Uddhav Thackeray: Den motvillige politikern som till slut hängde på stolen för länge

0
48

Shiv Sena-hövdingen Uddhav Thackeray talar praktiskt taget till folket i delstaten i Mumbai. (PTI)

Vid 62 år är detta den värsta krisen Uddhav Thackeray har mött under sitt korta politiska liv, då han kommit ur den övergripande skuggan av pappa Bal Thackeray. Han har inte bara förlorat statsministerposten efter att ha tagit en chansning med en osannolik koalition, han står inför utsikten att förlora kontrollen över ett parti som grundats av Balasaheb och få näring från Thackeray-namnet.

< p>Så här i efterhand verkar det som om Uddhav sådde fröna direkt i början när han den 28 november 2019 tog över som chefsminister. Han blev därmed den förste Thackeray som innehade ett offentligt ämbete, där Balasaheb valde att låta en Sainik vara CM medan han hade full kontroll över partiet.

Läs även |Uddhavs regerings senaste stora beslut: 2 städer döptes om

Mitt i firandet och duschandet av rosenblad hade hans välönskare varnat Uddhav vid den tiden för det “maktspel” som skulle uppstå och de “administrativa” utmaningarna att leda en osannolik koalition, inklusive gamla rivaler NCP och kongressen.

Den ilska som många Sainik kände över detta beslut, i kombination med flytten att dumpa den gamla allierade BJP, verkar bara ha avtagit med tiden. Partiarbetare kände sig ohörda, en känsla som växte när Uddhav omgav sig med en kotteri och verkade försvinna in i Matoshree. En del av det avståndet berodde på Covid och en operation som gjorde Uddhav oförmögen länge, men det fanns ingen som kunde hålla trupperna i ögat.

Rebellledaren Eknath Shinde påstod sig tala för många när han sa: ”Vi visade aldrig respektlöshet mot Uddhavji. Vi är Balasahebs sainiks. Vi ville att Sena skulle bryta sin allians med kongressen och NCP. Vår kamp är för Balasaheb’s Hindutva.”

Uddhav, som tog examen från J J Institute of Applied Arts, med fotografi som huvudämne, sågs som likgiltig mot politik. Medan han tog tveksamma steg in i det i början av 1990-talet, höll han sig till stor del i bakgrunden när kusin Raj Thackeray byggde upp sin profil och personlighet som Balasahebs “naturliga efterträdare”.

Men som en politisk berättelse som upprepades en för många gånger, hade även den kloka Sena pramukh så småningom valt son framför brorson. Uddhavs utnämning till verkställande president vid ett konvent i Mahabaleshwar 2002 markerade vändpunkten. Redan då, när en tjurande Raj lurade i bakgrunden och slutligen lämnade Sena 2005, skakade Uddhav aldrig riktigt av sig den där milda, lågprofilerade synen som gjorde honom till en ledare långt ifrån den vardagliga aggressiva kadern som fyllde Sena.

Läs också |Emotional Uddhav tackar kongressen och NCP-kollegor

Vissa tror att det var hustrun Rashmi som var den främsta drivkraften för hans ambition, bortsett från den äldre sonen Aaditya, som har hamnat i framkant i den nuvarande krisen. Den andra sonen, Tejas, ses som mer intresserad av djurliv och miljöfrågor.

Ändå klarade Uddhav många stormar, inklusive seniorledaren Narayan Rane och Raj Thackerays exit. Efter Balasahebs död 2012 lyckades han hålla ihop Sena och visade sig vara den bästa av MNS. Han såg också Sena till makten, och vidare till andra sidan, trots ett stenigt förhållande till BJP.

En senior BJP-funktionär som begär anonymitet medger: “Efter Balsahebs bortgång undrade många om Uddhav som inte är karismatisk skulle kunna hålla ihop partiet. Men han säkerställde dess tillväxt under de senaste två decennierna.” Han tillägger dock, “Det är uppenbart att hans beslut att förråda BJP inte gillade många inom sig eftersom det innebar att kompromissa med Hindutva, som är dess medlemmar’ kärnagendan.”

