Mannen som hjälper till att driva utredningen av Trumps strävan att behålla makten

0
45

En del av utredningen är till stor del fokuserad på det så kallade falska elektorsschemat, där Trumps allierade samlade samman listor av påstådda väljare som lovade Trump i svängstater som vunnits av Joe Biden. (Arkivbild)

Skrivet av Glenn Thrush, Alan Feuer och Michael S. Schmidt

När justitiedepartementet utökar sin brottsutredning om ansträngningarna att behålla den tidigare presidenten Donald Trumps i ämbetet efter hans valförlust 2020, har det kritiska jobbet att få ihop några av dess olika delar givits till en aggressiv, om än föga känd, federal åklagare som heter Thomas P Windom.

Sedan slutet av förra året, när han fördes till den amerikanska advokatbyrån i Washington, har Windom, 44, framstått som en nyckelledare i en av de mest komplexa, följdriktiga och känsliga förfrågningarna om har antagits av justitiedepartementet på senare tid, och en som har kommit i högre växel under den senaste veckan med en rad nya stämningar och andra steg.

Det är Windom, som arbetar under noggrann övervakning av justitieminister Merrick Garlands bästa medhjälpare, som genomför avdelningens beprövade, om än långsamma, strategi att arbeta från händelsernas periferi inåt, enligt intervjuer med försvarsadvokater, avdelningen. tjänstemän och mottagarna av stämningar.

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Vad oförändrade små sparräntor betyder för banker, sparare

Premium

Fadnavis chockad, men BJP klar över orsakerna, höll Eknath Shinde i loopPremium

Maneck Davar skriver: Ignorera inte tjänstesektorn

Premium

Med Shinde i sätet, BJP defangs Uddhav, nästa stopp BMCMore Premium Stories &gt ;>

Han har lett utredare som metodiskt sökt information, till exempel om de roller som spelas av några av Trumps främsta rådgivare, inklusive Rudy Giuliani, Jenna Ellis och John Eastman, med mandat att gå lika högt upp i kommandokedjan som bevis motiverar.

Denna delen av utredningen är till stor del fokuserad på det så kallade falska väljarschemat, där Trumps allierade samlade samman listor av påstådda väljare som utlovats till Trump i swingstater som vunnits av Joe Biden.

Under de senaste veckorna har fokus flyttats från att samla in e-postmeddelanden och texter från blivande väljare i Georgia, Arizona och Michigan till de advokater som försökte störta Bidens seger, och pro-Trump politiska personer som chefen för Arizonas republikanska parti, Kelli Ward .

Windom har också övervakat storjuryns framträdanden som den ena fredagen av Ali Alexander, en framstående “Stop the Steal”-arrangör som vittnade i nästan tre timmar. Och Windom, i samarbete med Matthew M. Graves, USA:s advokat för District of Columbia, har drivit huskommittén som utreder attacken den 6 januari att lämna över utskrifter av sina intervjuer med hundratals vittnen i fallet – uppmuntrad av en allt mer otålig Lisa Monaco, Garlands högsta ställföreträdare, enligt personer som känner till saken.

Räden förra veckan mot Jeffrey Clarks hem, en före detta tjänsteman inom justitiedepartementet som spelade en nyckelroll i Trumps försök att pressa departementet att fullfölja och backa upp sina grundlösa påståenden om omfattande valfusk, initierades separat av departementets oberoende generalinspektör, eftersom Clark hade varit anställd vid tidpunkten för åtgärderna under granskning. Så var det uppenbarligen relaterade beslaget förra veckan av en mobiltelefon från Eastman, som har kopplats av huskommittén till Clarks strävan att hjälpa Trump att sitta kvar.

Men Windom har varit involverad i nästan alla avdelningens andra viktiga beslut angående den omfattande utredningen av Trumps mångskiktade ansträngning att sitta kvar, sa tjänstemän.

För all denna aktivitet förblir Windom i stort sett okänd även inom justitiedepartementet, utanför två högprofilerade fall som han framgångsrikt väckte mot vita supremacister när han arbetade utanför avdelningens kontor i Washingtons Maryland-förorter.

