Swedbank: Belånade kan behöva “skippa semestern helt” i år

0
49

Publicerad 1 juli 2022 kl 16.40

Ekonomi. Ett medelklasspar i Stockholm som bor i bostadsrätt och saknar barn förlorar 4.000 kronor i månaden på inflationen och stigande räntor, rapporterar Sveriges Radio P4 Stockholm. Nu tipsar Swedbank om att man bör skippa semestern helt för att få ekonomin att gå ihop.

Gilla artikeln på Facebook

Riksbankens blygsamma räntehöjning med en halv procentenhet kan låta otillräcklig jämfört med inflationen, men det är den största höjningen på 22 år och bland de belånade slår den ned som en atombomb i villaområdet.

För välmående medelklass-barnfamiljer i villa handlar det om 3.000 till 6.000 kronor mindre i månaden att konsumera upp eller spekulera med på börsen – något som för övrigt inte heller går speciellt bra just nu.

– Vissa kan behöva skippa semestern helt i år, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom.

Medelklassen kan även behöva dra ned på att åka taxi och att gå på restaurang, enligt Arques.