Mannen som hjalp til med å drive etterforskningen av Trumps press for å beholde makten

0
44

Et element i undersøkelsen er i stor grad fokusert på den såkalte falske valgordningen, der Trumps allierte samlet opp lister over påståtte valgmenn som er lovet Trump i svingstater vunnet av Joe Biden. (Filbilde)

Skrevet av Glenn Thrush, Alan Feuer og Michael S. Schmidt

Ettersom justisdepartementet utvider sin kriminelle etterforskning av forsøket på å holde tidligere president Donald Trump i embetet etter hans valgtap i 2020, har den kritiske jobben med å trekke sammen noen av de ulike delene blitt gitt til en aggressiv, om lite kjent, føderal aktor ved navn. Thomas P Windom.

Siden slutten av fjoråret, da han ble kontaktet det amerikanske advokatkontoret i Washington, har Windom, 44, fremstått som en nøkkelleder i en av de mest komplekse, konsekvensmessige og sensitive henvendelsene til har blitt overtatt av justisdepartementet i nyere tid, og en som har satt i høyere gir den siste uken med en rekke nye stevninger og andre trinn.

Det er Windom, som jobber under tett oppsyn av statsadvokat Merrick Garlands øverste medhjelpere, som utfører avdelingens tidstestede, om enn saktegående, strategi om å jobbe fra periferien av hendelsene og innover, ifølge intervjuer med forsvarsadvokater, avdelingen. tjenestemenn og mottakerne av stevninger.

Best of Express Premium

Premium

Forklart: Hva uendret små sparerater betyr for banker, sparere

Premium

Fadnavis lamslått, men BJP klar over årsaker, holdt Eknath Shinde i loopPremium

Maneck Davar skriver: Ikke ignorer tjenestesektoren

Premium

Med Shinde i setet, BJP defangs Uddhav, neste stopp BMCMore Premium Stories &gt ;>

Han har ledet etterforskere som metodisk har søkt informasjon, for eksempel om rollene spilt av noen av Trumps topprådgivere, inkludert Rudy Giuliani, Jenna Ellis og John Eastman, med mandat til å gå like høyt opp i kommandokjeden som Bevis garanterer.

Dette elementet i undersøkelsen er i stor grad fokusert på den såkalte falske velgerordningen, der Trumps allierte samlet lister over påståtte valgmenn som er lovet Trump i svingstater vunnet av Joe Biden.

De siste ukene har fokus flyttet fra å samle inn e-poster og tekster fra kommende valgmenn i Georgia, Arizona og Michigan til advokatene som forsøkte å velte Bidens seier, og pro-Trump politiske skikkelser som lederen av Arizonas republikanske parti, Kelli Ward .

Windom har også overvåket storjuryopptredener som den ene fredagen av Ali Alexander, en fremtredende «Stop the Steal»-arrangør som vitnet i nesten tre timer. Og Windom, i samarbeid med Matthew M. Graves, den amerikanske advokaten for District of Columbia, har presset huskomiteen som etterforsker angrepet 6. januar til å oversende utskrifter av intervjuene med hundrevis av vitner i saken – ansporet av en stadig mer utålmodig Lisa Monaco, Garlands øverste nestleder, ifølge folk som er kjent med saken.

Raidet forrige uke på hjemmet til Jeffrey Clark, en tidligere tjenestemann i justisdepartementet som spilte en nøkkelrolle i Trumps forsøk på å presse departementet til å forfølge og støtte hans grunnløse påstander om utbredt valgsvindel, ble initiert separat av departementets uavhengige generalinspektør, siden Clark hadde vært ansatt på tidspunktet for handlingene under gransking. Det samme var det tilsynelatende relaterte beslaget forrige uke av en mobiltelefon fra Eastman, som har blitt koblet av huskomiteen til Clarks press for å hjelpe Trump med å fortsette i vervet.

Men Windom har vært involvert i nesten alle avdelingens andre sentrale avgjørelser angående den omfattende etterforskningen av Trumps flerlags innsats for å forbli i vervet, sa tjenestemenn.

For all denne aktiviteten forblir Windom stort sett ukjent selv innenfor justisdepartementet, utenom to høyprofilerte saker han med hell brakte mot hvite overherredømmer da han jobbet utenfor avdelingens kontor i Washingtons Maryland-forsteder.