Följ alla uppdateringar här |Maharashtra politisk kris

Men skulden ligger inte enbart på Uddhav’s del, säger supportrarna. BJP:s karaktär har förändrats sedan Gopinath Munde-Pramod Mahajans era av boende, särskilt med uppstigningen av partiet under Narendra Modi. I valet till församlingen 2014 kom den första splittringen mellan de två decennium gamla partnerna, på grund av skillnader om platsdelning. Medan Uddhav skakade hand med den nya BJP-stjärnan och CM Devendra Fadnavis efter omröstningarna, var banden aldrig desamma.

Tidigare i år, vid ett partimöte, sa Uddhav att han inte hade något annat val än att bryta sig loss. “Vi stödde BJP helhjärtat för att göra det möjligt för dem att uppfylla sina nationella ambitioner. Förståelsen var att de kommer att bli nationella medan vi kommer att leda i Maharashtra. Men vi blev förrådda och försök gjordes att förstöra oss i vårt hem. Så vi var tvungna att slå tillbaka.”

Uddhav anklagade också BJP för att dumpa sina allierade enligt politisk bekvämlighet. Han sa, “BJP betyder inte Hindutva. Jag står fast vid min kommentar om att Shiv Sena slösat bort 25 år i allians med BJP.”

Redaktionell |Utvecklingen i Maharashtra är föga överraskande och oroande

Det är dock tveksamt om detta budskap någonsin gått ner i leden. För många innebar Uddhavs resignerande natur att han kände sig mer hemma hos kongressen och NCP, snarare än hos den aggressiva BJP. Även när sainikerna slingrade sig, var budskapet från toppen också av ett mer moderat parti, där Aaditya särskilt frontade “progressiva” saker.

NCP har målats ut som skurken i pjäsen av Sena-rebellerna, som har hävdat att de kallade skotten i MVA och höll dem berövade pengar. Andra har ifrågasatt Pawar’s råd till Uddhav att hålla fast vid makten, i slutändan utan resultat, snarare än att avgå efter att det stod klart att partiet hade glidit ur dess händer, vilket kan ha gett honom en viss moralisk höjdpunkt.< /p>

>

Allierade har dock bara vänliga ord för Uddhav. Den statliga NCP-ledaren Jayant Patil säger: “Våra relationer var hjärtliga, det fanns ömsesidig respekt för varandra. Han var aldrig höghänt.” NCP-ledaren och parlamentsledamoten Supriya Sule beskriver honom som “en gentlemanpolitiker”, som “fokuserade på den vanliga mannens oro och hanterade Covid-pandemin lovvärt”. Seniorkongressminister Balasaheb Thorat säger: “Uddhav behandlade alltid allierade och kabinettskollegor med stor respekt.”

Under loppet av den pågående krisen vacklade Uddhav mellan att stå fast mot rebellerna och att utfärda desperata vädjanden till dem – även när andra partiledare hällde vitriol över Shinde-männen. Han har också påstått sig vara representativ för sann Hindutva och verklig arvtagare till Balasahebs arv.

Läs också |Maharashtra politisk kris: Som arbetare firar, träffas BJP för att besluta om handlingsplan

Under sitt senaste regeringsmöte sa Uddhav: “Det är olyckligt att jag har blivit förrådd av mitt eget folk.” I sitt avskedsmeddelande tackade han som både CM och MLC guvernören, erkände stödet från allierade, vädjade till Sainiks för fred och visade på ett tydligt sätt att han inte var på väg att sättas i defensiven över den nya Sena under honom.< /p>Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Vad oförändrade små sparräntor betyder för banker, sparare

Premium

Fadnavis häpnadsväckande, men BJP klar över orsakerna, höll Eknath Shinde i loop

Premium

Maneck Davar skriver: Ignorera inte tjänstesektorn

Premium

Med Shinde i sätet, BJP defangs Uddhav, nästa stopp BMCMore Premium Stories >>

“Jag ångrar inte att jag lämnade CM’s stol… Det jag gjorde gjorde jag för marathifolket och Hindutva… Folket i staten har skänkt mig sin kärlek. Det var upplopp över hela landet och Maharashtra var ett undantag. Jag skulle också vilja tacka mina muslimska bröder för att de lyssnade”, sa han.