Rødt signal for BJP, GJM ettersom nye partier leder an i Gorkhas meningsmålinger

0
45

Bharatiya Gorkha Prajatantrik Morcha-leder Anit Thapa. (Foto: Twitter/Anit Thapa)

Gorkha Janmukti Morcha (GJM) deltok ikke i valget Gorkha Territorial Administration (GTA), som ble holdt på søndag etter et 10-års gap, men dens tidligere leder Anit Thapas antrekk Bharatiya Gorkha Prajatantrik Morcha (BGPM) feide valglokalene onsdag. Organisasjonen, som ble lansert i september i fjor, vant 27 av 45 seter mens Trinamool Congress (TMC) åpnet sin konto i GTA ved å samle fem seter. Det nystartede Hamro-partiet, som vant valget i Darjeeling kommune tidligere i år, endte på andreplass med åtte seter.

“Denne seieren er dedikert til folket i North Bengal Hills som har satt sin tro på oss. Vi skal jobbe for utvikling av menneskene i denne regionen. Vårt parti har vunnet 27 mandater. Vi vil nå danne styret, sa Thapa til journalister. Fem uavhengige kandidater støttet av partiet vant også.

Suksessen til de unge politiske antrekkene erdårlige nyheter for BJP og GJM, som begge boikottet meningsmålingene. BJP vant alle de fem forsamlingssetene i Darjeeling-distriktet i forsamlingens meningsmålinger i fjor, men vil med dette ikke ha noe å si i lokale organer i regionen. Tidligere i år klarte ikke partiet å vinne en eneste kommune i Vest-Bengal, inkludert Darjeeling, og fortsatte dermed sin dårlige valgprestasjon som begynte med nederlaget i forsamlingsvalget. Resultatet indikerer at velgerne i Darjeeling Hills er klare til å støtte nye og ennå uprøvde partier fremfor nasjonale partier.

Men BJP nektet å lese mye inn i resultatene. – Vi bestemte oss for ikke å stille til valg. Under slike omstendigheter har andre partier vunnet valget. Dette er ikke en sann refleksjon av folkets mandat. Vårt parti nyter fortsatt massiv støtte i Darjeeling Hills», sa BJPs Siliguri MLA Shankar Ghosh.

Best of Express PremiumPremium

Et århundre gammelt, hvordan Gita Press ble ‘ledende leverandør av trykk…

Premium

Forklart: Hva uendret små sparerenter betyr for banker, sparerePremium

Fadnavis overveldet, men BJP klar over årsaker, holdt Eknath Shinde i loop

Premium

Ikke ignorer tjenestesektoren Flere premiumhistorier >>

For den Bimal Gurung-ledede GJM viser resultatene at den nå har falt bak de nye deltakerne i Hill-politikken. Partiet utvidet sin støtte til TMC i fjorårets valg til forsamlingen, men støttebasen i Hills har erodert gjennom årene. Forrige måned satt Gurung i en ubestemt sultestreik for å protestere mot valget og kunngjorde at det ville boikotte det. Men da helsen ble dårligere, ble han tvunget til å avslutte sultestreiken og ble innlagt på sykehus.

Les også |TMC-seiersrekke viser Mamata Banerjees dominans i Bengals politikk, ettersom BJP-aksjer faller

Både Thapa og GTA-styrets tidligere styreleder Binay Tamang skal ha avsporet GJMs Gorkhaland-bevegelse i 2017. Ettersom agitasjonen, som varte i 104 dager, ble stadig mer voldelig, presset de to på for å avbryte nedstengningen mens Gurung var imot den. Ulikhetene deres førte til slutt til sammenbruddet av agitasjonen. Både Thapa og Tamang kom i konflikt med GJM-sjefen og opprettet sin egen fraksjon av partiet. Tamang ledet den splintergruppen.

Men da Gurung returnerte til Hills i fjor og slo seg sammen med TMC og Tamang også opprettholdt nære bånd med TMC-ledelsen, ble Thapa fjern fra den Tamang-ledede GJM-fraksjonen og dannet til slutt BGPM i september i fjor. Til slutt fusjonerte Tamang sin fraksjon med TMC.

“Det er på grunn av velsignelsen til TMC-supremo Mamata Banerjee at vi vant noen av setene her. Partiet har åpnet sin konto i GTA. Nå vil vi samarbeide med andre for å utvikle Darjeeling Hills, sa Tamang onsdag. TMC sies å dele et godt forhold med BGPM-ledere.

Kilder sa at sjefsminister Mamata Banerjee ringte Anit Thapa for å gratulere ham med partiets seier. Han vil sannsynligvis besøke Kolkata neste uke for å møte Banerjee.

I følge politiske observatører indikerer seirene til BGPM, Hamro-partiet og Tamang at Gorkhaland-agitasjonen har tatt en baksete i Hills, med brød-og-smør-spørsmål som har forrang. I motsetning til GJM, legger Thapa vekt på å etablere fred i åsene og ta opp spørsmål som angår folks levebrød.

Mer fra politisk puls

Klikk her for mer

Hamropartiet fokuserte heller ikke på Gorkhaland-kravet og bestred i stedet meningsmålingene om en antikorrupsjon planke. Partiets 47 år gamle grunnlegger og restaurantør Ajoy Edwards lovet under kampanjen at Hamro ville jobbe for å bryte den godt forankrede politiker-entreprenør-nexus i Hills som ifølge ham har plaget funksjonen til GTA.

GTA ble dannet i 2011 for å styre Darjeeling, Kurseong og Kalimpong, og noen mouzaer i Siliguri-underavdelingen. Det siste valget til organet ble sist holdt i 2012, og det ble feid av GJM. I følge regjeringen kunne den ikke holde valg på grunn av 2017-agitasjonen og Covid-19-pandemien. GTA Sabha har 45 valgte medlemmer mens guvernøren nominerer fem.

UPSC NØKKEL Har du sett delen vår dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å avkode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her