HashtagPolitics | Födelsedagshälsningar visar det lyckliga långa livet för Narasimha Raos arv

0
128

I en tweet sa premiärminister Narendra Modi: “Indien är tacksam mot honom (Rao) för hans rika bidrag till nationella framsteg. Han gjorde också ett märke som en stor forskare och intellektuell.” (Expressarkiv)

Den listiga politiker som han var, hyllad som sin tids Chanakya, P V Narasimha Rao skulle kanske njuta av surret kring hans födelsedag, som har växt för varje år som går, av skäl som förmodligen skulle glädja hans hjärta.

Den 28 juni, för att markera hans 101:a födelsedag, bjöd alla partier på hyllningar till Indiens 10:e premiärminister, som till stor del efter hans död har kommit att firas som mannen som inledde landet till ekonomisk revolution genom liberalisering. Kongressen, som ofta anklagats för att tona ner Raos arv, efter att ledaren som hade varit ett överraskande val efter mordet på Rajiv Gandhi enligt uppgift föll illa mot Gandhi-familjen, erbjöd också hyllningar till honom. Telangana, staten Rao tillhörde, gick ett steg längre, med ledarna för BJP och kongressen inblandade i ett ordkrig om den tidigare premiärministern.

Åsikt |Hur PV Narasimha Rao, Indiens första “oavsiktliga” premiärminister , fick sin plats i historien

I en tweet sa premiärminister Narendra Modi: “Indien är tacksam mot honom (Rao) för hans rika bidrag till nationella framsteg. Han gjorde också en markering som en stor forskare och intellektuell.”

Vicepresident M Venkaiah Naidu kallade Rao ” en visionär statsman och en mäktig intellektuell” och hänvisade till sin “mångfacetterade personlighet” som “en polyglot, forskare och ansedd författare”.

I sin hyllning till Rao underströk unionsminister Hardeep Singh Puri sin icke-Gandhi-familjs meriter och twittrade: “En lärd, populär & lång ståndaktig, han respekterades över partigränserna & var den första premiärministern från kongressen utanför dynastin som fullbordade en framgångsrik femårsperiod i ämbetet.”

PC Mohan, BJP-parlamentarikern från Bengaluru Central, hänvisade till kongressens oroliga förhållande till Rao. Mohan kallade 1991 års reformer “monumentiska”, som “styrde indianer ut ur den ekonomiska avgrunden”, twittrade: “Kongressen erkände aldrig hans ansträngningar. Han var helt bortglömd efter sin död 2004… Den tidigare PM’s födelsedag borde vara ett tillfälle att reflektera över kongressen’ blind bön till Nehru-Gandhi-dynastin.”

Medan han delade ett stycke han skrev för Open Magazine om Rao, erkände Thiruvananthapuram kongressledamot Shashi Tharoor att han hade blivit underuppskattad. I tweeten som publicerade artikeln sa han: “'Förändring är den enda konstanta': premiärminister PV Narasimha Raos slagord när han inledde dramatiska förändringar i Indiens utrikespolitik i sken av kontinuitet. En omvärdering av en underskattad statsministers globala arv under hans hundraårsjubileum.”

Kongressens officiella konto var bland de som hälsade den före detta premiärministern och skrev: “På hans födelsedag hedrar vi den f.d. Indiens premiärminister, P. V. Narasimha Rao. Han är krediterad för att ha avskaffat License Raj i Indien, och förde landet in i en era av ekonomiska reformer. Hans bidrag till nationen ska alltid komma ihåg.”

Mangampati Pallam Raju, före detta kongressledamot från Kakinada i Andhra Pradesh, kallade Rao “den politiska arkitekten bakom Indiens ekonomiska reformer” och sa att hans “jugalbandi” med Manmohan Singh, hans dåvarande finansminister, “förvandlade Indien” ”.

Opinion |Vankad av kongressen, återuppstått som en regional ikon, PV Narasimha Rao tillhör Indien, inte bara Telangana

I Telangana involverade hyllningen och mothyllningen bland annat delstatskongresschefen Revanth Reddy och BJP-ledare som unionsminister Kishan Reddy, som båda besökte P V Ghat i Hyderabad, uppkallad efter den tidigare premiärministern.

< p>Ex-MP Konda Vishweshwar Reddy från kongressen, som var i Telangana Rashtra Samithi (TRS) tidigare, sa i en tweet den 29 juni att den senare inte hade rätt att göra anspråk på Rao. “Under Telangana agitation KCRao (KCR) & son (KTR) sa 'Vad gjorde han (Rao) för Telangana & Karimnagar är en PM. Använder honom nu för politiska körsträcka.”

Statens BJP-ledare och Karimnagar-parlamentarikern Bandi Sanjay anklagade i sina kommentarer till media också TRS-regeringen för att använda Rao för “politiska vinster” och frågade varför CM inte hade brytt sig om att besöka P V Ghat. “Han (KCR) lovade till och med 100 miljoner Rs för PV Ghat men ingenting har gjorts… Inte bara det, KCR glömde till och med utvecklingen av PV:s födelseplats Vangara och byggandet av ett minnesmärke”, tillade han.

I sin hyllning antydde CM K Chandrasekhar Rao sina egna ambitioner på den nationella fronten, med sitt tal som delas av det officiella Twitterkontot för Telangana CM’s kontor. KCR hyllade Rao som “Son of the Soil”, kallade honom “det moderna Indiens arkitekt som räddade Indien från ekonomisk kris genom att införa banbrytande reformer” och sa: “PV Narasimha Rao har bevisat att visionen om Telanganas ledarskap kan visa en ny riktning till nationen.” Han tillade att “Telangana kommer att marschera framåt och hämta inspiration” från den tidigare PM.

BJP har länge försökt använda kongressens “behandling” av Rao för att attackera partiet när det försöker få fotfäste i Telangana. I september 2018, under ett tal i Mahabubnagar, sa unionens inrikesminister Amit Shah: “Rahul baba (Rahul Gandhi) drömmer om att kongressregeringen kommer att bildas här i Telangana. Folket i Telangana har inte glömt hur P V Narasimha Rao blev förolämpad.”

Senare samma år, under ett tal i Siddipet-distriktet i november, sa Shah: “Nu säger Rahul Gandhiji att alla ska leva med kärlek. Jag vill fråga honom, när sonen till Telangana och vår tidigare premiärminister P V Narasimha Rao hade dött, (varför) ingen ‘salami’ gavs till hans jordiska kvarlevor och varför skickades de till Hyderabad.”

Best of Express Premium

Premium

Förklarat: Vad oförändrade små sparräntor betyder för banker, sparare

Premium

Fadnavis häpnadsväckande, men BJP klar över orsakerna, höll Eknath Shinde i loop

Premium

Maneck Davar skriver: Ignorera inte tjänstesektorn

Premium

Med Shinde i sätet, BJP defangs Uddhav, nästa stopp BMCMore Premium Stories >>

Efter Raos död placerades hans kropp inte i kongressens högkvarter i Delhi, för att låta människor visa sin respekt.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår sektion dedikerad att hjälpa USPC-aspiranter avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här