Trump malte i vitnesbyrd som flyktig, sint president

0
53

Trumps vulkanske temperament har vært lærestoffet gjennom hele hans karriere i næringslivet, men under hans presidentperiode har det sjelden blitt beskrevet med så stemningsfulle detaljer som i vitnesbyrdet tirsdag av Cassidy Hutchinson , en juniormedarbeider i Det hvite hus hvis nærhet til daværende president og topphjelpere den dagen ga henne et bemerkelsesverdig nærbilde. (Express filbilde)

Da president Donald Trump fikk vite at statsadvokaten hans offentlig hadde avvist påstandene hans om valgsvindel, hev han lunsjen sin mot veggen med en slik kraft at porselenstallerkenen knuste og ketchup strømmet ned.
Om morgenen 6. januar 2021, fortært av bekymringer om publikumsstørrelse, instruerte han ansatte i profane ordelag til å fjerne metalldetektorer han trodde ville bremse supporterne som hadde samlet seg i Washington for en tale. Ikke bry deg om at noen var bevæpnet _ de var ikke der for å skade ham, sa han.

Og senere samme dag, sint over å ha blitt drevet tilbake til Det hvite hus i stedet for Capitol, uttalte Trump ord om: «I am the f’ing president. Ta meg med opp til Capitol nå” og tok tak i rattet på presidentbilen.

Trumps vulkanske temperament har vært lærestoffet gjennom hele hans karriere i næringslivet, men under hans presidentperiode har det sjelden blitt beskrevet med så stemningsfulle detaljer som i vitnesbyrdet tirsdag til Cassidy Hutchinson, en junioransatt i Det hvite hus hvis nærhet til da president og topphjelpere den dagen ga henne et bemerkelsesverdig nærbilde.

Hutchinson ga tidligere ukjente detaljer om omfanget av Trumps raseri de siste ukene av embetet hans, hans bevissthet om at noen støttespillere hadde brakt våpen med dem og hans ambivalens da opprørere senere beleiret Capitol.

Best of Express Premium

Premium

Nyhetsmaker | Eknath Shinde: No. 2 after the Thackerays, backer of BJP, MVA…

Premium

UPSC-nøkkel-juni 30, 2022: Hvorfor lese 'Kollektivt ansvar' eller 'Inver…Premium

TN-finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Vet ikke om en …

Premium

Innsats for å estimere fattigdom fra 2011-21 er prisverdig, gitt fravær av…Flere Premium-historier >>

Vitnesbyrdet kom ettersom justisdepartementet utvider sin etterforskning av opprøret og utdypet, men ikke løste, spørsmål om hvorvidt Trump selv kan bli anklaget for sin oppførsel. Selv om statsadvokat Merrick Garland ikke har gitt noen hint om hvorvidt hans avdeling vil reise en straffesak mot Trump, sa noen juridiske eksperter at Hutchinsons vitnesbyrd kan gi påtalemyndighetene ytterligere fakta å forfølge.
Potensielt problematisk for Trump kan være hans oppfordring om morgenen den 6. januar 2021 om å ta ned metalldetekterende magnetometre som han mente bremset støttespillere som hadde samlet seg til et møte nær Det hvite hus.

< p>Opprørt over at noen i mengden kanskje ikke kommer til å se ham, sa Trump, ifølge Hutchinson, ord om:  “Jeg bryr meg ikke om at de har våpen. De er ikke her for å skade meg. Ta bort de f’ing-magasinene. Slipp folket mitt inn. De kan marsjere til Capitol herfra. “Mags” refererer til magnetometre.
“En kongresshøring er ikke en domstol, men hvis dette ikke er et kraftig bevis på at han ikke bare var klar over muligheten for vold den 6. men at han aktivt ønsket å oppmuntre det, er jeg ikke sikker på hva er,” sa Stephen Vladeck, en jussprofessor ved University of Texas.

