

Att kalla “halshuggning” av en Udaipur skräddarsydda av två män över ett kontroversiellt inlägg på sociala medier som ett terrordåd, Rajasthans chefsminister Ashok Gehlot sa idag polisen har anhållit de anklagade enligt den stränga lagen om olaglig verksamhet (förebyggande) (UAPA). “Mordet i Udaipur var tänkt att sprida skräck. Det har också dykt upp information om att mördarna har kontakter utomlands, säger Gehlot. Chefsministerns uttalande kommer mot bakgrund av att unionens inrikesminister överlämnar ärendet till den nationella utredningsmyndigheten. Rajasthanpolisen sa samtidigt att en av de två anklagade har länkar till Pakistan-baserade Dawat-e-Islami-organisationen och hade besökt Karachi 2014.

Om mordet i Udaipur, Pratap Bhanu Mehta skriver: “Den vilda avrättningen av Kanhaiya Lal i Udaipur kommer att fördjupa de mörkaste föraningar om Indiens framtid. Det är viktigt att namnge denna hemska handling för vad den är, utan att estetisera den. Det var en avrättning och inte ett mord. Mord är hemska. Men denna handling var mycket mer olycklig. Det införde exekveringslogiken.”

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Vad oförändrade små sparräntor betyder för banker, sparare

Premium

Fadnavis chockade, men BJP tydlig med orsakerna, höll Eknath Shinde i loop

Premium

Ignorera inte tjänstesektorn

Premium

Med Shinde i sätet, BJP defangs Uddhav, nästa stopp BMCMore Premium Stories >>

I Bihar fick Asaduddin Owaisi-ledda AIMIM ett stort ryck i dag när fyra av partiets fem parlamentsledamöter gick med i RJD, som nu har återfått sin enskilt största partistatus i den 243-medlemsförsamling som lämnar BJP bakom sig. RJD hade 76 MLAs innan de fyra AIMIM-lagstiftarna anslöt sig till den. Den styrande BJP njöt kort av positionen när alla tre parlamentsledamöter från Vikassheel Insaan-partiet gick med i det för tre månader sedan. BJP har 77 parlamentsledamöter.

Valet till kontoret för Indiens vicepresident skulle hållas den 6 augusti, meddelade valkommissionen idag. Vicepresident Venkaiah Naidus mandatperiod slutar den 10 augusti. Tidigare denna månad meddelade EU att presidentvalet skulle hållas den 18 juli. Enligt schemat är sista datumet för nominering den 29 juni och rösträkningen kommer att ske den 21 juli.

Politisk puls

Bhagat Singh Koshyari tog över som guvernör i Maharashtra i september 2019, två månader innan den Uddhav Thackeray-ledda Maha Vikas Aghadi tog makten i staten. 31-månadersperioden sedan dess har präglats av konstant friktion och antagonism mellan de två sidorna. Koshyaris order som ber Uddhav att bevisa sin majoritet på parlamentets golv på torsdagen, vilket avslutade dagar av osäkerhet efter revolten som Eknath Shinde och 40-tal parlamentsledamöter mot Shiv Sena-chefen, markerar en kulmination på det. Zeeshan Shaikhrapporter.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Dagar efter att Samajwadi-partiet förlorat sina fästen Azamgarh och Rampur till det styrande BJP i UP Lok Sabha-omröstningarna, har ledningen för den främsta oppositionen, särskilt partipresidenten Akhilesh Yadav, fått skarp kritik både inom och utanför partiet. Bland de främsta skälen som nämnts av lokala SP-ledare såväl som partiets främsta allierade Suheldev Bharatiya Samaj Party för dessa förödmjukande förluster är Akhileshs märkliga beslut att hålla sig borta från kampanjen i dessa valkretsar, förutom hans försök att inte göra några aggressiva ansträngningar för att behålla avgörande platser. Lalmani Verma rapporterar.

Express Explained

Maharashtras guvernör Bhagat Singh Koshyari har bett chefsminister Uddhav Thackeray att bevisa sin majoritet på parlamentets golv på torsdag. Golvtestet förväntas fastställa sanningshalten i rebellledaren Eknath Shindes påstående att hans fraktion har stöd av mer än 50 parlamentsledamöter i kammaren. Vad är ett golvtest? Hur står sig siffrorna i Maharashtra-församlingen? Vad är troligt att hända imorgon? Vi förklarar.

Best of Explained

Klicka här för mer

När premiärminister Narendra Modi träffade världsledare Bjöd in till G7-toppmötet i Tyskland under helgen och presenterade dem en rad konst- och hantverksföremål från olika delar av landet, med många av dem från Uttar Pradesh. Vi tittar på vem som presenterades vad och de specifika hantverkstraditionerna bakom de bitarna.

Förbereder för civilförvaltningen och andra konkurrensutsatta prov. Läs Indian Express'UPSC Key ochUPSC Essentials för att hålla dig informerad.

UPSC KEY Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC aspiranter avkodar dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här