Uddhav Thackeray: Den motvillige politikeren som til slutt hang på stolen for lenge

0
46

Shiv Sena-sjef Uddhav Thackeray henvender seg praktisk talt til folket i staten, i Mumbai. (PTI)

Med sine 62 år er dette den verste krisen Uddhav Thackeray har møtt i sitt korte politiske liv, og dukket opp fra den overordnede skyggen til far Bal Thackeray. Ikke bare har han mistet sjefsministerskapet etter å ha spilt med en usannsynlig koalisjon, han står overfor utsiktene til å miste kontrollen over et parti grunnlagt av Balasaheb og få næring fra Thackeray-navnet.

< p>I ettertid ser det ut til at Uddhav så frøene rett i begynnelsen da han 28. november 2019 tok over som sjefsminister. Han ble dermed den første Thackeray som hadde et offentlig verv, med Balasaheb som valgte å la en Sainik være CM mens han hadde full kontroll over partiet.

Les også |Uddhav-regjeringens siste store beslutning: 2 byer ble omdøpt

Midt i feiringer og dusjing av roseblader, hadde hans velønskere advart Uddhav på den tiden om “maktspillet” som ville oppstå og de “administrative” utfordringene med å lede en usannsynlig koalisjon, inkludert gamle rivaler NCP og kongressen.

Sinne mange Sainiks følte etter denne avgjørelsen, kombinert med grepet om å dumpe den gamle allierte BJP, ser bare ut til å ha svekket over tid. Partiarbeidere følte seg uhørt, en følelse som vokste etter hvert som Uddhav omringet seg med et coterie og så ut til å forsvinne inn i Matoshree. Noe av den avstanden var på grunn av Covid og en operasjon som gjorde at Uddhav var ufør lenge, men det var ingen til å holde troppene i løkken.

Opprørsleder Eknath Shinde hevdet å snakke for mange da han sa: «Vi viste aldri manglende respekt for Uddhavji. Vi er Balasahebs sainiker. Vi ønsket at Sena skulle bryte alliansen med kongressen og NCP. Vår kamp er for Balasahebs Hindutva.»

Uddhav, som er utdannet ved J J Institute of Applied Arts, med fotografi som hovedfag, ble sett på som likegyldig til politikk. Mens han tok nølende skritt inn i det tidlig på 1990-tallet, holdt han seg stort sett i bakgrunnen da fetteren Raj Thackeray bygde opp sin profil og personlighet som Balasahebs “naturlige etterfølger”.

Men som en politisk historie som ble gjentatt en for mange ganger, hadde også den kloke Sena pramukh til slutt valgt sønn fremfor nevø. Uddhavs utnevnelse som administrerende president på et Mahabaleshwar-stevne i 2002 markerte vendepunktet. Selv da, mens en surmulende Raj lusket i bakgrunnen og til slutt forlot Sena i 2005, ristet Uddhav aldri virkelig av seg det milde, lavprofilerte ansiktet som gjorde ham til en leder langt unna den dagligdagse aggressive kaderen som fylte Sena.

Les også |Emosjonell Uddhav takker kongress- og NCP-kolleger

Noen mener det var kona Rashmi som var hoveddriveren for ambisjonene hans, bortsett fra eldste sønn Aaditya, som har dukket opp i forkant i den nåværende krisen. Den andre sønnen, Tejas, blir sett på som mer interessert i dyreliv og miljøspørsmål.

Likevel klarte Uddhav mangt en storm, inkludert seniorleder Narayan Rane og Raj Thackerays utganger. Etter Balasahebs død i 2012, klarte han å holde Sena sammen, og beviste at MNS var den beste. Han så også Sena til makten, og gjennom til den andre siden, til tross for et steinete forhold til BJP.

En senior BJP-funksjonær som ber om anonymitet innrømmer: “Etter Balsahebs bortgang lurte mange på om Uddhav som ikke er karismatisk ville være i stand til å holde partiet sammen. Men han sørget for veksten de siste to tiårene.» Han legger imidlertid til: «Det er tydelig at hans beslutning om å forråde BJP ikke ble likt av mange innenfor, da det utgjorde å kompromittere Hindutva, som er medlemmene’ kjerneagenda.»

