IE Thinc-session idag, för att fokusera på kvinnokollektiv

0
44

Indien har bevisat att kvinnokollektiv kan förändra en nations sociala, ekonomiska och kulturella index.

Att kvinnor kan driva ett resultatinriktat uppdrag bevisades av framgångarna för Indiens ASHA-arbetare, som har vunnit WHO:s Global Health Leader-pris för sin frontlinjeförvaltning av covid-19-hanteringen. Faktum är att Indien har bevisat att kvinnokollektiv kan förändra en nations sociala, ekonomiska och kulturella index. Våra självhjälpsgrupper och kvinnliga kooperativledda rörelser har lett till deras ekonomiska inkludering, ekonomiska intressenter och återställande av markrättigheter. Sådana kollektiv är de perfekta exemplen på trickle-down-effekten och kvinnor som tar ledningen när det gäller att skriva sin egen berättelse.

I samhällen runt om i världen griper kvinnor sitt eget öde genom självhjälpsgrupper (SHG), mödrar och ungdomars flickgrupper och kooperativ. Tanken är att nå många kvinnor samtidigt med resurser, information och utbildning. Genom att utnyttja sina medlemmars kollektiva kraft kan grupperna uppnå positiva effekter som skulle vara svårare eller omöjliga att uppnå genom insatser som fokuserar på individer. Det är för att förstå den transformativa kraften hos kvinnor som väljer att skriva om sina öden som The Indian Express är värd för den tredje upplagan av IE Thinc Gender-serien, “Women Collectives: Change makers from the ground up.” Det kommer att fokusera på självstartande kvinnokollektiv som åstadkommer en förändring och tvingar fram en omarbetning av policyer, entreprenörskapskollektiv som har skapat egna varumärken samt mikrofinansieringskollektiv som har drivit deras oberoende.

< p>Den här utgåvan kommer att innehålla ett huvudtal av Giriraj Singh, minister för landsbygdsutveckling & Panchayati Raj, som kommer att fokusera på hur DAY-NRLM-uppdraget, det största regeringsprogrammet, uteslutande arbetar med kvinnor på landsbygden för att omarbeta jämställdhet i systemiska processer för lokal styrning och institutioner, i intressenterskap i ekonomin och rättighetsbaserad tillgång till social rättvisa.

Anförandet kommer att följas av en paneldiskussion med Nita Kejrewal som är Joint Secretary, National Rural Livelihood Mission, Ministry of Rural Development, Chetna Sinha, grundare och ordförande för Mann Deshi Bank och Mann Deshi Foundation, Anjini Kochar, Senior Research Fellow från 3ie , Bijal Brahmbhatt, direktör, Mahila Housing SEWA Trust, Hasina Kharbhih, grundare och ordförande för Impulse NGO Network och Madhu Krishna, biträdande direktör, jämställdhet, vatten, sanitet & Hygiene, Bill & Melinda Gates Foundation. Diskussionen kommer att modereras av Rinku Ghosh, redaktör, Special Projects.

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Vad oförändrade små sparräntor betyder för banker, sparare

Premium

Fadnavis chockade, men BJP tydlig med orsakerna, höll Eknath Shinde i loop

Premium

Ignorera inte tjänstesektorn

Premium

Med Shinde i sätet, BJP defangs Uddhav, nästa stopp BMCMore Premium Stories >>

Presenterad av IWWAGE, syftar den här serien av webbseminarier till att ha en lösningsorienterad diskussion och lägga fram några förslag på politiska möjliggörare mellan några av de smartaste hjärnorna i akademin, industrin, civilsamhället och, naturligtvis, regeringen.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion som är tillägnad att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här