Windoms sjefer ser ut til å være innstilt på å bevare hans uklarhet: Avdelingens øverste brass og presseteamet kunngjorde ikke hans overgang til saken fra en tilsynsrolle i det amerikanske advokatkontoret i Maryland sent i fjor, og de nekter fortsatt å diskutere utnevnelsen hans, selv privat.

Det er kanskje ikke en dårlig ting for Windom, den siste føderale tjenestemannen som har fått i oppdrag å undersøke den tidligere presidenten og hans indre krets, en farlig jobb som gjorde mange av hans forgjengere til mål for høyresiden, og tvang noen til å forlate offentlig tjeneste med dårlig rykte og oppblåste juridiske regninger.

“Ikke undervurder hvordan hvert enkelt aspekt av livet ditt vil bli plukket over, sett på, undersøkt, undersøkt – du, din familie, alt,” sa Peter Strzok, som var hovedagenten for FBIs etterforskning av Trumps bånd til Russland inntil det ble oppdaget at han hadde sendt tekstmeldinger som nedsettende Trump.

“Du tenker: Jeg gjør det rette, og det vil beskytte deg,” la Strzok til, som fortsatt bombarderes med trusler og onlineangrep mer. enn tre år etter oppsigelsen. “Jeg satte ikke pris på at det kom til å være mennesker der ute hvis eneste mål er å ødelegge deg totalt.”

Enhver etterforsker som gransker Trump, sa tidligere påtalemyndigheter, kan bli markert som en fiende, uavhengig av arten av etterforskningen. “De var ute etter å ødelegge Trump, og de var medlemmer av vår, du vet, Central Intelligence eller vår FBI,” sa Doug Jensen, 42, en QAnon-tilhenger fra Iowa som stormet Capitol, i et intervju med føderale myndigheter, som gjenspeiler synspunkter fra mange høyreorienterte konspirasjonsteoretikere om Strzok og andre etterforskere.

Windom fører tilsyn med minst to viktige deler av justisdepartementets omfattende etterforskning av Capitol-angrepet, ifølge storjurystevninger innhentet av The New York Times, og intervjuer med nåværende og tidligere påtalemyndigheter og forsvarsadvokater.

Den ene delen av undersøkelsen er fokusert på et bredt spekter av foredragsholdere, arrangører, sikkerhetsvakter og såkalte VIP-er som deltok i Trumps demonstrasjon ved Ellipsen nær Det hvite hus 6. januar, som gikk rett før stormingen av Capitol. . I følge stevninger søker denne delen av etterforskningen også informasjon om medlemmer av den utøvende eller lovgivende grenen som hjalp til med å planlegge eller gjennomføre demonstrasjonen eller som prøvde å hindre sertifiseringen av valget som fant sted inne i Capitol den dagen – et bredt nett som kan inkludere topp Trump-hjelpere og den tidligere presidentens allierte i kongressen.

Windoms andre mål – som gjenspeiler et fokus i komiteen 6. januar – er en utvidet etterforskning av gruppen av advokater nær Trump som hjalp til med å utarbeide og fremme planen for å lage alternative valglister. Stevninger knyttet til denne delen av etterforskningen har søkt informasjon om Giuliani og Eastman samt statlige tjenestemenn knyttet til den falske valgordningen.

Et av vitnene han stevnet er Patrick Gartland, en trener for småbedrifter som er aktiv. i Georgia, republikansk politikk som vendte innsatsen fra Trump-tilhengere til side for å rekruttere ham som Trump-valgmann i slutten av 2020.

Den 5. mai svarte Gartland, som sørget over den nylige døden til sin kone, inngangsdøren hans for å finne to FBI-agenter, som ga ham en åtte siders stevning signert av Windom. Stevningen, som han delte med The New York Times, ba ham om å gi e-poster, annen korrespondanse eller ethvert dokument som utgir seg for «å være et sertifikat som bekrefter valgstemmer til fordel for Donald J. Trump og Michael R. Pence.»

Windoms stevning søkte informasjon om alle Gartlands interaksjoner og la til en liste med 29 navn, som representerer et slags veikart, til hans bredere etterforskning i Georgia og utover.

Det inkluderte Giuliani; Bernard B. Kerik, den tidligere politikommissæren i New York City; Boris Epshteyn, en tidligere assistent for Trump i Det hvite hus; andre ansatte og eksterne juridiske rådgivere for Trump, inkludert Eastman, Ellis og Kenneth Chesebro; og en håndfull Georgia-republikanere hvis navn var oppført på potensielle valglister.

