Forklart: Hvorfor en foreslått mega tekstilpark i Ludhiana under PM MITRA-ordningen møter motstand

0
43

Hjort i Mattewara-skogen. (Express Photo)

Et forslag om å sette opp en mega tekstilpark i Punjabs industriknutepunkt, Ludhiana, har fått rødt flagg av lokalbefolkningen, miljøvernere og til og med noen politiske ledere. Spørsmålet rystet også budsjettøkten til statsforsamlingen tirsdag da CM Bhagwant Mann forsøkte å ta opp bekymringer reist av MLAer. Hva er forslaget, hvorfor møter det så hard motstand?

Prosjektet

En Mega Integrated Textile Region and Apparel Park, under PM-MITRA-ordningen, er foreslått opprettet i Ludhiana.

Landet som kreves for prosjektet, blir utført i fellesskap av senteret og delstatsmyndighetene , faller nær Mattewara-skogen og på flomslettene ved elven Sutlej.

Punjab CM Bhagwant Mann fortalte Vidhan Sabha tirsdag at det grunnleggende kravet til prosjektet var tilgjengeligheten av 'sammenhengende og heftelsesfri landparsell på 1000 dekar ' som Punjab-regjeringen har identifisert landet i tehsil Koom Kalan fra Ludhiana.

Best of Express Premium

Premium

Forklart: Hva uendret små sparerater betyr for banker, sparere

Premium

Fadnavis forbløffet, men BJP klar over årsaker, holdt Eknath Shinde i loop

Premium

Maneck Davar skriver: Ikke ignorer tjenestesektoren

Premium

Med Shinde i setet, BJP defangs Uddhav, neste stopp BMCMore Premium Stories >>

«PUDA har allerede ervervet 957,39 dekar med land, og gjenværende land vil også bli anskaffet snart,» sa CM.

En påfugl i Mattewara-skogen. (Ekspressfoto)

Han avslørte at mens 463 dekar med statlig land i landsbyene Ghari Fazal, Haider Nagar og Garcha er blitt overført til Punjab Urban Development Authority (PUDA), har ytterligere 493,99 dekar med panchayat-land i landsbyene Sekhowal, Sailkiana og Salempur også blitt anskaffet etter å ha betalt behørig kompensasjon.

Prosjektet ble opprinnelig unnfanget i 2020 under den forrige kongressregjeringen ledet av kaptein Amarinder Singh.

Best of Explained

Klikk her for mer

Meldingen utstedt av Union Ministry of Textiles sier at under PM-MITRA vil totalt syv slike parker komme opp over hele landet med et samlet utlegg på Rs 4445 crore. Varselet spesifiserer også “målet med prosjektet” som “bærekraftig industrialisering” som ikke skader miljøet for å “oppnå FNs mål 9 for bærekraftig utvikling.”

Spredt over 2300 dekar Mattewara-skogen kalles ofte lungene i Ludhiana-distriktet. (Express Photo)

Opposisjonen

Det foreslåtte prosjektstedet ligger i nærheten av Mattewara-skogen og på flomslettene i elven Sutlej.

Den berører Mattewara-skogen fra to sider, og grenser også til elven Sutlej på den ene siden.

Det er frykt for at prosjektet ikke bare vil forstyrre det biologiske mangfoldet i den beskyttede skogen, men også kan føre til kjemisk utslipp fra fabrikker inn i elven.

Spredning over 2300 dekar, blir Mattewara-skogen ofte kalt lungene til Ludhiana-distriktet, og er hjemsted for flere dyre- og fuglearter, inkludert påfugler, sambhar, antiloper (nilgai), aper, hjort osv.

“Prosjektet kommer ikke til å bety én, men flere økologiske katastrofer. Det kommer ikke bare til å skade Sutlej-flomslettene, men også det biologiske mangfoldet i Mattewara-skogen. Tusenvis av landsbyboere er fortsatt avhengige av Sutlej for vann til drikke og andre behov, sier Jaskirat Singh, en lokal miljøforkjemper og medlem av Public Action Committee (PAC), som er imot prosjektet.

Til tross for myndighetenes krav om jevn grunnerverv, har ikke myndighetene vært i stand til å ta besittelse av ‘ervervet’ land ved Sekhowal. Hver gang tjenestemenn prøver å gjøre det, samles landsbyboere for å motstå flyttingen.

