Utomlands är Jacinda Ardern en stjärna. Hemma tappar hon sin glans

0
50

Premiärminister Jacinda Ardern träffar president Joe Biden i Vita husets ovala kontor den 31 maj 2022. (Doug Mills/The New York Times)

Skrivet av Pete McKenzie

Utomlands är Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern fortfarande ett ledande liberalt ljus. Under en resa till USA nyligen höll hon invigningstalet vid Harvard University, skämtade med Stephen Colbert och träffade president Joe Biden i Oval Office. Vid varje stopp lyfte hon fram sina framgångar med att passera vapenrestriktioner och hantera pandemin.

Hem hemma bleknar Arderns stjärna. Stigande priser på mat, bränsle och hyra gör livet allt svårare för många nyzeeländare, och en explosion av gängvåld har chockat förortsbor som inte är vana vid att oroa sig särskilt mycket för sin säkerhet.

Mer fundamentalt finns det allt djupare tvivel om att Ardern kan leverera den “omvandlande” förändring som hon lovade om systemproblem, eftersom bostadspriserna når stratosfäriska nivåer, landets koldioxidutsläpp ökar trots hennes regerings löften och andelen barnfattigdom förblir envist hög.

Mätningar visar att hennes mitten-vänsterparti Labour har den lägsta stödnivån på fem år, med ett val 2023. Det, sa Morgan Godfery, en liberal författare och universitetslektor i marknadsföring vid Otago University i Dunedin, speglar en uppfattning som Ardern är “saknad i handling” i de frågor väljarna bryr sig om.

“Nyazeeländare som ser detta dagligen blir frustrerade över bristen på förändring,” sa Godfery. “Men om du tittar från utlandet ser du inte bristen på politik, du ser personligheten. Och det är där missmatchningen kommer in.”

Ardern byggde upp en internationell profil som en progressiv feminist och en medkännande ledare, vilket stack ut desto mer som en våg av högerpopulism svepte över USA och andra länder. Det har gjort det möjligt för henne att samla ovanlig stjärnmakt för ledaren i ett litet land.

Under sin första mandatperiod vann hon omfattande beröm när hon vägledde sitt land genom efterdyningarna av massakern i Christchurch-moskén< /strong> och genom pandemins uppkomst. Några dagar efter moskéskjutningarna tillkännagav hon ett genomgripande förbud mot vapen av militär stil. Och efter coronavirusets ankomst vidtog hon snabba åtgärder för att eliminera viruset genom låsningar och gränskontroller, vilket i stort sett bevarar det normala livet.

Hennes pandemiframgångar hjälpte till att lyfta hennes parti till en fullständig majoritet i parlamentet under det senaste valet, i oktober 2020 – första gången något parti hade vunnit majoritet sedan landet gick över till sitt nuvarande valsystem 1993.

Men det kan också orsaka hennes nuvarande problem. När Nya Zeeland kom ur pandemin med en av världens lägsta dödssiffror, “det fanns en känsla av att regeringen verkligen kan göra det omöjliga genom att hålla tillbaka ett virus som härjar resten av världen”, sa Ben Thomas, en konservativ kommentator.

Australiens premiärminister Anthony Albanese med Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern

Nu, med de flesta av sina virusrestriktioner upphävda, har Arderns regering förlorat sin enande kamp mot pandemin och, med den, mycket av sitt bipartiska stöd. Det som återstår är stigande inflation, ökande vapenvåld och få framsteg i frågor som har förvirrat Nya Zeeland i decennier.

“Premiärministern har gått från oberörbar – nästan olympisk – nivå tillbaka till att vara en vanlig politiker igen, ” sa Thomas.

Ardern, 41, är en av många världsledare vars stöd har sjunkit mitt i de ekonomiska knorr som orsakats av kriget i Ukraina och pandemirelaterade problem med leveranskedjan. Bidens godkännandebetyg ligger på 40-talet och Frankrikes president Emmanuel Macron förlorade sitt partis parlamentsmajoritet i ett val som präglades av frustration över levnadskostnaderna.

Nya Zeelands inflationstakt på 6,9 % är lägre än 9,2 % i den utvecklade världen som helhet, och Ardern har svarat på kritiken genom att peka på det globala trycket utanför hennes kontroll.

