Högsta domstolen vägrar att anföra grunder som ifrågasätter giltigheten av det rättsliga systemet för val av president

0
47

Det 16:e presidentvalet är planerat till den 18 juli och rösträkningen kommer att äga rum tre dagar efter valet.

Högsta domstolen vägrade på onsdagen att ta emot två separata grunder som ifrågasätter giltigheten av ett rättsligt system som förutser att en kandidat för val av president måste prenumereras av minst 50 parlamentsledamöter eller parlamentsledamöter som förslagsställare respektive 50 som sekondanter, och sa att de av sådana fall vid tidpunkten för omröstningar är inte en “hälsosam praxis”.

En semesterbänk bestående av justitierådarna Surya Kant och J B Pardiwala hörde separata yrkanden som lämnades in av Delhi bosatta Bam Bam Maharaj Nowhattia och Dr Mandati Thirupathi Reddy, en infödd i Prakasam-distriktet i Andhra Pradesh i frågan.

LÄS ÄVEN |Förklarat: Hur Indiens president väljs

Motionärerna hävdade att bestämmelserna, särskilt avsnitt 5 B (1) (a) i lagen om president- och vicepresidentval, 1952, hindrar en person från att bestrida presidentvalet om kandidaturen är inte undertecknat av 50 lagstiftare som förslagsställare respektive 50 som sekundärer.

Medan han behandlade framställningen från Nowhattia, som utan framgång har försökt bekämpa presidentvalsundersökningar sedan 2007, kallade bänken honom som en “säsongsaktivist” som vaknar upp vart femte år för att bestrida valet om den högsta posten.

Best of Express Premium

Premium

Newsmaker | Eknath Shinde: Nr 2 efter Thackerays, stöd till BJP, MVA…Premium

UPSC Key-30 juni 2022: Varför ska man läsa 'Kollektivt ansvar' eller 'Inver…< img src="https://indianexpress.com/wp-content/plugins/lazy-load/images/1x1.trans.gif" />Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Känner inte till en …

Premium

Ansträngningar för att uppskatta fattigdom från 2011-21 är lovvärda, med tanke på frånvaro…Fler premiumhistorier >>

Bänken bad advokaten från Nowhattia att dra tillbaka framställningen och sa att den kan ta upp den juridiska aspekten “vid en lämplig tidpunkt när det inte finns något oavgjordt ärende” och var inte rädd för att själv bestämma det i dag om framställaren inte vill dra sig tillbaka.

“Vi kommer inte att låta det vänta. Om du vill så bestämmer vi idag. Vi är inte rädda. Vi är inte motvilliga och vi är inte tveksamma till att bestämma oss. Vi kommer att avgöra det i dag”, stod det, vilket ledde till att Nowhattia drog tillbaka framställningen.

Nowhattia har utan framgång försökt att bestrida presidentvalsundersökningar sedan 2007.

LÄS ÄVEN |Neerja Chowdhury skriver | Presidentundersökning: Att välja en president för vår tid

”Din första representation var 2007 och under de kommande fem åren var du i någon form av gömsle. Närhelst presidentvalet kommer då blir man aktiv och det är därför jag sa att han är en säsongsaktivist”, sa justitierådet Kant.

Vem hindrade framställaren att ifrågasätta giltigheten av bestämmelserna under alla dessa år när han själv började vara i strid långt tillbaka 2007, sa domstolen och tillade att det skulle medföra exemplariska kostnader om sådana framställningar tvingas höras.

”Du lämnar inte in den här typen av framställningar endast vid en viss tidpunkt. Det här är inte en sund praxis att när valet har utlysts blir du en aktivist…,” stod det samtidigt som du vägrade att ta emot framställningen.
I den andra framställningen påstod Reddy att han inte hade fått lämna in framställningen. nomineringshandlingar för presidentvalet av den återkommande tjänstemannen vid Lok Sabha.

“Framställaren (Reddy) klagomål är att den återkommande tjänstemannen (RO) (generalsekreterare, Lok Sabha) …inte har tillåtit honom att lämna in nominering för det efterföljande valet av Indiens president. Framställaren har inte fått göra eftersom hans nomineringsformulär visserligen inte överensstämmer med det obligatoriska lagstadgade villkoret i 1952 års lag.

“det är obestridligt att de nomineringshandlingar som framställaren sökte lämna in inte är i överensstämmelse med Section 5 B (1) (a) i 1952 års lag. Med tanke på saken innebär avslaget på framställarens nomineringsformulär. inte lida av någon rättslig handikapp och inget fall av inblandning av denna domstol har uppdagats”, stod det i ordern.

Det 16:e presidentvalet är planerat till den 18 juli och rösträkningen kommer att äga rum tre dagar efter röstningen.

Draupadi Murmu och Yashwant Sinha tävlar om topposten som kandidater till den styrande NDA respektive oppositionspartierna som leds av UPA.

LÄS ÄVEN |BJP söker Mamatas stöd för Murmus val till president

Sittande president Ram Nath Kovind är planerad att avsätta ämbetet den 25 juli.

Presidenten väljs av ett valkollegium som består av valda medlemmar av Lok Sabha, Rajya Sabha och lagstiftande församlingar av stater och UT.

För närvarande är valkollegiet e består av 776 parlamentsledamöter och 4 123 parlamentsledamöter.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här