Pilotfacket: Är redo att låta SAS gå i konkurs

0
49

Piloterna är ”tveklöst” villiga att låta SAS gå i konkurs om de inte får igenom sina krav. Det säger Roger Klokset, som är fackordförande för Norske SAS-flygeres forening och viceordförande i SAS Pilot Group, till VG. – Om bolaget inte klarar att förhålla sig till den skandinaviska modellen anser vi att det är en aktör som inte har rätt att överleva, säger han till tidningen. SAS svarar i ett mejl till tidningen att medarbetare i Skandinavien även fortsättningsvis kommer att ha skandinaviska villkor. Piloterna har varslat om strejk från och med natten mot lördag om ingen uppgörelse nås. Tidigare under kvällen uppgav parterna att de inlett samtal utan medlarnas inblandning. Den 31 mars löpte kollektivavtalet mellan SAS och piloterna ut. Pilotfacket vill att alla piloter ska omfattas av kollektivavtal och att anställda inte ska kunna bytas ut med personal anställda i bolag i länder som inte omfattas av avtal. Förhandlingarna bröt samma och den 9 juni, tio dagar efter att bolaget presenterat åtgärdsprogrammet ”SAS Forward”, varslade SAS-piloterna om strejk. ”Chockerande brist på förståelse” menade SAS kommunikationschef Karin Nyman. ”Det är inte så här den skandinaviska modellen fungerar”, menade Martin Lindgren, ordförande i SAS-sektionen på Svensk pilotförening. Strejkvarslet omfattar cirka 900 piloter och enligt bolagets uppskattningar kan 200–250 flygningar per dag komma att påverkas. Senast SAS-piloterna strejkade var 2019 och då påverkades cirka 4 000 avgångar under de sju dagar som strejken pågick. På onsdag den 29 juni löper tidsfristen ut. Förhandlingar pågår men ingen av parterna vill i nuläget kommentera var de befinner sig.