Läs även | Jacinda Arderns bil jagad av anti-vaccinationsdemonstranter

“Hela världen upplever den värsta ekonomiska chocken sedan den stora depressionen, med kriget i Ukraina och Covid-19-relaterade leveranskedjeproblem som adderar till det med den värsta inflationstoppen på decennier”, säger Andrew Campbell, talesperson för Ardern.

Hennes regering har bland annat aviserat en betalning på 350 Nya Zeeland dollar ($220) till medel- och låginkomsttagare i Nya Zeeland för att hjälpa till att lindra ökningar av levnadskostnaderna. Många ser dock regeringens svar som otillräckliga och är missnöjda med jämförelser utomlands.

“Det är inte regeringens fel, men det är regeringens problem”, sa Thomas.

Ardern har också funnit sig själv brottas med ökande vapenvåld, med minst 23 gängrelaterade drive-by-skjutningar som rapporterades i slutet av Maj och början av juni när två en gång allierade gäng slogs om territorium.

I perioder tvingades poliser, som vanligtvis är obeväpnade i Nya Zeeland, bära gevär i delar av Auckland, landets största stad. Förra veckan degraderade Ardern sin polisminister och sa att hon hade tappat “fokus”.

Arderns svårigheter är den senaste vändningen i en oväntat snabb politisk uppgång.

Efter hennes plötsliga upphöjning till Labour-ledningen 2017, red hennes parti en våg av “Jacindamania”, underblåst av hennes fräscha ansikte och löften om major. reformera, att bilda en regering med två mindre partier i en upprörd seger över mitten-högerpartiet National Party.

Tre år senare, i nästa nationella val, stödde 50,01 % av väljarna Labour. Fram till februari i år visade opinionsundersökningar att partiet fortfarande fick stöd från upp till 50 % av väljarna.

Den månaden började regeringen lätta på begränsningarna för coronaviruset. Med pandemin bleknande som ett problem har Labour nu ett genomsnitt på 35% stöd i opinionsundersökningar, och National Party står på 40%. Inklusive deras allierade partier är de två sidorna jämnt matchade i opinionsundersökningar.

Politiska analytiker är osäkra på om Ardern kan uppnå genombrott i någon av de långvariga frågorna för att förbättra hennes ställning.

På varandra följande regeringar har misslyckats med att tygla en överhettad bostadsmarknad. Problemet har intensifierats under Arderns regering, med de genomsnittliga bostadspriserna som stiger med 58 % från 2017 till 2021. Förra året passerade det genomsnittliga bostadspriset 1 miljon Nyzeeländska dollar, eller 626 000 USD.

Landet har också kämpat mot ihållande barnfattigdom, vilket orsakar frekvensen av reumatisk feber och lungsjukdomar som är förvånansvärt höga för ett utvecklat land. År 2017 förklarade Ardern att minska barnfattigdomen är ett centralt mål. För närvarande lever 13,6 % av barnen i Nya Zeeland i fattigdom, en minskning från 16,5 % 2018 men mer än regeringens mål på 10,5 %.

Och trots Arderns löfte att behandla klimatförändringarna som hennes generations “kärnkrafts- ledigt ögonblick”, har utsläppen ökat med 2,2 % sedan 2018.

Campbell sa att regeringen hade gjort framsteg i stora frågor trots Covid-19:s utmaningar. “Vi har kommit vidare med att ta itu med de långsiktiga utmaningar som vårt land har ställts inför, inklusive att övervaka det största statliga bostadsprogrammet på decennier, lyfta tiotusentals barn ur fattigdom och vidta verkliga klimatåtgärder”, sa han.

Men Godfery, den liberala skribenten, sa att Ardern inte hade fått tillräckligt med hjälp av sitt team för att översätta sin retorik till policy.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-30 juni 2022: Varför ska man läsa “Kollektivt ansvar” eller “Inver…

Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Känner inte till en …

Premium

Insatser för att uppskatta fattigdom från 2011-21 är lovvärda, med tanke på frånvaro…

Premium

Uddhav Thackeray: Den motvillige politikern som till slut hängde på chai…Fler premiumhistorier >>

Ardern “är en genuint omtänksam och medkännande person som har ett djupt engagemang för frågor om ojämlikhet, klimatförändringar och barnfattigdom”, sa Godfery. “Men ofta översätts det inte till ett konkret policyprogram.”