I utlandet er Jacinda Ardern en stjerne. Hjemme er hun i ferd med å miste glansen

0
51

Statsminister Jacinda Ardern møter president Joe Biden i Det ovale kontor i Det hvite hus 31. mai 2022. (Doug Mills/The New York Times)

Skrevet av Pete McKenzie

I utlandet er statsminister Jacinda Ardern fra New Zealand fortsatt et ledende liberalt lys. Under en nylig tur til USA holdt hun oppstartstalen ved Harvard University, slo vitser med Stephen Colbert og møtte president Joe Biden på det ovale kontor. Ved hvert stopp fremhevet hun suksessene sine med å passere våpenrestriksjoner og håndtere pandemien.

Hjemme er Arderns stjerne i ferd med å blekne. Stigende priser på mat, drivstoff og husleie gjør livet stadig vanskeligere for mange newzealandere, og en eksplosjon av gjengvold har sjokkert forstadsfolk som ikke er vant til å bekymre seg mye om sikkerheten deres.

Mer fundamentalt er det stadig større tvil om at Ardern kan levere den “transformasjonsmessige” endringen hun lovet på systemiske problemer, ettersom boligprisene når stratosfæriske nivåer, landets karbonutslipp øker til tross for regjeringens løfter, og barnefattigdomsraten holder seg hardnakket høy.

Meningsmålinger viser hennes sentrum-venstre Arbeiderparti på det laveste nivået av støtte på fem år, med et valg nært forestående i 2023. Det, sa Morgan Godfery, en liberal skribent og universitetslektor i markedsføring ved Otago University i Dunedin, reflekterer et syn som Ardern er “savnet i handling” i spørsmålene velgerne bryr seg om.

“New Zealandere som ser dette fra dag til dag, blir frustrerte over mangel på forandring,” sa Godfery. “Men hvis du ser fra utlandet, ser du ikke mangelen på politikk, du ser personligheten. Og det er her misforholdet kommer inn.»

Ardern bygget en internasjonal profil som en progressiv feminist og en medfølende leder, som skilte seg desto mer ut ettersom en bølge av høyrepopulisme skyllet over USA og andre land. Det har gjort det mulig for henne å samle uvanlig stjernemakt for lederen av et lite land.

I sin første periode vant hun utbredt ros da hun ledet landet sitt gjennom kjølvannet av massakren i Christchurch-moskeen< /strong> og gjennom fremveksten av pandemien. I løpet av få dager etter skytingen i moskeen kunngjorde hun et omfattende forbud mot våpen av militær stil. Og etter ankomsten av koronaviruset, tok hun raske grep for å eliminere viruset gjennom nedstengninger og grensekontroller, og i stor grad bevare det normale livet.

Hennes pandemiske suksess bidro til å løfte partiet til et rent flertall i parlamentet under det siste valget, i oktober 2020 – første gang noe parti hadde vunnet flertall siden landet gikk over til sitt nåværende valgsystem i 1993.

Men det kan også være årsaken til hennes nåværende problemer. Da New Zealand kom ut av pandemien med en av verdens laveste dødsrater, “det var en følelse av at regjeringen virkelig kan gjøre det umulige ved å holde opp et virus som herjer resten av verden,” sa Ben Thomas, en konservativ kommentator.

Australias statsminister Anthony Albanese med New Zealands statsminister Jacinda Ardern

Nå, med de fleste av virusrestriksjonene opphevet, har Arderns regjering tapt sin samlende kamp mot pandemien og, med den, mye av dens topartistøtte. Det som gjenstår er stigende inflasjon, økende våpenvold og liten fremgang i saker som har forvirret New Zealand i flere tiår.

“Statsministeren har gått fra urørlig – nesten olympisk – nivå tilbake til å være en vanlig politiker igjen, sa Thomas.

Ardern, 41, er en av mange verdensledere hvis støtte har falt midt i de økonomiske snerrene forårsaket av krigen i Ukraina og pandemi-relaterte forsyningskjedeproblemer. Bidens godkjenningsvurderinger er på de lave 40-tallet, og president Emmanuel Macron fra Frankrike mistet sitt partis parlamentariske flertall i et valg preget av frustrasjon over levekostnadene.

New Zealands inflasjonsrate på 6,9 % er lavere enn 9,2 % i den utviklede verden som helhet, og Ardern har svart på kritikken ved å peke på det globale presset utenfor hennes kontroll.

