Röd signal för BJP, GJM när nya partier leder vägen i Gorkhas opinionsundersökningar

0
47

Bharatiya Gorkha Prajatantrik Morcha-ledare Anit Thapa. (Foto: Twitter/Anit Thapa)

Gorkha Janmukti Morcha (GJM) deltog inte i valet Gorkha Territorial Administration (GTA), som hölls i söndags efter tio års mellanrum, men dess tidigare ledare Anit Thapas outfit Bharatiya Gorkha Prajatantrik Morcha (BGPM) sopade rösterna på onsdagen. Organisationen, som lanserades i september förra året, vann 27 av 45 platser medan Trinamool Congress (TMC) öppnade sitt konto i GTA genom att ta hem fem platser. Det nystartade Hamro-partiet, som vann valet i Darjeeling kommun tidigare i år, slutade tvåa med åtta mandat.

“Denna vinst är tillägnad människorna i norra Bengal Hills som har satt sin tilltro till oss. Vi kommer att arbeta för utvecklingen av människorna i denna region. Vårt parti har vunnit 27 mandat. Vi kommer nu att bilda styrelsen”, sa Thapa till reportrar. Fem oberoende kandidater med stöd av partiet vann också.

Framgången för de unga politiska kläderna ärdåliga nyheter för BJP och GJM, som båda bojkottade omröstningarna. BJP vann alla fem församlingsplatserna i Darjeeling-distriktet i församlingens omröstningar förra året, men kommer med detta inte att ha något att säga till om i lokala organ i regionen. Tidigare i år misslyckades partiet med att vinna en enda kommun i Västbengalen, inklusive Darjeeling, och fortsatte därmed sin körning av dåliga valresultat som började med nederlaget i valet till församlingen. Resultatet tyder på att väljarna i Darjeeling Hills är redo att stödja nya och ännu oprövade partier framför nationella partier.

Men BJP vägrade att läsa mycket i resultaten. “Vi beslutade att inte ställa upp i valet. Under sådana omständigheter har andra partier vunnit valet. Detta är inte en sann återspegling av folkets mandat. Vårt parti åtnjuter fortfarande massivt stöd i Darjeeling Hills”, säger BJP’s Siliguri MLA Shankar Ghosh.

Best of Express PremiumPremium

Ett århundrade gammalt, hur Gita Press kom att bli ‘ledande leverantör av trycksaker…

Premium

Förklarat: Vad oförändrade små sparräntor betyder för banker, spararePremium

Fadnavis chockad, men BJP klar över orsakerna, höll Eknath Shinde i loop

Premium

Ignorera inte tjänstesektornFler premiumhistorier >>

För den Bimal Gurung-ledda GJM visar resultaten att den nu har hamnat bakom de nya aktörerna i Hill-politiken. Partiet utökade sitt stöd till TMC i förra årets församlingsval, men dess stödbas i Hills har urholkats under åren. Förra månaden hungerstrejkade Gurung på obestämd tid för att protestera mot valet och meddelade att man skulle bojkotta det. Men när hans hälsa försämrades tvingades han avsluta hungerstrejken och lades in på sjukhus.

Läs också |TMC-vinstsviten visar Mamata Banerjees dominans i Bengals politik när BJP-aktier faller

Både Thapa och GTA:s administratörsstyrelse tidigare ordförande Binay Tamang sägs ha spårat ur GJM:s Gorkhaland-rörelse 2017. Eftersom agitationen, som varade i 104 dagar, blev alltmer våldsam, pressade de två på att avbryta avstängningen medan Gurung var emot Det. Deras olikheter ledde så småningom till att agitationen kollapsade. Både Thapa och Tamang hamnade i konflikt med GJM-chefen och skapade sin egen fraktion av partiet. Tamang ledde den splittergruppen.

Men när Gurung återvände till kullarna förra året och gick samman med TMC och Tamang som också upprätthöll nära band med TMC:s ledning, växte Thapa långt från den Tamang-ledda GJM-fraktionen och bildade så småningom BGPM i september förra året. Så småningom slog Tamang samman sin fraktion med TMC.

“Det är på grund av välsignelsen från TMC-supremo Mamata Banerjee som vi vann några av platserna här. Partiet har öppnat sitt konto i GTA. Nu kommer vi att samarbeta med andra för att utveckla Darjeeling Hills”, sa Tamang på onsdagen. TMC sägs ha en god relation med BGPM-ledare.

Källor sa att chefsminister Mamata Banerjee ringde Anit Thapa för att gratulera honom till sitt partis seger. Han kommer sannolikt att besöka Kolkata nästa vecka för att träffa Banerjee.

Enligt politiska observatörer indikerar BGPM:s, Hamro-partiets och Tamangs segrar att Gorkhaland-agitationen har hamnat i baksätet i kullarna, där bröd-och-smörfrågor har företräde. Till skillnad från GJM, lägger Thapa vikt vid att skapa fred i kullarna och ta itu med frågor som rör människors försörjning.

Mer från Political Pulse

Klicka här för mer

Hamropartiet fokuserade inte heller på Gorkhaland-kravet utan ifrågasatte istället omröstningarna om en anti-korruption planka. Partiets 47-årige grundare och restaurangägare Ajoy Edwards lovade under kampanjen att Hamro skulle arbeta för att bryta den väl förankrade kopplingen mellan politiker och entreprenörer i Hills som, enligt honom, har plågat GTA:s funktion.

GTA bildades 2011 för att styra Darjeeling, Kurseong och Kalimpong, och några mouzas i Siliguri-underavdelningen. Det senaste valet till organet hölls senast 2012 och det sopades av GJM. Enligt regeringen kunde den inte hålla val på grund av 2017 års agitation och covid-19-pandemin. GTA Sabha har 45 valda medlemmar medan guvernören nominerar fem.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här