Windoms chefer verkar vara inställda på att bevara hans otydlighet: avdelningens högsta brass och dess pressteam tillkännagav inte hans övergång till ärendet från en övervakande roll i den amerikanska advokatbyrån i Maryland i slutet av förra året, och de vägrar fortfarande att diskutera hans utnämning, även privat.

Det kanske inte är en dålig sak för Windom, den senaste federala tjänstemannen som fick i uppdrag att utreda den tidigare presidenten och hans inre krets, ett riskfyllt jobb som förvandlade många av hans föregångare till mål för högern, vilket tvingade en del att lämna public service med dåligt rykte och uppblåsta juridiska räkningar.

“Underskatta inte hur varje enskild aspekt av ditt liv kommer att plockas över, tittas på, utredas, undersökas – du, din familj, allt”, sa Peter Strzok, som var huvudagenten för FBI:s utredning av Trumps band till Ryssland tills det upptäcktes att han hade skickat sms som nedvärderade Trump.

“Du tänker: Jag gör det rätta och det kommer att skydda dig”, tillade Strzok, som fortfarande bombarderas med hot och onlineattacker. än tre år efter att ha blivit avskedad. “Jag uppskattade inte att det skulle finnas människor där ute vars enda mål är att totalt förstöra dig.”

Alla utredare som granskar Trump, sa tidigare åklagare, riskerar att markeras som en fiende, oavsett vilken typ av utredning de har. “De var ute efter att förstöra Trump, och de var medlemmar av vår, ni vet, Central Intelligence eller vår FBI,” sa Doug Jensen, 42, en QAnon-anhängare från Iowa som stormade Capitolium, i en intervju med federala myndigheter, vilket återspeglar åsikter från många högerkonspirationsteoretiker om Strzok och andra utredare.

Windom övervakar minst två viktiga delar av justitiedepartementets omfattande utredning av Capitolinattacken, enligt stämningar från storjuryn som erhållits av The New York Times och intervjuer med nuvarande och tidigare åklagare och försvarsadvokater.

En gren av utredningen är fokuserad på ett brett spektrum av talare, arrangörer, säkerhetsvakter och så kallade VIPs som deltog i Trumps demonstration vid Ellipsen nära Vita huset den 6 januari, som direkt föregick stormningen av Capitolium. . Enligt stämningar söker denna del av undersökningen också information om alla medlemmar av den verkställande eller lagstiftande grenen som hjälpte till att planera eller genomföra demonstrationen eller som försökte hindra certifieringen av valet som ägde rum inne i Capitolium den dagen — ett brett nät som kan inkludera de främsta Trump-assistenterna och den tidigare presidentens allierade i kongressen.

Windoms andra mål – som speglar ett fokus för kommittén den 6 januari – är en bredare utredning av gruppen advokater nära Trump som hjälpte till att utarbeta och främja planen för att skapa alternativa vallistor. Stämningar relaterade till denna del av utredningen har sökt information om Giuliani och Eastman samt statliga tjänstemän kopplade till det falska väljarupplägget.

Ett av vittnena han stämt är Patrick Gartland, en aktiv tränare för småföretagare i Georgia republikansk politik som vände undan ansträngningar från Trump-anhängare för att rekrytera honom som Trump-elektor i slutet av 2020.

Den 5 maj svarade Gartland, som sörjde över sin frus död nyligen, på sin ytterdörr för att hitta två FBI-agenter, som överlämnade en åttasidig stämningsansökan undertecknad av Windom. Stämningen, som han delade med The New York Times, bad honom att tillhandahålla e-postmeddelanden, annan korrespondens eller något dokument som utgavs “att vara ett certifikat som intygar väljarröster till förmån för Donald J. Trump och Michael R. Pence.”

Windoms stämning sökte information om alla Gartlands interaktioner och bifogade en lista med 29 namn, som representerar en sorts färdplan, till hans bredare undersökning i Georgia och utanför.

Det inkluderade Giuliani; Bernard B. Kerik, tidigare New York City poliskommissarie; Boris Epshteyn, en före detta Trump Vita husets medhjälpare; andra anställda och externa juridiska rådgivare till Trump, inklusive Eastman, Ellis och Kenneth Chesebro; och en handfull georgiska republikaner vars namn var listade på potentiella väljarlistor.