Les også | Jacinda Arderns bil jaget av anti-vaksinasjonsdemonstranter

“Hele verden opplever det verste økonomiske sjokket siden den store depresjonen, med krigen i Ukraina og Covid-19-relaterte forsyningskjedeproblemer som legger til det med den verste inflasjonsstigningen på flere tiår,” sa Andrew Campbell, en talsperson for Ardern.

Regjeringen hennes har blant annet kunngjort en betaling på 350 New Zealand-dollar ($220) til New Zealandere med mellom- og lavinntekt for å bidra til å lindre økninger i levekostnadene. Mange ser imidlertid på myndighetenes svar som utilstrekkelige og er misfornøyde med sammenligninger utenlands.

“Det er ikke myndighetenes feil, men det er myndighetenes problem,” sa Thomas.

Ardern har også funnet seg selv i å kjempe med økende våpenvold, med minst 23 gjengerelaterte skytinger som ble rapportert på slutten av gangen. Mai og begynnelsen av juni da to en gang allierte gjenger kjempet om territorium.

I perioder ble politifolk, som vanligvis er ubevæpnede i New Zealand, tvunget til å bære rifler i deler av Auckland, landets største by. I forrige uke degraderte Ardern politiministeren sin og sa at hun hadde mistet «fokus».

Arderns vanskeligheter er den siste vrien i en uventet rask politisk oppgang.

Etter hennes plutselige opphøyelse til Labour-ledelsen i 2017, red partiet hennes en bølge av “Jacindamania”, drevet av hennes friske ansikt og løfter om majoritet reform, for å danne en regjering med to mindre partier i en opprørt seier over sentrum-høyre Nasjonalpartiet.

Tre år senere, i det neste nasjonale valget, støttet 50,01% av velgerne Labour. Frem til februar i år viste meningsmålinger at partiet fortsatt fikk støtte fra opptil 50 % av velgerne.

Denne måneden begynte regjeringen å løsne koronavirusrestriksjonene. Med pandemien som et problem, har Labour nå et gjennomsnitt på 35 % oppslutning i meningsmålingene, og National Party står på 40 %. Inkludert deres allierte partier, er de to sidene likt i meningsmålingene.

Politiske analytikere er usikre på om Ardern kan oppnå gjennombrudd på noen av de langvarige problemene for å bidra til å forbedre hennes status.

Påfølgende regjeringer har ikke klart å tøyle et overopphetet boligmarked. Problemet har forsterket seg under Arderns regjering, med gjennomsnittlige boligpriser som steg 58 % fra 2017 til 2021. I fjor passerte den gjennomsnittlige boligprisen 1 million New Zealand-dollar, eller $626 000.

Landet har også kjempet mot vedvarende barnefattigdom, som forårsaker rater av revmatisk feber og lungesykdommer som er overraskende høye for et utviklet land. I 2017 erklærte Ardern å redusere barnefattigdom som et kjernemål. For tiden lever 13,6 % av New Zealand-barna i fattigdom, en nedgang fra 16,5 % i 2018, men mer enn regjeringens mål på 10,5 %.

Og til tross for Arderns løfte om å behandle klimaendringer som hennes generasjons «atomkraft- ledig øyeblikk,” har utslippene økt med 2,2 % siden 2018.

Campbell sa at regjeringen hadde gjort fremskritt i store saker til tross for utfordringene til Covid-19. “Vi har kommet videre med å ta tak i de langsiktige utfordringene landet vårt har stått overfor, inkludert å føre tilsyn med det største statlige boligprogrammet på flere tiår, løfte titusenvis av barn ut av fattigdom og iverksette reelle klimatiltak,” sa han.

Men Godfery, den liberale forfatteren, sa at Ardern ikke hadde fått nok hjelp fra teamet hennes til å oversette retorikken hennes til politikk.

Best of Express Premium

Premium

UPSC Key-30. juni 2022: Hvorfor lese “Kollektivt ansvar” eller “Inver…Premium

TN-finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Vet ikke om en …

Premium

Innsats for å estimere fattigdom fra 2011-21 er prisverdig, gitt fravær av…

Premium

Uddhav Thackeray: Den motvillige politikeren som til slutt hang på chai…Flere Premium-historier >>

Ardern “er en genuint omsorgsfull og medfølende person som har et dypt engasjement for spørsmål om ulikhet, klimaendringer og barnefattigdom,” sa Godfery. “Men ofte oversettes det ikke til et konkret politisk program.”