Uansett utfall knyttet til en straffesak, kommer avsløringene mens Trump legger grunnlaget for et nytt presidentvalg i 2024 Assistenter har diskutert fordelene ved når han bør kunngjøre intensjonene sine.

For å avsløre negativ publisitet rundt vitnesbyrdet hennes, ga Trump tirsdag uttalelser på sin sosiale medieplattform og kalte henne beretningene om hans oppførsel  “falske” og benektet at han hadde bedt om “at vi lager rom der folk med våpen kan se talen min.” Trump er godt øvd på å marginalisere sine kritikere og anklagere, men Hutchinsons velkalibrerte vitnesbyrd vil teste den makten på nytt.

Tirsdagens høring, den sjette av huskomiteen som undersøkte opprøret, ble ledsaget av spenning allerede før den begynte. Det ble raskt kunngjort mandag, men komiteen avslørte ikke identiteten til vitnet før Hutchinson kom inn i rommet.

Der tidligere høringer har involvert klynger av vitner som har fortalt presskampanjer mot justisdepartementet, eller mot lokale valgfunksjonærer, for å omstøte valgresultatet, involverte tirsdagens høring en enestående forteller med en lettfattelig historie drysset med måtte-være-farge. Noen anekdoter var hun vitne til selv. Andre hørte hun brukt.

Denne utstillingen fra video utgitt av House Select Committee, viser et bilde av tidligere president Donald Trump som snakker med sin stabssjef Mark Meadows før Trump talte på rallyet på Ellipse 6. januar. (House Select Committee via AP)

Hun husket for eksempel at hun var i Det hvite hus på ettermiddagen 1. desember 2020 da hun hørte støy fra gangen. Det viste seg at Trump nettopp hadde fått vite om et intervju som statsadvokat William Barr hadde gitt til The Associated Press der Barr sa at justisdepartementet ikke hadde funnet utbredt svindel tilstrekkelig til å endre utfallet av valget.

Inne i spisestuen lå en knust porselenstallerken på gulvet, tilsynelatende kastet i sinne av presidenten. Ketchup strømmet nedover veggen. Hutchinson sier at hun tok et håndkle for å tørke det av.

Hun sier at hun senere hørte om en egen episode om ettermiddagen 6. januar da Trump prøvde å ta tak i rattet på presidentbilen slik at den skulle ta ham til hovedstaden og ikke til Det hvite hus. Han var, sa han, “den f’ing president.” Trump ble bedt om å ta hånden fra rattet. Historien fikk tilbakeslag etter høringen, med en person kjent med saken som sa at agenten som kjørte kjøretøyet og en annen tjenestemann var forberedt på å vitne under ed om at Trump aldri kastet seg etter rattet.

I det tilfellet og andre, ifølge vitnesbyrdet, seiret ikke alltid presidentens vilje, og Hutchinson detaljerte medhjelpere’ beste innsats for å tøyle Trumps verste impulser. Morgenen den 6. januar, for eksempel, advarte advokat Pat Cipollone i Det hvite hus Hutchinson om at hvis Trump dro til hovedstaden for å gripe inn i sertifiseringen av valget, “Vi’kommer til å bli siktet for enhver forbrytelse tenkelig hvis vi får den bevegelsen til å skje. “Om justisdepartementet mener det har en sak mot presidenten, spesielt en som kan splitte en allerede polarisert nasjon ytterligere, er fortsatt et åpent spørsmål. Men det er heller ingen tvil om at etterforskningen utvides langt utover opprørerne selv, med politimyndigheter i forrige uke som serverte en bølge av stevninger over hele landet til statlige valgfunksjonærer.

“ Når du har vitner som er i disse samtalene, som er i disse rommene, som aktivt deltar i diskusjonene på høyt nivå 6. januar, ser det ut til at en av to ting må være sanne: enten de’ lyver, eller president Trump og mange mennesker nær ham er i alvorlig fare,” sa Vladeck.

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon som er dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å avkode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her