Minst tre av personerna som anges på stämningen till Gartland – inklusive David Shafer, ordförande för Georgia Republican Party, och Brad Carver, en annan partitjänsteman – delgavs liknande dokument av Windoms team förra veckan, enligt personer med kännedom om situationen .

Minst sju andra som inte finns med på listan – bland dem Thomas Lane, en tjänsteman som arbetade på uppdrag av Trumps kampanj i Arizona, och Shawn Flynn, en Trump-kampanjassistent i Michigan – fick också stämningar, de sa.

Windom, en alumn från Harvard som tog examen från University of Virginias juristskola 2005, kommer från en väl sammankopplad politisk familj i Alabama. Hans far, Stephen R. Windom, tjänstgjorde som delstatens löjtnantguvernör från 1999 till 2003 efter att ha bytt från det demokratiska till det republikanska partiet.

Den äldre Windom, som drog sig tillbaka från politiken efter ett misslyckat försök att bli guvernör , var känd för sitt jordnära sinne för humor: 1999 erkände han att han kissade i en kanna medan han presiderade över delstatens senatkammare under en session dygnet runt, rädd att demokraterna skulle ersätta honom som ordförande om han tog ett badrum bryta.

Hans son har en liknande vördnadslös sida, som återspeglas i humorkolumner som han skrev för studentpublikationer när han var yngre.

I en av dem, en kort uppsats för The Harvard Crimson som gick på Presidents Day 1998, bekände sig vara ointresserad av förstasidans presidentutredning från den eran och omedveten om aktuella händelser.

“Jag vet lite om president Clintons nuvarande sexskandal eller vårt lands problem med Irak, och jag bryr mig verkligen inte så mycket”, skrev Windom. “Jag lägger mycket större vikt vid vad jag gör i helgen, varför jag inte har bjudit ut den där tjejen än eller när jag ska hinna träna imorgon.”

Windoms senare karriär – som börjar med hans tjänstemannatjänst hos Edith Brown Clement, en konservativ domare vid den amerikanska appellationsdomstolen för den 5:e kretsen i New Orleans – motsäger den flippen. Redan från början, även som kontorist, anammade han en aggressiv åklagares tänkesätt, och skrev en artikel i en lagtidningsartikel som föreslog en måttlig uppmjukning av en brottslig åtalades Miranda-rättigheter.

“Tom var alltid go-to-killen på avdelningen för de stora, viktiga nationella säkerhetsfallen i och runt Beltway”, sa Jamie McCall, en före detta federal åklagare som arbetade med Windom för att få ner en vit supremacistgrupp känd som The Base från USA:s advokatkontor i Greenbelt, Maryland, 2019.

Windoms uttömmande arbete med två specifika fall uppmärksammade Garlands team på honom. Den ena var rättegången mot The Base 2020, där han på ett kreativt sätt utnyttjade federala riktlinjer för straffmätning för att säkra ovanligt långa fängelsestraff för gruppen vita supremacister. Det andra var fallet ett år tidigare med Christopher Hasson, en före detta kustbevakningslöjtnant som hade planerat att döda demokratiska politiker.

Men hans raka, kompromisslösa tillvägagångssätt har ibland skavt hans rättssalsmotståndare.

Under Hassons förhandling efter rättegången övertygade Windom en federal domare att ge Hasson ett hårt straff på 13 år – utöver vad som vanligtvis skulle ges till en åtalad som erkänner sig skyldig till narkotika- och vapenanklagelser – som straff för det våld han hade tänkt utöva.

Under förhandlingen attackerade Windom ett vittne för försvaret som argumenterade för mildhet; Hassons dåvarande domstolsutnämnda advokat – som nu är justitiedepartementets senior benådningsadvokat – sa att Windoms beteende var “en av de mest alarmerande sakerna som jag har hört i min praktik i federal domstol.”

Mirriam Seddiq, en kriminell försvarsadvokat i Maryland som motsatte sig Windom i två bedrägerifall, sa att han var en personlig men “oflexibel” motståndare som eftersökte domar som enligt hennes uppfattning var onödigt hårda och bestraffande. Men Seddiq sa att hon tyckte att han var väl lämpad för sitt nya jobb.

“Om du ska bli en jävel, var en jävel i försvar av demokratin”, sa hon i en intervju.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här