San Antonio: Två misstänkta åtalade efter döden av 51 migranter i svällande Texas-lastbil

0
53

Debra Ponce, vänster, och Angelita Olvera ber nära platsen, den 28 juni 2022, i San Antonio, där tjänstemän säger att dussintals människor har hittats döda och att flera andra fördes till sjukhus med värmerelaterade sjukdomar efter att en semitrailer med misstänkta migranter hittats. (Jay Janner/Austin American-Statesman via AP)

Minst 51 migranter har dött efter att ha fångats in i en svällande dragbil som hittats övergiven i Texas, sade myndigheterna på tisdagen, som två mexikaner medborgare knutna till smugglingsincidenten åtalades i den amerikanska federala domstolen.

De avlidna migranterna, 39 män och 12 kvinnor, upptäcktes på måndagen i utkanten av San Antonio, Texas, i en av de dödligaste tragedierna för människohandel i nyare historia.

Två misstänkta identifierade som Juan Francisco D' 8217;Luna-Bilbao och Juan Claudio D’Luna-Mendez, båda mexikanska medborgare, har anklagats för att ha innehaft skjutvapen när de vistats olagligt i USA, enligt domstolsdokument och amerikanska myndigheter.

Utredare. spårade lastbilens fordonsregistrering till en adress i San Antonio som de satte under övervakning och arresterade de två männen var för sig när var och en sågs lämna bostaden.

En tredje misstänkt, beskriven som en amerikansk medborgare som körde lastbilen, har också gripits och förväntades bli åtalad, men han förblev inlagd på sjukhus från och med tisdagskvällen, enligt en mexikansk tjänsteman.

< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" /> Migranter har hittats döda efter att ha blivit övergivna i en traktor-släp utanför San Antonio.

Lastbilen hade lämnats parkerad bredvid några järnvägsspår i utkanten av San Antonio, där temperaturen höjde till 39,4 grader Celsius. Kroppar hittades inuti fordonet och strödda över ett par kvarter, efter att bakdörren på trailern hade öppnats, berättade en lokal polistjänsteman för Reuters på tisdagen.

Lokala myndigheter sa att det inte fanns några tecken på vatten eller synliga medel för luftkonditionering inuti lastbilen. Tjänstemännen sa att det fanns “staplar av kroppar” och att några av migranterna var heta vid beröring.

“Det är outsägligt,” San Antonios borgmästare Ron Nirenberg sa på MSNBC och noterade att hans samhälle är beroende av migranter medan det råder brist på arbetskraft. “Det är en tragedi som inte går att förklara.” p>

“Att utnyttja utsatta individer i vinstsyfte är skamligt,” sade Biden och lovade att slå ner på kriminella smugglingsföretag på mångmiljarddollar som har hjälpt till att underblåsa ett rekordantal migrantpassager vid gränsen mellan USA och Mexiko sedan han tillträdde i januari 2021.

Undersökningar pågår.

Minst 27 mexikaner, tre guatemalaner och fyra honduraner troddes vara bland de döda, enligt tjänstemän från alla tre länderna. Det fanns ingen omedelbar information om de andra offrens nationalitet.

Mer än ett dussin överlevande transporterades till områdets sjukhus för värmeslag och utmattning, inklusive fyra minderåriga.

Vid en presskonferens utanför ett av sjukhusen som behandlade patienter på tisdagen, kritiserade Rebeca Clay-Flores, en demokratisk lokal tjänsteman i Bexar County, Texas, skarpt den republikanske guvernören Greg Abbott för en tweet på måndagskvällen som skyllde på Bidens gränspolitik. för händelsen även när räddningsinsatsen utvecklades.

“Medan kroppar fortfarande avlägsnades och andra togs till lokala sjukhus valde han att vara hjärtlös och peka finger,” sa Clay-Flores.

Lastbilen kan ha fraktat omkring 100 migranter, men det exakta antalet förblev oklart, enligt brottsbekämpande tjänsteman och en amerikansk tull- och gränsskyddstjänsteman (CBP) informerade om utredningen.

Det verkade som om migranterna hade nyligen korsat gränsen och plockades upp av lastbilen för att föras dit de skulle arbeta, enligt en mexikansk tjänsteman, CBP-tjänstemannen och en annan amerikansk tjänsteman, som alla begärde anonymitet för att diskutera saken.

< p>Myndigheterna larmades om lastbilen genom ett nödsamtal från en förbipasserande som flaggats för hjälp av en migrant som hade rymt från lastbilen, sa tjänstemännen.

Offren hittades överströdda med en stickande substans, sa tjänstemän, en praxis som vissa smugglare är kända för att använda för att maskera doften av mänsklig last och undvika hundupptäckt.

San Antonios polischef, William McManus sa i måndags att en person som arbetar i en närliggande byggnad hörde ett rop på hjälp, kom ut för att undersöka, fann att trailerdörrarna var delvis öppna och såg ett antal kroppar inuti.

De överlevande migranterna kommer sannolikt att släppas till USA för att söka asyl eller andra former av humanitär hjälp, sa CBP-tjänstemannen och två andra brottsbekämpande tjänstemän till Reuters.

En del överlevande från människosmuggling har tidigare varit tagits i förvar av US Marshals Service för att vittna som vittnen.

Immigrationsutmaningar

Dödsfallen belyste utmaningen att kontrollera migrantpassagerarna för Biden, en demokrat som tillträdde och lovade att vända på en del av sin republikanska föregångare Donald Trumps hårda invandringspolitik. Republikaner har kritiserat Bidens gränsstrategi inför mellantidsvalet till kongressen i november.

Motorvägen I-35 nära där lastbilen hittades går genom San Antonio från den mexikanska gränsen och är en populär smugglingskorridor på grund av den stora mängden lastbilstrafik, enligt Jack Staton, en tidigare hög tjänsteman med en amerikansk immigrations- och tullmyndighet utredningsenheten som gick i pension i december.

I juli 2017 dog 10 migranter efter att ha transporterats i en traktorsläp som upptäcktes av San Antonio-polisen på en Walmart-parkering. Föraren, James Matthew Bradley Jr, dömdes senare till livstids fängelse för sin roll i smugglingsoperationen.

Best of Express Premium

Premium

Newsmaker | Eknath Shinde: nr 2 efter Thackerays, stödjare av BJP, MVA…

Premium

UPSC Key-30 juni 2022: Varför läsa “Kollektivt ansvar” eller “Inver…

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/06/PTR-interview.jpg?resize=450,250" />Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Don’ jag känner inte till en …

Premium

Ansträngningar att uppskatta fattigdom från 2011-2021 är lovvärda, med tanke på frånvaro av…Mer Premium Berättelser >>

“Det var bara en tidsfråga innan en tragedi som denna skulle hända igen,” Sa Staton.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här