Ukrainas president sier at Vladimir Putin har blitt «en terrorist»

0
50

Ukraina kalte inn rådsmøtet etter Russlands nylige oppsving i angrep, inkludert mandagens brennende luftangrep på et overfylt kjøpesenter i den sentrale byen Kremenchuk som Zelenskyy sa drepte minst 18 personer og såret 30 andre. (det ukrainske presidentens pressekontor via AP)

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy anklaget tirsdag Russlands president Vladimir Putin for å bli “en terrorist” leder en “terroriststat” og oppfordret Russlands utvisning fra FN.

I en virtuell tale til FNs sikkerhetsråd oppfordret Zelenskyy FN til å opprette en internasjonal domstol for å undersøke handlingene til russiske okkupanter på ukrainsk jord” og å holde landet ansvarlig.

“Vi må handle så raskt som mulig for å gjøre alt for å få Russland til å stoppe drapsaksjonen,” Sa Zelenskyy og advarte om at ellers vil Russlands “terroristaktivitet” spre seg til andre europeiske land og Asia, og skille ut de baltiske statene, Polen, Moldova og Kasakhstan.

“Putin har blitt en terrorist,” han sa. “Daglige terrorhandlinger, uten helger. Hver dag jobber de som terrorister.”

Best of Express Premium

Premium

Nyhetsmaker | Eknath Shinde: No. 2 after the Thackerays, backer of BJP, MVA…

Premium

UPSC-nøkkel-juni 30, 2022: Hvorfor lese «Collective Responsibility» eller «Inver…

Premium

TN-finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Don&#8217 ;vet ikke om en …

Premium

Innsatsen for å estimere fattigdom fra 2011-21 er prisverdig, gitt fravær av…Flere Premium-historier >> Les også |Russisk missilangrep treffer overfylt kjøpesenter i Ukraina

I oppfordringen til Russland om å fjerne seg fra de 193 medlemmer FN, siterte Zelenskyy artikkel 6 i FN-pakten som sier at et medlem “som har vedvarende krenket prinsippene i denne pakten kan bli utvist fra organisasjonen av generalforsamlingen etter anbefaling fra Sikkerhetsrådet.”

Russlands utvisning er imidlertid praktisk talt umulig. Det er fordi Russland som et permanent rådsmedlem vil kunne bruke sitt veto for å blokkere ethvert forsøk på å fjerne det.

Ukraina kalte til rådsmøtet etter Russlands nylige oppsving i angrep, bl.a. Mandagens brennende luftangrep på et overfylt kjøpesenter i den sentrale byen Kremenchuk som Zelenskyy sa drepte minst 18 mennesker og såret 30 andre.

“Dusinvis mangler” og kroppsfragmenter er funnet inkludert hender og føtter, sa han, og la til at det dessverre kan være flere ofre.

Les også |Vladimir Putin forlater Russland for første gang siden Ukraina-invasjonen

Den ukrainske lederen begynte sin tale ved å liste opp Russlands angrep de siste dagene og oppgi fornavn og alder på mange av ofrene.

Han avsluttet sin tale med å be de 15 Sikkerhetsrådets medlemmer og andre i salen om å stille opp. i stille hyllest for å minnes “ti tusenvis” av ukrainske barn og voksne drept i krigen.

Alle medlemmene reiste seg, inkludert Russlands stedfortredende FN-ambassadør Dmitrij Polyansky.

Da han tok ordet senere, protesterte Polyansky mot å gi Zelenskyy en ny mulighet til å tale til Sikkerhetsrådet, en avgjørelse tatt av albaneren som holder rådspresidentskapet denne måneden.

Den russiske utsendingen sa at den ukrainske presidentens videotale krenket rådets tradisjoner og eksisterende praksis som sier at ledere som ønsker å snakke med rådet må være til stede i salen.

& #8220;FNs sikkerhetsråd bør ikke gjøres om til en plattform for en ekstern PR-kampanje fra president Zelenskyy for å få flere våpen fra deltakerne på NATO-toppmøtet” fra og med onsdag i Madrid, sa Polyansky.

Han hevdet at det ikke var noen russisk streik på kjøpesenteret i Kremenchuk, og sa at russiske presisjonsvåpen traff hangarer i Kremenchuk veimaskinanlegg med våpen og ammunisjon fra USA og Europa bestemt til ukrainske tropper i østlige Donbas.

< p>Kjøpesenteret var et stykke unna, men detonasjonen av ammunisjon “skapte en brann som deretter spredte seg til kjøpesenteret,” Polyansky sa.

Den russiske utsendingen fortalte vestlige nasjoner at ved å levere våpen til Ukraina forlenger de tiden da Ukrainas ledere «vil sette seg ned ved forhandlingsbordet med en realistisk posisjon i stedet for med slagord .”

“Vi startet en spesiell militæroperasjon for å stoppe beskytningen av Donbas av Ukraina og slik at territoriet til dette landet, som har blitt omgjort til anti-Russland etter ordre fra en rekke vestlige land, samt dets nasjonalistiske ledelse, slutter å utgjøre en trussel mot Russland eller innbyggerne i sør og sørøst i Ukraina,” sa han.”Og inntil disse målene er oppnådd, vil vår operasjon fortsette.”

USAs viseambassadør Richard Mills, som mange andre vestlige ambassadører, anklaget Russland for å ødelegge kjøpesenteret, sa at angrepet “passer inn i et grusomt mønster, et mønster der det russiske militæret dreper sivile og ødelegger sivil infrastruktur i Ukraina.”

Han understreket at det er rikelig med offentlig tilgjengelig bevis for at Russland og Russland alene” er ansvarlig for dette og andre angrep.

UPSC KEY Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her