Knäckta krypterade appar har gett över 2.000 fängelseår

0
44

Publicerad 1 juli 2022 kl 18.01

Inrikes. Informationen från de krypterade apparna Encrochat, Sky och Anom har i hittills lett till att kriminella personer dömts till över 2.000 fängelseår, visar den senaste sammanställningen från Polismyndigheten.

Gilla artikeln på Facebook

– Tillgången till kriminellas kommunikation i krypterade appar har inneburit att ett stort antal ledande personer inom den organiserade brottsligheten har frihetsberövats och sitter i fängelse. Vår internationella samverkan och ny teknik är betydande i vårt arbete med att komma åt grovt kriminella, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett uttalande.

Sammanställningen som gjorts av Nationella operativa avdelningen (Noa) påvisar att domar som kan härledas till information som framkommit från de krypterade apparna har sammantaget lett till 2.010 fängelseår. Polisen har haft tillgång till information av den här typen sedan sommaren 2020.

– Som vi konstaterat tidigare har vi ett synnerligen allvarligt läge när det gäller den grova brottsligheten i kriminella miljöer. Polismyndigheten står inför stora utmaningar tillsammans med andra myndigheter och aktörer, i arbetet med att vända utvecklingen, säger Anders Thornberg.