Minst tre av personene som er oppført på stevningen til Gartland – inkludert David Shafer, leder av Georgia Republican Party, og Brad Carver, en annen partifunksjonær – ble servert lignende dokumenter av Windoms team forrige uke, ifølge personer med kunnskap om situasjonen .

Minst syv andre som ikke er på listen – blant dem Thomas Lane, en tjenestemann som jobbet på vegne av Trumps kampanje i Arizona, og Shawn Flynn, en Trump-kampanjeassistent i Michigan – mottok også stevninger, de sa.

Windom, en Harvard-alumnus som ble uteksaminert fra University of Virginias jusskole i 2005, kommer fra en godt forbundet politisk familie i Alabama. Hans far, Stephen R. Windom, fungerte som statens løytnantguvernør fra 1999 til 2003 etter å ha byttet fra det demokratiske til det republikanske partiet.

Den eldste Windom, som trakk seg ut av politikken etter et mislykket forsøk på å bli guvernør , var kjent for sin jordnære sans for humor: I 1999 innrømmet han at han urinerte i en kanne mens han presiderte over delstatens senatkammer under en sesjon døgnet rundt, redd for at demokratene ville erstatte ham som president hvis han tok et bad pause.

Sønnen hans har en like respektløs side, som gjenspeiles i humorspalter han skrev for studentpublikasjoner da han var yngre.

I ett av dem, et kort essay for The Harvard Crimson som gikk på Presidents Day i 1998, bekjente å være uinteressert i presidentens etterforskning fra den tiden og uvitende om aktuelle hendelser.

“Jeg vet lite om president Clintons nåværende sexskandale eller landets problemer med Irak, og jeg bryr meg egentlig ikke så mye,” skrev Windom. “Jeg legger mye større vekt på hva jeg gjør denne helgen, hvorfor jeg ikke har bedt den jenta ut ennå, eller når jeg skal ha tid til å trene i morgen.”

Windoms senere karriere – som begynner med hans kontorist hos Edith Brown Clement, en konservativ dommer ved den amerikanske lagmannsretten for den 5. kretsen i New Orleans – motbeviste den tullete. Helt fra starten, selv som kontorist, adopterte han tankegangen til en aggressiv påtalemyndighet, og skrev en artikkel i et lovtidsskrift som foreslo en moderat lempelse av en kriminell tiltaltes Miranda-rettigheter.

“Tom var alltid den beste mannen i avdelingen for de store, viktige nasjonale sikkerhetssakene i og rundt Beltway,” sa Jamie McCall, en tidligere føderal påtalemyndighet som jobbet med Windom for å felle en kjent gruppe av hvite overherrer. som The Base ut av det amerikanske advokatkontoret i Greenbelt, Maryland, i 2019.

Windoms uttømmende arbeid med to spesielle saker brakte ham til Garlands teams oppmerksomhet. Den ene var rettssaken mot The Base i 2020, der han kreativt utnyttet føderale straffeutmålingsretningslinjer for å sikre uvanlig lange fengselsstraffer for gruppen av hvite supremasister. Den andre var tilfelle ett år før av Christopher Hasson, en tidligere kystvaktløytnant som hadde planlagt å drepe demokratiske politikere.

Men hans sløve, kompromissløse tilnærming har til tider gnaget motstanderne i rettssalen.

Under Hassons høring etter rettssaken, overbeviste Windom en føderal dommer om å gi Hasson en streng 13-års dom – utover det som typisk vil bli gitt til en tiltalt som erkjenner seg skyldig i narkotika- og våpenanklager – som straff for volden han hadde tenkt å påføre.

Under høringen angrep Windom et vitne for forsvaret som argumenterte for mildhet; Hassons rettsoppnevnte advokat på den tiden – som nå er justisdepartementets senior advokat for benådning – sa at Windoms oppførsel var “noe av det mest alarmerende jeg har hørt i min praksis i føderal domstol.”

Mirriam Seddiq, en kriminell forsvarsadvokat i Maryland som motsatte seg Windom i to svindelsaker, sa at han var en personabel, men “ufleksibel” motstander som søkte straffer som etter hennes syn var unødvendig harde og straffende. Men Seddiq sa at hun trodde han passet godt til den nye jobben sin.

«Hvis du skal bli en jævel, vær en jævel i forsvaret av demokratiet,» sa hun i et intervju.

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her