Stater bad att intensifiera Covid-vakan när säsongen av yatras närmar sig

0
46

Stater ombads att rapportera dataunderstödda kliniska manifestationer till hälsoministeriet för att hjälpa till att identifiera förändringar i klinisk profil i ett tidigt skede. (Arkiv)

Fackets hälsosekreterare Rajesh Bhushan har bett stater att öka vaken och förbereda sig för masssamlingar eller yatras under de kommande månaderna för att säkerställa att deltagare som reser inom staterna och tvärsöver inte bär Covid-19-infektion.< /p>

Bhushan höll också ett videokonferensmöte med 14 stater som fortfarande rapporterar en uppgång i fall och bad dem att förstärka övervakningen och rapportera eventuella utöver det vanliga eller annorlunda kliniska patienters profil.

Till förbereda sig för de kommande yatras, stater har ombetts att offentliggöra att alla individer som planerar att delta i dessa evenemang bör vara symptomfria och helst helt vaccinerade. Stater är skyldiga att organisera särskilda resor, om det behövs, för att vaccinera människor två veckor före en sådan händelse.

Delstaterna har också ombetts att offentliggöra och göra arrangemang för adekvata tester, liksom att organisera hälsoinrättningar och hälsodiskar på vägen, med frivilligorganisationer som främjar och ser till att Covid-anpassat beteende följs.

Best of Express Premium< figur>Premium

UPSC Key-29 juni 2022: Varför läsa “Dumping” eller “Gulabi Meenakari” eller “H…

Premium

Betydningen av PM Modis besök i UAE

Premium

Newsmaker | I Sena-revolten, en två-MLA ‘prahar’ av Bacchu …

Premium

Akhilesh i Azamgarhs öga, Rampur stormar som SP-ledare, allierad flagga no-showFler premiumhistorier >>

I brevet anges att ytterligare försiktighetsåtgärder bör vidtas av äldre och personer med samsjuklighet, inklusive fortsatt medicinering och noggrann uppföljning av symtom.

Det står att alla bönemöten, sittplatser och logi ska göras utomhus eller i välventilerade utrymmen.

I mötet med de 14 staterna rådde NITI Aayog-medlem (hälsovård) Dr VK Paul staterna att stärka proaktiv övervakning av alla Covid-19-patienter, liksom de med allvarliga akuta luftvägsinfektioner (SARI), influensaliknande sjukdomar (ILI) tillsammans med genomisk sekvensering. Stater ombads att rapportera dataunderstödda kliniska manifestationer till hälsoministeriet för att hjälpa till att identifiera förändringar i klinisk profil i ett tidigt skede.

De har också ombetts att “snabbt accelerera” vaccinationstäckningen, särskilt i de ovanstående åldern 60 år och andra dosen bland barn mellan 12 och 17 år.

Paul och Bhushan sa också att Covid-19-testnivåerna var låga i staterna, med en minskning av andelen mer exakt RT-PCR .

Stater har fått rådet att strategiskt testa de som kommer till feberkliniker, fall av SARI och ILI, tillsammans med nya kluster.

I övrigt uppmanade Bhushan staterna att behandla anspråk. under Pradhan Mantri Garib Kalyan-paketet för sjukvårdspersonal snabbt för att säkerställa att avgifter betalas till offentliga vårdgivare, inklusive vårdpersonal i samhället, som har dött på grund av coronavirus.

Expressprenumeration Slå inte på vägg. Få en Express-prenumeration för att få tillgång till vår prisbelönta journalistik. Välj Plan