“Gram Sabha fra landsbyen Sekhowal har vedtatt en resolusjon (i juli 2020) mot denne kraftige ervervelsen av deres land. De er imot å skaffe seg 407 dekar fruktbart land fordi det er deres eneste levebrød. Noen landsbyboere har også flyttet retten mot det,” sa Singh.

NGT-ordren

En gruppe innbyggere fra Ludhiana har også sendt inn en begjæring til National Green Tribunal (NGT) mot prosjektet.

NGT, under sin siste høring 8. april 2022, utgjorde en felles komité bestående av tjenestemenn fra Punjab Pollution Control Board (PPCB), Greater Ludhiana Area Development Authority (GLADA), distriktsdommer, Ludhiana og divisjonsskogoffiser og ba om en ” faktarapport innen to måneder.

“Det er også viktig at økologien i flomslettesonen av elven ikke skal bli permanent skadet, og derfor pålegger vi at enhver byggeaktivitet hvis tillatt innenfor flomslettesonen til Sutlej, skal være i fare for forslagsstilleren/utvikleren,” sa NGT .

Aper i Mattewara-skogen. (Express Photo)

AAPs flip-flop

Da prosjektet ble unnfanget under den forrige Amarinder Singh-regjeringen, hadde senior AAP-ledere inkludert Bhagwant Mann, Sarvjit Kaur Manuke, Harpal Singh Cheema og Kultar Singh Sandhwan uttrykt sterk motstand mot det. Men ved makten har AAP-regjeringen bestemt seg for å gå videre med det.

“Forut for Punjab-målingene hadde vi til og med sendt inn grønne manifester for Punjab til AAP-ledere der vårt første krav var å skrinlegge dette prosjektet. Padma Shri miljøverner Baba Balbir Singh Seechewal, som hadde hjulpet oss med å utarbeide det grønne manifestet, er nå AAPs Rajya Sabha MP. Vi forventer nå at han i det minste skal heve stemmen mot det…Nettstedet kan i stedet brukes til økoturisme,” sa Jaskirat Singh, også medlem av Punjab Vaatavaran Chetna Lehar, antrekket som hadde forberedt Green Manifesto på Punjabs miljøspørsmål.

Bøfler i Mattewara-skogen. (Ekspressfoto)

Under den pågående budsjettsesjonen hevet flere MLA-er, inkludert Kongressens Partap Singh Bajwa, Sukhpal Singh Khaira, Pargat Singh og AAP MLA Hardeep Singh Mundian, stemmen mot prosjektet. Speaker Kultar Singh Sandhwan grep også inn og sa at selv om han ikke kan delta i diskusjonen, men saken ligger «nært på hjertet», at han var imot planen, og CM burde revurdere den.

Pargat Singh sa at “vi alle vil være ansvarlige for det” hvis det blir skadet Mattewara-skogen og Sutlej.

Leder for opposisjonen Partap Singh Bajwa skjøt også av et brev til CM Mann, og skrev: «Det totale skogdekket til Punjab er bare 3,67 % av det totale geografiske landet. Vannforurensning er et kjent problem Punjab står overfor. Ethvert prosjekt ved siden av skog, frykter jeg, vil gjøre langt mer skade på økosystemet og ytterligere forringe kvaliteten på land og vann i staten. Mattewara-skogen ligger ved siden av byen Ludhiana, angivelig en av de fire mest forurensede byene for Respirable Suspended Particulate Matter (RSPM). Dette prosjektet er miljømessig uforsvarlig. Revurder dette prosjektet ved siden av Mattewara, den siste grønne lungen rundt Ludhiana…'

Mann, som tidligere hadde anklaget kongressregjeringen for å “ødelegge Mattewara-skogen”, sier nå at prosjektet ville “hjelpe til med å tiltrekke seg investeringer og generere sysselsetting”.

Av miljøhensyn hevder han at “ingen elveforurensning ville være tillatt på det foreslåtte stedet” og “alle miljønormer fastsatt av sentrale og statlige forurensningsstyrer vil bli fulgt.”

UPSC-nøkkel Har du sett vår seksjon dedikert til å hjelpe USPC-aspiranter med å dekode daglige nyheter i forbindelse med eksamenene deres? Se her