Gulabi meenakari brosch till ittar-flaskor: PM Modis gåvor till G7-ledarna en bit indiskt hantverk

0
48

Premiärminister Narendra Modi skänkte lackvaror Ram Darbar till Indonesiens president Joko Widodo.

Under G7-mötet i Tyskland gav premiärminister Narendra Modi en gulabi meenakari-brosch och manschettknapp till USA:s president Joe Biden. Manschettknapparna var speciellt förberedda för presidenten med en matchande brosch för First Lady.

Premiärministern hade tagit med sig en uppsjö av sådana konstnärliga gåvor till var och en av G7-ledarna.

Gulabi Meenakari är en GI-märkt konstform av Varanasi i Uttar Pradesh. En bit rent silver gjuts till en basform och den valda designen är präglad i metallen.

Medan bitar av svart keramik från Nizamabad gavs till den japanska premiärministern Kishida Fumio, gavs ett dokra-konstverk med Nandi-tema från Chhattisgarh till Argentinas president Alberto Fernandez, och en handmålad teservis från Uttar Pradesh's Bulandshahr var menad. för Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.

Best of Express Premium

Premium

TN:s finansminister Palanivel Thiaga Rajan: ‘Känner inte till en …

Premium

Ansträngningar för att uppskatta fattigdom från 2011-21 är lovvärda, med tanke på frånvaro…

< img src="https://images.indianexpress.com/2022/06/Uddhav-latest.jpg?resize=450,250" />Premium

Uddhav Thackeray: Den motvillige politikern som till slut hängde på chai…

Premium

Udaipur-mördare och Da'wat-e-Islami: gruppen, dess ideologi och dess tillväxtFler premiumberättelser >>

“Gåvorna hyllade Indiens mångfald; det som gjorde valet betydelsefullt var att dessa inte var särskilt dyra föremål utan en hyllning till Indiens hantverkstraditioner,” sa en källa som är insatt i urvalet.

🚨 Tidsbegränsat erbjudande | Express Premium med ad-lite för bara 2 Rs/dag 👉🏽 Klicka här för att prenumerera 🚨

Andra ledare för den kraftfulla gruppen fick också personliga och handplockade presenter. Frankrikes president Emmanuel Macron fick ett urval av ittar-flaskor från UP’s Kannauj som packades i en skräddarsydd zardozi-låda, Italiens premiärminister Mario Draghi fick en inläggningsskiva i marmor som hade sitt ursprung i Agra, medan Senegals president Macky Sall presenterades en rad moonj-korgar och bomullsdurries som kommer från Prayagraj, Amethi och Sultanpur i UP. En handgjord, knuten sidenmatta från Kashmir skänktes till kanadensiska premiärministern Justin Trudeau, medan Tysklands förbundskansler Olaf Scholz överlämnades en metall marodi carving matka från Moradabad.

Bakom urvalet låg också en strävan att hitta gemensamma länkar och fira gemensamma traditioner. Till exempel, för att fira de delade Ramayana-förbindelserna mellan Indien och Indonesien, skänkte premiärministern en Ram Darbar i lack till Indonesiens president Joko Widodo. Den GI-märkta lackkonstformen har sina rötter i tempelstaden Varanasi i UP. Man tror att den indonesiska versionen av Ramayana – känd som Kakawin Ramayana – skrevs under Medangriket (8-11-talet) i centrala Java. På liknande sätt har marmorinlägg sitt ursprung i Opus sectile – en form av pietra dura som populariserades i den antika och medeltida romerska världen där material skars och sattes in i väggar och golv för att göra en bild eller ett mönster.

“Premiärministerns kansli indikerar idén eller valet innan ett officiellt besök. Föremål väljs sedan ut i enlighet med detta och väljs ut”, tillade källan.

UPSC-NYCKEL Har du sett vår avdelning som är dedikerad till att hjälpa USPC-aspiranter att avkoda dagliga nyheter i samband med sina tentor? Se här