Følg alle oppdateringer her |Maharashtra politisk krise

Men skylden ligger ikke på Uddhavs side alene, sier supporterne. BJPs karakter har endret seg siden Gopinath Munde-Pramod Mahajan-tiden for overnatting, spesielt med oppstigningen av partiet under Narendra Modi. I forsamlingsvalget i 2014 kom den første splittelsen mellom de to tiår gamle partnerne, på grunn av forskjeller om setedeling. Mens etter meningsmålingene, Uddhav håndhilste på den nye BJP-stjernen og CM Devendra Fadnavis, ble båndene aldri de samme.

Tidligere i år, på et partimøte, sa Uddhav at han hadde lite annet valg enn å løsrive. “Vi støttet BJP helhjertet for å gjøre dem i stand til å oppfylle sine nasjonale ambisjoner. Forståelsen var at de vil gå nasjonalt mens vi skal lede i Maharashtra. Men vi ble forrådt og det ble gjort forsøk på å ødelegge oss i hjemmet vårt. Så vi måtte slå tilbake.»

Uddhav anklaget også BJP for å dumpe sine allierte etter politisk bekvemmelighet. Han sa, “BJP betyr ikke Hindutva. Jeg står ved min kommentar om at Shiv Sena kastet bort 25 år i allianse med BJP.”

Redaksjonell |Utviklingen i Maharashtra er ikke overraskende og urovekkende

Det er imidlertid tvilsomt om denne meldingen noen gang gikk ned i gradene. For mange betydde Uddhavs resignerende natur at han følte seg mer hjemme hos kongressen og NCP, snarere enn med den aggressive BJP. Selv mens sainikkene snirklet seg, var budskapet fra toppen også fra et mer moderat parti, med Aaditya spesielt foran “progressive” saker.

NCP har blitt malt ut som skurken i stykket av Sena-opprørerne, som har hevdet at de kalte skuddene i MVA og holdt dem fratatt midler. Andre har stilt spørsmål ved Pawar’s råd til Uddhav om å holde fast ved makten, til slutt til ingen nytte, i stedet for å trekke seg etter at det ble klart at partiet hadde sluppet ut av hendene, noe som kan ha gitt ham et visst moralsk høydepunkt.< /p>

>

Imidlertid har allierte bare gode ord for Uddhav. Sier statlig NCP-leder Jayant Patil: «Våre forhold var hjertelige, det var gjensidig respekt for hverandre. Han var aldri høyhendt.» NCP-leder og parlamentsmedlem Supriya Sule beskriver ham som “en gentleman-politiker”, som “fokuserte på bekymringene til den vanlige mannen og håndterte Covid-pandemien prisverdig”. Seniorkongressminister Balasaheb Thorat sier: “Uddhav behandlet alltid allierte og kabinettkolleger med stor respekt.”

I løpet av den nåværende krisen vaklet Uddhav mellom å stå fast bestemt mot opprørerne og å utstede desperate appeller til dem – selv mens andre partiledere utøste vitriol over Shinde-mennene. Han har også hevdet å være representant for ekte hindutva og ekte arving av Balasahebs arv.

Les også |Maharashtra politisk krise: Mens arbeidere feirer, møtes BJP for å bestemme handlingsplanen

I sitt siste regjeringsmøte sa Uddhav: “Det er uheldig at jeg har blitt forrådt av mitt eget folk.” I sin avskjedsmelding, som både CM og MLC, takket han guvernøren, anerkjente støtten fra allierte, appellerte til Sainiks for fred, og viste skarpt at han ikke var i ferd med å bli satt i defensiven over den nye Sena under ham.< /p>Best of Express Premium

Premium

Forklart: Hva uendret små sparerater betyr for banker, sparere

Premium

Fadnavis sjokkert, men BJP klar over årsaker, holdt Eknath Shinde i loop

Premium

Maneck Davar skriver: Ikke ignorer tjenestesektoren

Premium

Med Shinde i setet, BJP defangs Uddhav, neste stopp BMCMore Premium Stories >>

“Jeg angrer ikke på at jeg forlot CM’s-stolen… Det jeg gjorde, gjorde jeg for Marathi-folket og Hindutva… Folket i staten har skjenket meg sin kjærlighet. Det var opptøyer over hele landet og Maharashtra var et unntak. Jeg vil også takke mine muslimske brødre for at de lyttet, sa han.