Ökad efterfrågan på NREGS: 2,6 cr familjer täcks i maj

0
39

I april i år utnyttjade 1,86 miljoner familjer NREGS, vilket är 26 lakh – eller 12,27 procent – ​​lägre än antalet som registrerades i april förra året.

Efter en nedgång i april Efterfrågan på arbete under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MG-NREGS) har återigen sett en ökning. Enligt en analys av officiella uppgifter utnyttjade 39 lakh fler familjer arbetsgarantiprogrammet på landsbygden över hela landet i maj i år jämfört med samma månad förra året.

Uppgifterna, som erhållits från NREGA-portalen, visar att 2,61 miljoner hushåll arbetade under programmet i maj 2022, vilket är 39 lakh – eller 17,39 procent – ​​högre än 2,22 miljoner under motsvarande månad förra året.

Antalet hushåll som utnyttjade NREGS är lägre än i maj 2020, då det steg kraftigt till 3,30 crore när migranter återvände till sina byar i kölvattnet av låsningen under den första vågen av Covid-19. Det är dock högre än siffran på 2,10 crore som registrerades i maj 2019 under pre-pandemin.

I april i år utnyttjade 1,86 crore familjer NREGS, vilket är 26 lakh – eller 12,27 procent – lägre än antalet registrerade i april förra året.

Best of Express Premium

Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Känner inte till en …Premium

Ansträngningar för att uppskatta fattigdomen från 2011-21 är lovvärda, med tanke på frånvaro…

Premium

Uddhav Thackeray: Den motvilliga politikern som till slut hängde vidare till chai…

Premium

Udaipur-mördare och Da'wat-e-Islami: gruppen, dess ideologi och dess tillväxtFler premiumberättelser >>

Av 33 stater och unionsterritorier, för vilka jämförbara data finns tillgängliga, 21 stater och UT – Uttar Pradesh, Tamil Nadu, Rajasthan, Bihar, Kerala, Maharashtra, Karnataka, Nagaland, Himachal Pradesh, Uttarakhand, Assam, Gujarat, Telangana, Puducherry, Arunachal Pradesh, Mizoram, Sikkim, Ladakh, Goa, Andaman och Nicobar och Lakshadweep – registrerade en sammanlagd ökning med 68 lakh i antalet familjer som utnyttjade NREGS under maj 2022 (1,73 miljoner familjer) jämfört med samma månad förra året (1,05 crore familjer).

Resten av de 12 delstaterna och UT – Manipur, Jammu och Kashmir, Haryana, Meghalaya, Punjab, Andhra Pradesh, Odisha, Tripura, Madhya Pradesh, Västbengalen, Jharkhand och Chhattisgarh – registrerade en sammanlagd minskning av antalet hushåll med 29 lakh som utnyttjade NREGS under maj 2022 (88,19 lakh familjer) under samma månad förra året (1,17 crore familjer).

Uttar Pradesh såg den maximala ökningen i termer av den absoluta ökningen av antalet familjer som utnyttjade NREGS. I maj i år utnyttjade 26,28 lakh familjer NREGS i staten, vilket är 17,38 lakh eller 195 procent högre än samma månad förra året. Den följs av Tamil Nadu, som noterade en ökning med 15,92 lakh – från 17,17 lakh i maj förra året till 33,10 lakh i år.

Den maximala minskningen på 9,10 lakh registrerades i Chhattisgarh där 6,78 lakh hushåll arbetade under NREGS jämfört med 15,89 lakh under samma månad förra året. Den följdes av Jharkhand där 6,62 lakh mindre familjer arbetade under NREGS i maj 2022 (2,95 lakh) jämfört med samma månad förra året (9,57 lakh).

Under NREGS var varje hushåll på landsbygden vars vuxna vuxna medlemmar som frivilligt utför okvalificerat manuellt arbete, har rätt att få minst 100 dagars löneanställning under ett räkenskapsår.

Den 25 juni 2022 utnyttjade 3,62 miljoner familjer NREGS under innevarande räkenskapsår 2022 -23. Under räkenskapsåret 2021-2022 hade 7,26 miljoner familjer arbetat under programmet.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här