Trump utmålade i sitt vittnesbörd som en flyktig, arg president

0
46

Trumps vulkaniska temperament har varit läroämnet under hela hans karriär inom näringslivet, men under hans presidentperiod har det sällan beskrivits med så stämningsfulla detaljer som i Cassidy Hutchinsons vittnesmål i tisdags. , en juniorpersonal i Vita huset vars närhet till den dåvarande presidenten och toppassistenter den dagen gav henne en anmärkningsvärt nära bild. (Express filfoto)

När president Donald Trump fick reda på att hans justitieminister offentligt hade avvisat hans påståenden om valfusk, lyfte han sin lunch mot väggen med sådan kraft att porslinstallriken splittrades och ketchup strömmade ner.
På morgonen den 6 januari 2021, förtärd av oro för publikens storlek, uppmanade han personalen i profana ordalag att ta bort metalldetektorer som han trodde skulle bromsa supportrar som hade samlats i Washington för ett tal. Strunt i att några var beväpnade _ de var inte där för att skada honom, sa han.

Och senare samma dag, upprörd över att ha blivit dreven tillbaka till Vita huset istället för Capitolium, yttrade Trump ord till effekten av: “I am the f’ing president. Ta mig upp till Capitolium nu” och tog tag i ratten på presidentfordonet.

Trumps vulkaniska temperament har varit läroämnet under hela hans karriär inom näringslivet, men under hans presidentperiod har det sällan beskrivits med så stämningsfulla detaljer som i vittnesmålet om Cassidy Hutchinson, en yngre Vita husets personal vars närhet till sedan president och toppassistenter den dagen gav henne en anmärkningsvärt nära bild.

Hutchinson erbjöd tidigare okända detaljer om omfattningen av Trumps ilska under hans sista veckors tjänst, hans medvetenhet om att vissa anhängare hade fört med sig vapen med dem och hans ambivalens när upprorsmakare senare belägrade Capitolium.

Best of Express Premium

Premium

Nyhetsmakare | Eknath Shinde: nr 2 efter Thackerays, stödjare av BJP, MVA…

Premium

UPSC-nyckel-juni 30, 2022: Varför ska man läsa 'Kollektivt ansvar' eller 'Inver…Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Känner inte till en …

Premium

Ansträngningar för att uppskatta fattigdom från 2011-21 är lovvärda, med tanke på frånvaro av…Fler premiumhistorier >>

Vittnesmålet kom när justitiedepartementet utökar sin utredning av upproret och fördjupade, men inte löste, frågor om huruvida Trump själv skulle kunna åtalas för sitt beteende. Även om justitieminister Merrick Garland inte har gett någon antydan om huruvida hans avdelning kommer att väcka ett brottmål mot Trump, sa vissa juridiska experter att Hutchinsons vittnesmål kan ge åklagare ytterligare fakta att fortsätta.
Potentiellt problematiskt för Trump kan vara hans uppmaning på morgonen den 6 januari 2021 att ta ner metalldetekterande magnetometrar som han trodde bromsade supportrar som hade samlats för en demonstration nära Vita huset.

< p>Upprörd över att en del i folkmassan kanske inte skulle få se honom, sa Trump, enligt Hutchinson, ord till effekten av:  “Jag bryr mig inte om att de har vapen. De är inte här för att skada mig. Ta bort de fantastiska tidningarna. Släpp in mitt folk. De kan marschera till Capitolium härifrån. “Mags” hänvisar till magnetometrar.
“En kongressförhandling är inte en domstol, men om detta inte är ett kraftfullt bevis på att han inte bara var medveten om möjligheten till våld den 6:e utan att han aktivt ville uppmuntra det, jag är inte säker på vad som är,” sa Stephen Vladeck, professor i juridik vid University of Texas.

Oavsett resultat relaterat till ett straffrättsligt förfarande, kommer avslöjandena när Trump lägger grunden för ännu en presidentval 2024 Assistenter har diskuterat fördelarna med när han bör tillkännage sina avsikter.

För att avslöja negativ publicitet kring hennes vittnesmål, gjorde Trump uttalanden på sin sociala medieplattform på tisdagen där han kallade hennes berättelser om hans beteende  “falska” och förnekar att han hade begärt “att vi ska göra rum för människor med vapen att titta på mitt tal.” Trump är välövad på att marginalisera sina kritiker och anklagare, men Hutchinson’s välkalibrerade vittnesmål kommer att testa den makten på nytt.

Tisdagens utfrågning, den sjätte av huskommittén som utreder upproret, åtföljdes av spänning redan innan den började. Det tillkännagavs hastigt på måndagen, men kommittén avslöjade inte vittnets identitet förrän Hutchinson kom in i rummet.

Där tidigare utfrågningar har involverat grupper av vittnen som har berättat om påtryckningskampanjer mot justitiedepartementet, eller mot lokala valtjänstemän, för att kullkasta valresultatet, involverade tisdagens utfrågning en enastående berättare med en lätt att följa berättelse beströdd med färg som måste finnas där. Några anekdoter bevittnade hon själv. Andra hörde hon begagnat.

Hon mindes till exempel att hon befann sig i Vita huset på eftermiddagen den 1 december 2020 när hon hörde ljud komma ner i korridoren. Trump, visade det sig, hade precis fått reda på en intervju som justitieminister William Barr hade gett till The Associated Press där Barr sa att justitiedepartementet inte hade funnit omfattande bedrägerier tillräckligt för att ändra valresultatet.

Inne i matsalen låg en krossad porslinstallrik på golvet, uppenbarligen kastad i ilska av presidenten. Ketchup strömmade nedför väggen. Hutchinson säger att hon tog en handduk för att torka av den.

Hon säger att hon senare hörde talas om ett separat avsnitt på eftermiddagen den 6 januari när Trump försökte ta tag i ratten på presidentfordonet så att det skulle ta honom till Capitolium och inte till Vita huset. Han var, sa han, “den f’ing presidenten.” Trump uppmanades att ta handen från ratten. Berättelsen fick tillbakaslag efter utfrågningen, där en person som var bekant med saken sa att agenten som körde fordonet och en annan tjänsteman var beredda att vittna under ed att Trump aldrig kastade sig efter ratten.

I det fallet och andra, enligt vittnesmålet, vann presidentens vilja inte alltid och Hutchinson detaljerade medhjälpare’ bästa ansträngningar för att tygla Trumps värsta impulser. Morgonen den 6 januari, till exempel, varnade Vita husets advokat Pat Cipollone Hutchinson för att om Trump gick till Capitolium för att ingripa i attesteringen av valet, “Vi kommer att åtalas för varje brott” tänkbart om vi får den rörelsen att hända. “Om justitiedepartementet tror att det har ett fall mot presidenten, särskilt ett som ytterligare kan splittra en redan polariserad nation, är fortfarande en öppen fråga. Men det råder heller ingen tvekan om att utredningen utvidgar sig långt bortom upprorsmakarna själva, med brottsbekämpande tjänstemän förra veckan som delgav en våg av stämningar över hela landet till statliga valtjänstemän.

“ När du har vittnen som är i dessa samtal, som är i dessa rum, som aktivt deltar i diskussionerna på hög nivå den 6 januari, verkar det för mig som om en av två saker måste vara sann: antingen de’ ljuger, eller så är president Trump och många människor nära honom i allvarlig fara,” sa Vladeck.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här