Mitt i sanktionerna blir Ryssland Indiens främsta leverantör av DAP-gödselmedel

0
181

Indien importerade 2021-22 (april-mars) 58,60 lt DAP till ett värde av 4 007,50 miljoner USD. (File Photo)

Indien har importerat cirka 3,5 lakh ton (lt) di-ammoniumfosfat (DAP) gödselmedel från Ryssland, som skulle anlända under perioden april till juli. Detta sker mitt i västerländska sanktioner mot Ryssland i kölvattnet av dess invasion av Ukraina.

Importen har avtalats av Indian Potash Ltd, Rashtriya Chemicals & Fertilizers, Chambal Fertilizers och Krishak Bharati Cooperative till landade priser på $920-925 per ton, kostnad plus frakt (CFR). Detta är lägre än de priser som andra länder betalar för DAP, främst från Kina, Saudiarabien, Marocko och Jordanien.

Bangladeshs jordbruksdepartement tilldelade tidigare denna månad ett årligt anbud för import av 8,12 lt till 1 020-1 030 USD per ton. På liknande sätt rapporteras Indonesien och Thailand ha betalat 992 USD respektive 1 000 USD per ton CFR för 25 000-26 000 ton vardera. Pakistan har inte kunnat dra ihop sig på senare tid ens vid 1 030 USD CFR, med den lokala valutans depreciering gentemot dollarn som ökade osäkerheten.

Indien kontrakterade DAP från Rysslands PhosAgro kl. $920 per ton CFR – vilket också är det pristak som regeringen har lagt på importörer – kommer sannolikt att sätta press på andra leverantörer, särskilt Marockos OCP Group, Kinas YUC och Saudiarabiens Ma’ aden och SABIC. De kan behöva sänka priserna för att behålla marknadsandelar.

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Vad oförändrade små sparräntor betyder för banker, sparare

Premium

Fadnavis chockade, men BJP tydlig med orsakerna, höll Eknath Shinde i loop

Premium

Ignorera inte tjänstesektorn

Premium

Med Shinde i sätet, BJP defangs Uddhav, nästa stopp BMCMore Premium Stories >>

”Det är en smart strategi att diversifiera sina försörjningskällor. Vi gjorde det i urea genom att importera en stor kvantitet på 47 000 ton för första gången från USA. Samma sak görs genom att anskaffa mer DAP (landets näst mest konsumerade gödselmedel) från Ryssland till en rabatt i förhållande till internationella priser, säger industrikällor till The Indian Express.

Läs |Joe Biden säger att USA stärker styrkans ställning i Europa för Ryssland hot

Den totala DAP-importen för april-juli beräknas till 9,5-9,8 lt. Av det kommer ungefär 3,5 lt att levereras av PhosAgro, med Ma'aden och SABIC:s andel på 2,8 lt, YUC:s på 1,27 lt och OCP:s på 1,03 lt.

Indien, 2021-22 (april- mars), importerade 58,60 lt DAP till ett värde av 4 007,50 miljoner USD. Huvuddelen av de 58,60 lt som importerades stod för Kina (20,43 lt), Saudiarabien (19,33 lt), Marocko (12,13 lt) och Jordanien (2,46 lt).

Import från Ryssland har skapat problem från sanktioner, vilket tvingar fram “innovativa metoder” för att göra betalningar. “Risken i det här fallet har fått bäras av säljaren (PhosAgro), eftersom bankerna inte var villiga att öppna remburser (för att fungera som garanti för betalning) på importörerna’ på uppdrag. Betalningar gjordes sedan genom telegrafisk överföring till säljarens konto, efter att denne fysiskt uppvisade nödvändiga dokument (kopia av faktura, ursprungsintyg, konossement, försäkring, etc.) 7-10 dagar efter att lasten hade satte segel”, förklarade källorna. Den totala restiden från Rysslands hamnar i Östersjön är 25-30 dagar.

Läs också |Ukrainas president säger att Vladimir Putin har blivit “en terrorist”

“Importen har kommit vid rätt tidpunkt när sådd för kharifen säsongen har precis börjat och kommer att nå sin topp i juli”, tillade källorna.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här